Gündem
  • 1.9.2014 03:32

İşte İngiltere'nin dinlediği AK Partili bakan

Der Spiegel, Almanya’dan sonra ABD’nin de Türkiye’deki istihbarat faaliyetlerini ortaya çıkardı. NSA, Türkiye’yi aynı anda ortak ve hedef olarak değerlendirmiş, Washington Büyükelçiliği’nin bilgisayarlarına sızmış

Alman Federal haber Alma Servisi’nin (BND) 2009 yılından beri Türkiye’yi dinlediğini ortaya çıkaran Der Spiegel dergisi bu sefer de ABD’nin Türkiye üzerindeki geniş istihbarat faaliyetlerini gün ışığına çıkardı... Almanya’da yayımlanan prestijli haber dergisinin bugün raflara çıkacak sayısında yer alan haber, ‘İkiyüzlü Arkadaşlık’ üstbaşlığını ve ‘Türkiye, NSA için ortak ve hedef’ başlığını taşıyor.
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski analisti Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayanan haberde, gizli belgelerin ifşasından sonra Rusya’nın sığınma hakkı tanıdığı Snowden’a en yakın isimlerden belgesel yönetmeni Laura Poitras’ın imzası görülüyor.

Türkiye cevap vermedi
Haberde, Almanya’nın ‘Türkiye’yi dinleyen tek ülke olmadığı’na dikkat çekiliyor, ABD’nin Türkiye’yle çok kapsamlı istihbarat paylaşımını yaparken bir yandan en üst düzeydeki Türk yetkililerin dinlendiği vurgulandı. ABD, ‘Beş Göz’ olarak bilinen istihbarat ortakları Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’yla Türkiye hakkında edindiği istihbaratın önemli bölümünü paylaşırken İngiltere istihbarat ajansı GCHQ kendisi bilgi topladı. Der Spiegel’in habere yorum almak için ulaştığı Türk Dışişleri Bakanlığı ‘bu konuların sadece diplomatik seviyede’ konuşulacağını belirtti.

Her 6 saatte bir PKK istihbaratı

* NSA bugün Türkiye’den yürüttüğü istihbarat faaliyetiyle Rusya ve Gürcistan hakkında neredeyse ‘gerçek zamanlı’ bilgi topluyor.
* Ocak 2007 tarihli, ‘çok gizli’ ibareli bir belgeye göre NSA, Türkiye’ye PKK üyelerinin bulunduğu coğrafi alanları ve telefon görüşmelerinin kayıtlarını verdi. Bu sayede Türkiye, onlarca PKK militanını öldürdü ya da yakaladı.
* Türk istihbaratının sağladığı elektronik posta adresleri kullanrak Avrupa’da yaşayan PKK liderlerinin yazışmalarına sızıldı.
* Türkiye içerisindeki PKK liderlerinin kullandığı telefonların sinyallerine dayanarak nerede oldukları 6 saate bir güncellenen bilgilerle Türkiye’ye aktarıldı. Hatta Ekim 2005’teki bir operasyon sırasında, PKK’lıların pozisyonları NSA tarafından her saatte güncellenerek Türkiye’ye verildi.
* Mayıs 2007’de imzalanan memorandumla ortak istihbarat hücresi kuruldu. Aynı yılın aralık ayında Amerikalı ve Türk istihbaratçıların ortak çalıştığı hücrenin sağladığı istihbaratla PKK’ya karşı operasyon yapıldı.
* Ocak 2012’de ABD’li yetkililer ‘sanat eseri’ özellliğindeki ses tanıma sistemini Türk istihbaratına sundular. Türkiye, Kürt aktivistlerin ses kayıtlarını verdi. Böylece, ses tanıma sistemiyle dinlenen görüşmelerin gerçek zamanlı analizi yapılmaya başlandı. Sistemde anahtar kelimelerle arama yapılıp kişiler hemen teşhis edilebiliyor. Der Spiegel’e göre, Türkiye’ye arama altyapısının açılması karşısında NSA uzmanları ‘rahat hissetmediler’.
* Ankara’da kurulan SUSLAT (Özel İlişki Aktivitesi Ofisi) üzerinden istihbarat ortaklığı sağlandı. ABD’liler Türk uzmnları dinleme sistemleri, deşifre yöntemleri konusunda eğitti.
* Nisan 2013 tarihli bir rapora göre NSA’in Rusya dışında en çok istihbarat topladığı hedef PKK.
* PKK’nın Avrupa’daki para akışına istihbaratına karşılık Türkiye, Rusya ve Ukrayna hakkında topladığı bilgileri ABD’ye verdi.

