Gündem
  • 26.9.2017 00:15

İşte K.Irak'daki referandumdan ilk sonuçlar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi. Katılımın yüzde 72 oranında gerçekleştirdiği açıklandı.

Rudaw, IKBY referandumundan ilk sonuçları aktardı.

Yüzde 93.29'u 'Evet',

 Yüzde 6.71'i 'Hayır'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Sirvan Zirari, referanduma katılım oranının yüzde 72 olduğunu belirterek, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını belirtti.

Zirari, Erbil'deki komisyon merkezinde yaptığı basın açıklamasında, "Referanduma katılıp oy kullanan seçmenlerin sayısı 3 milyon 305 bin kişi olarak kaydedildi. Bu da toplam kayıtlı seçmen sayısının yüzde 72'sine tekabül ediyor" dedi.

Sonuçların 72 saat içinde açıklanacağını belirten Zirari, medyada yer alan verilere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunda oy sayım işlemleri sona erdi ve ilk sonuçlar belli oldu. Gelen son dakika haberine göre Kuzey Irak'taki referandumdan bağımsızlığa evet oyları açık ara önde gidiyor. Katılım oranının yüzde 78 olarak açıklandığı referandumda saat 22.45 itibariyle 227 bin 858 seçmenin oyu sayıldı. Açılan sandık sayısında ilk sonuçlara göre; EVET yüzde %93.7, HAYIR ise yüzde 6,3 oranında. Oyların sayımı devam ediyor.

Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunda oy verme işlemlerinin ardından oyların sayımı da tamamlandı. Irak ve Türkiye’nin karşı çıktığı referandumun ilk sonuçları belli oldu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin duyurduğu referandum, Erbil, Süleymaniye, Ninova Ovası, Hanekin, Akre, Gulala, Zaho, Karatepe, Cebare, Soran, Mahmur, Amediye  ve Duhok’a yapıldı.

Referandum Kerkük’ün gibi tartışmalı bölgeler olarak tabir edilen Musul’un batısındaki Şengal ilçesiyle doğusundaki Başika kasabası, Tuzhurmatu ve Hanekin ilçeleriyle Mendeli, Celavla ve Karatepe kasabalarında gerçekleşti.

Irak ve İran’ın karşı çıktığı, Türkiye’nin de  “yok hükmünde” dediği referanduma katılım oranını yüzde 78 olduğu açıklandı.

Katılım oranının yüzde 78 olarak açıklandığı referandumda saat 22.45 itibariyle 227 bin 858 seçmenin oyu sayıldı. Açılan sandık sayısında ilk sonuçlara göre; EVET yüzde %93.7, HAYIR ise yüzde 6,3 oranında.

İŞTE İLK SANDIK SONUÇLARI:

Oyları sayılan seçmen sayısı: 227.858

Evet: %93.7

Hayır: % 6.3

Şehirlere göre referanduma katılım oranları şöyle:

Erbil: %86

Duhok: %90

Kerkük: %78.77

Ninova Ovası: %86

Hanekin: %92

Akre: %94

Gulala: %78

Zaho: %94

Karatepe: %62

Cebare: %76

Soran: %86

Mahmur: %87.3

Amediye: %89

Erbil kentinde binlerce kişi, referandumun düzenlenmesi ve resmi olmayan sonuçlara göre yüksek bir katılımın olmasından dolayı caddelere çıktı.

Kentin tarihi kalesi ve trafiğe kapalı caddelerinde bir araya gelenlerin ellerine IKBY bayrağı ve Mesut Barzani posterleri taşıdıkları görüldü. Aynı zamanda bazı kent sakinleri ise havai fişek kullanıyor.Yöresel elbiseler içerisindeki vatandaşlar kale önünde halay çekip, eğlendi. Kentin başka semtlerinde ise araçlarıyla caddelere çıkanlar konvoy oluşturdu.

Güncellenme Tarihi : 26.9.2017 00:27

İLGİLİ HABERLER