Gündem
  • 19.8.2014 22:26

İşte Lice'nin vukuatları

Lice barış sürecine rağmen sık sık olumsuz olaylarla anıldı. Karakol protestoları, çatışmalar, yol kapatmalar, uyuşturucu baskınları, adam kaçırma ve ölümlerle… Gözleri en çok bu ilçeye yönelten olaylar ise Türk bayrağının indirilmesi ve PKK’lı Mahsun Korkmaz heykelinin dikilmesi oldu.

 Lice'deki yol kapatma eylemlerine güvenlik güçleri müdahale ediyor.

Çözüm süreci ile Türkiye’nin güneydoğusunda çatışmalar yok denecek seviyeye inse de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde gerginlikler süreç öncesini aratmadı. Sık sık karakol ve yol yapımına karşı protestoların düzenlendiği ilçede son bir yılda yaşanan başlıca olaylar şöyle:

Haziran 2013: Karakol inşaatı protestosu

Haziran ayı sonunda Kalecik Köyü’nde bulunan karakol ek hizmet binası yapılmasını protesto eden PKK destekçileri ile jandarma arasında çatışma çıktı. Şantiyede çalışan işçileri alıkoyan grup karakol ve inşaata molotof kokteyli ile saldırdı. Jandarmanın açtığı ateş sonucu Medeni Yıldırım hayatını kaybetti. 2’si ağır 9 kişi yaralandı. Yıldırım’ın cenazesinde de olaylar çıktı.

Haziran 2013: Yol kapatma ve adam kaçırma

Karakol inşaatı protestolarının devamında yüzü maskeli bir grup Diyarbakır-Bingöl karayolunun Lice bölümü trafiğe kapattı. Kendilerine “KCK asayiş” ismini veren bu kişiler kimlik kontrolleri yapmaya başladı. Yoldan aracı ile geçen Jandarma Özel Harekat üyesi uzman çavuş Yetkin Beğen kaçırıldı. Beğen 4 gün sonra bırakıldı. Diyarbakır Valiliği bu olayların PKK’nın uyuşturucu ticaretine engel olunduğu için çıktığını savundu.

Temmuz 2013: Uyuşturucu baskınları

8 ve 14 Temmuz tarihlerinde Lice’nin köylerine yapılan baskınlarda yaklaşık 30 milyon kök hint keneviri 4 tondan fazla işlenmiş esrar jandarma ekipleri tarafından ele geçirildi. Operasyonlar ağır teçhizatlı askerler ve helikopterler eşliğinde yapıldı. Bazı köylere yapılan baskınlarda asker ve köylü arasında ufak çaplı çatışmalar gerçekleşti. Toplam 56 köy ve 114 mezraya baskın yapıldı.

Temmuz 2013: PKK mezarlığı açıldı

Lice ilçesine bağlı Yolçatı köyünde 2 ay önce yapılan PKK mezarlığı “şehitlik” adı altında yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla açıldı. Çatışmalarda ölen 170 PKK’lının bulunduğu mezarlık Türkiye kamuoyunda geniş yankı buldu. Açılışta PKK bayrakları, Abdullah Öcalan resimleri ve 15 PKK’lı da vardı.

Eylül 2013: Patlayıcılar ele geçirildi

Diyarbakır Lice’den yola çıkan 200 kilogram patlayıcı yüklü iki araç bir askeri birliğin yakınlarında ele geçirildi. Patlayıcı yüklü bir diğer araçsa yakalanamadı. Araçlardaki kişilerin isimlerini verdikleri iki kişi daha gözaltına alındı ve sorgulandı. Sorguda bombaları Lice’den aldıklarını ve hedeflerinin askeri birlikler olduğunu söyledi.

Eylül 2013: Servis minibüsleri yakıldı

Yine Eylül ayında Lice yakınlarında Diyarbakır Orman İşletme Müdürlüğü işçilerini taşıyan iki minibüsün önü kesildi. İşçiler indirildikten sonra minibüsler yakıldı.

Eylül 2013: Uyuşturucu operasyonları

14 ve 24 Eylül tarihlerinde Lice kırsalında yapılan operasyonlarda yüklü miktarda uyuşturucu ve uyarıcı madde ele geçirildi. Diyarbakır Valiliği son dört ayda yapılan operasyonlarda 10 ton 572 kilogram toz esrar ele geçirildiğini duyurdu. Polis ele geçirilen ham madde ve uyuşturucunun değerinin 2,5 milyar lira olduğunu açıkladı.