Operasyonun adı: Kara Şahin

* NSA, 2006’da Türkiye’nin en üst düzey siyasi liderlerinin bilgisayarlarına sızmayı planlayan ‘Türkiye Kabarması Projesi Planı’ adlı gözetleme programı başlattı. Altı ayda başarıya ulaşıldı.
* 2010 tarihli gizli bir belgeye göre Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ‘Pudra’, New York’taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ‘Kara Şahin’ operasyonuyla dinlendi. Büyükelçiliğin telefon görüşmeleri kaydedildi, diplomatların kullandığı bilgisayar sistemlerine girildi. BM Temsilciliği’nin bilgisayarlarına ‘bütün depolanmış bilgileri kopyalayabilecek’ Trojan virüsüyle girildi.
* Nisan 2013 tarihli belgeye göre NSA, Washington yönetiminin talimatıyla ‘Türkiye’nin liderlik niyetini keşfetme’ye ek olarak diğer 18 kilit alanda gözetleme görevi yürütüyor.
* Türk hükümetinin ‘liderlik niyeti’ öncelik sıralamasında ikinci konumda. Askeri altyapı, dış politika amaçları ve enerji güvenliği üçüncü sırada. Bu sıralamada PKK da ‘hedef’ olarak verilse de öncelik sırası çok daha düşük.
* Bir NSA belgesinde Türkiye açıkça ‘hem ortak hem hedef’ olarak tanımlandı.
* PKK’ya karşı beraber çalışılan siyasetçiler, askeri görevliler ve istihbarat yetkilileri ‘meşru hedef’ sayıldı.
* NSA’in ‘Özel Toplama Servisi’ yürüten biri İstanbul’da, biri Ankara’da iki gizli dinleme üssü var.
* ABD’nin Türkiye hakkında topladığı istihbarat Küba’da üzerindeki casusluk faaliyetini bile geçiyor. Türkiye’nin dinlenme seviyesi, ABD’yle kavgalı Venezuela’yla aynı.

NSA bilgilerini sızdıran adam:   Edward Snowden

Haziran 2013’te İngiltere’de The Guardian ve ABD’de Washington Post gazetelerine Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) gizli belgelerini sızdıran Edward Snowden, ABD’nin istihbarat faaliyetlerini ifşa etti. Rusya’nın sığınma hakkı tanıdığı Snowden 2003’te Irak’ta savaşmak için orduya yazıldı ancak iki bacağını da kırınca hayali yarım kaldı. Snowden, Washington Post’a hayatını anlatırken önce NSA’in gizli binalarından birinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, sonra Amerikan İstihbarat Teşkilatı’nda IT teknisyeni olarak işe başladığını söylemişti. Snowden, 2007’de diplomatik kimlik ile Cenevre’de CIA için çalışmaya devam etti, programları ilk kez burada sorguladı. 2009’da CIA’dan ayrıldıktan sonra da Booz Allen Hamilton ve Dell gibi aracı firmaların elemanı olarak NSA ile çalışmaya devam etti. Yılda 200 bin dolar maaş alan Snowden belgelerin yayınlanmasından önce Hong Kong’a kaçmıştı.

Maliye Bakanı Şimşek hedef olarak seçilmiş
Der Spiegel’in haberinin en çarpıcı bölümlerinden birisi İngiliz istihbaratının Enerji Bakanlığı’na olan ilgisi ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ‘hedef’ olarak seçmesi...
İngiltere’nin istihbarat örgütü, Devlet İletişim Merkezi’nin (GCHQ) Ekim 2008 tarihli bir gizli belgesiyle ajanlara ‘Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, BOTAŞ’a, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Çalık Enerji’ye erişimi iyileştirme’ görevi verildi. Görev tanımı, aralarında dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler‘in aralarında olduğu 13 ismi ‘hedef’ olarak belirledi.
2008’de bakanlık ve şirketlerin çatılarındaki iletişim sistemleri dinlenme yöntemlerinin kararlaştırılması için uydudan çekilen fotoğraflarla incelendi. Der Spiegel’in ulaştığı belgelerde bu misyonunu sonucu varıp varmadığı bilgisi yer almadı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İngiltere-Türkiye çifte vatandaşlığı taşımasına rağmen GCHQ tarafından gözetleme emrinde açıkça ‘hedef’ olarak tanımlandı. Şimşek’in iki telefon numarasından görüşmeleri dinlendi, kişisel yazışmaları için kullandığı Gmail elektronik postasına girildi.
İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi geçen sene Şimşek’in İngiltere tarafından dinlendiği iddiasını ortaya atmıştı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:10

İLGİLİ HABERLER