Gündem
  • 14.9.2014 22:25

IŞİD Koalisyonu 40 ülkeye ulaştı

Son olarak Avustralya'nın da Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı yürütülecek olan mücadeleye destek vereceğini açıklayıp ortak bildiriyi imzalamasıyla ABD'nin öncülük ettiği koalisyona katılan ülke sayısı 40'a yaklaştı.

Koalisyona destek verenlerden 10'u Arap ülkesi. Türkiye ise geçen hafta koalisyon bildirisini imzalamama kararı almıştı.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Orta Doğu'ya 600 asker göndereceklerini açıkladı. Avustralya askerlerinin gideceği ilk ülke Birleşik Arap Emirlikleri olacak.

Abbott, destek talebninin ABD'den geldiğini, hükümet olarak talebe olumlu yanıt verme kararı aldıklarını söyledi.

Avustralya koalisyona sekiz adet Super Hornet savaş uçağıyla da destek verecek.

Başbakan Abbott koalisyona katılma kararını açıklarken "Bu sadece ABD - Avustralya ortaklığıyla yürütülecek bir operasyon olmayacak. Çok geniş bir katılım söz konusu" dedi.

Abbott'un açıklamaları Avustralya'da 'terör tehlikesi' uyarılarının orta seviyeden yüksek seviyeye çıkarılmasının ardından geldi.

Koalisyona destek arayışı

IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun nasıl bir yol izleyeceği ise yarın Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek olan toplantıda görüşülecek.

Cumartesi akşamı Paris'e gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dört gün boyunca Orta Doğu'daki ülkeleri gezerek koalisyona destek aramıştı.

Kerry Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve Türkiye koalisyona askeri değil, insani yardım açısından destek vereceğini söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'e karşı mücadele yol haritasını açıklarken ABD'nin kara operasyonlarına katılmayacağını önemle vurgulamış ve hava saldırılarıyla IŞİD hedefkerinin hem Irak hem de Suriye'de vurulacağını belirtmişti.

ABD'nin birkaç hafta önce başlayan IŞİD'e yönelik hava operasyonlarında da benzer bir strateji izlenmiş ve karada IŞİD militanlarına karşı çatışan Kürt güçleri havadan ABD desteğini alarak IŞİD'in ilerlemesini durdurmuştu.

'Irak'ın güvenliği' konferansı

Yarın Paris'te başlayacak olan konferansa 20'den fazla ülkenin temsilcisinin katılacağı belirtiliyor.

Ancak bir ülke yarınki toplantılara davet edilmediği için memnuniyetsizliğini dile getirmiş durumda.

Tahran'dan yapılan açıklamada, "İran IŞİD'e karşı tüm dünyanın birleştiği gerçek bir mücadele görmek istiyor. Seçici yaklaşımlar sonuca ulaşmayı zorlaştırır" dendi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran'ın Suriye'deki Esad rejimiyle bağları nedeniyle oluşturulacak koalisyona dahil edilmesinin sorunlu olacağını ifade etmişti.

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:49

İLGİLİ HABERLER