Ekim 2013: PKK mezarlığı açıldı

Ekim ayı başında Lice’nin Şenlik köyünde “şehitlik” adı altında bir mezarlık daha açıldı. 117 PKK’lının gömüldüğü mezarlıkta açılışta yine örgüt propagandası yapıldı. Bitlis kırsalında açılan benzer bir mezarlık da mahkeme kararıyla kapatıldı.

Ekim 2013: Karayolunda bomba bulundu

İlçe yakınlarında askerlerin geçtiği yol üzerinde yapılan aramada bombalı tuzak bulundu. Tahrip gücü yüksek patlayıcı imha edildi.

Ekim 2013: Türkiye rekoru

Bağlan köy ve kırsalında yapılan operasyonda 23 ton esrar ele geçirildi. Bu, Türkiye’de tek seferde ele geçirilen en yüksek miktar oldu. 700 personelin katıldığı operasyonda esrar 8 kamyonla taşındı. Kasım ayında yapılan operasyonlarda ise yaklaşık 20 ton uyuşturucu ve uyuşturucu ham maddesi ele geçirildi.

Kasım 2013: Elektrik kesintileri

Güneydoğu Anadolu’nun elektrik dağıtımı özelleştirildikten sonra bir çok evin elektriği fatura ödemedikleri gerekçesi kesiliyordu. Lice’ye bağlı 56 köy ve 118 mezra da günler boyunca elektrik alamadı. Görevliler kesintilerin bakım ve onarım sebebiyle yapıldığını açıkladı. Bu olay protesto edildi.

Aralık 2013: Askerler kaçırıldı

Lice sınırları içerisindeki Fis ovasında yol kesen PKK’lılar kimlik kontrolü yaptı ve 2 astsubay ve 2 uzman çavuş kaçırıldı. Askerler daha sonra serbest bırakıldı.

Ocak 2014: Seçim tartışmaları

30 Mart yerel seçimi öncesinde Lice ilçesinde PKK taraftarları ve Hüda-Par üyeleri arasında taşlı sopalı kavga gerçekleşti. İlçeye gelen Hüda-Par konvoyuna saldıran PKK’lılar araçları yaktı 16 kişiyi yaraladı.

Şubat 2014: Karakol inşaatı protestosu

Yolçatı’da yapılan karakol inşaatı bir kez daha protesto edildi. Protestocularla jandarma arasında çatışma çıktı. Bingöl- Diyarbakır karayolu 4 saat trafiğe kapandı.

Mart 2013: Abalı karakolu protestoları

Lice sınırları içindeki Abalı karakolunda yapılan inşaatı protesto etmek amacıyla 127 araç ile buraya gelen protestocular kendilerine müdahale eden askerlere molotof kokteyli fırlattı. Yol günlerce trafiğe kapattı.

Nisan 2014: Sivil ve askerler kaçırıldı

Bir özel şirketin iki çalışanı ve 2 uzman çavuş Lice kırsalında kaçırıldı. Devam eden Abalı karakolu protestolarında 9 asker yaralandı.

Mayıs 2014: Yol kapatma eylemleri

Diyarbakır- Bingöl karayolunun Lice kısmı PKK taraftarlarınca kapatıldı. Yola açılan hendeklerden birine düşen bir kişi ağır yaralandı. Silahlı PKK’lılar ile yolu açmak isteyen askerler arasında çatışma çıktı. Yolu açmaya çalışan inşaat araçları yakıldı.

Haziran 2014: Protesto gösterilerinde 2 ölü, 5 yaralı

Diyarbakır- Bingöl karayolunu bir kez daha kapatmak isteyen PKK’lı gruplar ile günlerce süren çatışmalarda 2 PKK’lı öldü. 4 PKK taraftarı ve bir asker yaralandı. Yol kapatma girişimleri 15 gün boyunca sürdü.

Temmuz 2014: Türk bayrağı indirildi

Lice’de 2. Hava Kuvvet Komutanlığı bahçesindeki Türk bayrağı bir protestocu tarafından indirildi. Ülke kamuoyunu uzun süre meşgul eden bu olayı tüm kesimler kınadı. Bayrağı indiren kişi daha sonra yakalandı.

Ağustos 2014: Mahsum Korkmaz heykeli

PKK’nın kuruluşunun yıldönümünde Yolçatı mezarlığına örgütün kurucularından Mahsum Korkmaz’ın heykeli dikildi. Daha sonra heykel mahkeme kararıyla askerler tarafından indirildi. Çıkan olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. Bir çok noktada heykelin indirilmesi protesto edildi.

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:27

İLGİLİ HABERLER