Gündem
  • 18.12.2014 21:29

İşte Şişli kavgasının perde arkası

Şişli Belediyesi'nde Sarıgül ailesi ile Belediye Başkanı Hayri İnönü arasındaki gerilim Nazlı İnönü'nün "tehdit edildik" açıklamasıyla başka bir boyuta taşındı. Uzlaşı haberinin ardından fitili tekrar ateşlenen tartışmanın perde arkasını belediyeye yakın kişiler Al Jazeera'ya anlattı.

- Mustafa Sarıgül bizi tehdit etti.

- Söz konusu suçlama tamamen gerçek dışı ve çirkin bir iftiradır

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün eşi Nazlı İnönü’nün tehdit iddiasına Mustafa Sarıgül’ün yanıtı “iftira” oldu. Kasım ayı başından bu yana Şişli Belediyesi’nde sular durulmuyor. Her şey 4 Kasım 2014 günü başladı. Hayri İnönü, Mustafa Sarıgül döneminden gelen kritik görevlerdeki 12 müdürü görevden aldı. Bu görevden almaların yanı sıra seçimin ardından Başkanvekili ve Koordinatör Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Mustafa Sarıgül’ün oğlu Emir Sarıgül’ün de yetkilerini kıstı. Hayri İnönü’nün bu tasarruflarını Galatasaray’ın bir gün sonra Dortmund ile oynayacağı Şampiyonlar Ligi maçına gitmek için havalimanında bekleyen Emir Sarıgül öğrendi. Hemen belediyeye geri döndü ve tümünü babası Mustafa Sarıgül ile birlikte belirledikleri CHP Şişli Belediye Meclis Grubu’nu topladı. Grup, görevden almalara ve yetki budanmasına karşı çıktı. Bundan sonra yaşananları ise ismi Al Jazeera’da saklı eski bir Şişli Belediyesi CHP Meclis Üyesi şöyle anlattı:

“Emir Sarıgül ve bazı meclis üyeleri Şişli Belediyesi’ne gelip başkanın makam odasını bastı, İnönü’nün danışmanı ve özel kalem müdürünü tartaklandı. Bunun üzerine bir gün sonra müdürler görevlerine iade edildi. Emir Sarıgül’ün yetkileri geri verildi”

Tüm bunlar yaşanırken Hayri İnönü Ankara’daydı. Bir süre sonra da Belediye Başkanı Hayri İnönü, Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. İnönü ABD’deyken tam yetkili olan Emir Sarıgül, Hayri İnönü’nün göreve getirdiği bazı bürokratları görevden aldı. Şişli Belediyesi’nde yaşananlar konusunda görüştüğümüz CHP’li üye, Hayri İnönü neden bir anda bütün kritik görevlerdeki bürokratları görevden aldı sorumuza şu yanıtı verdi:

"Seçimin ardında belediyeyi fiili olarak Emir Sarıgül yönetiyordu. Başkanlık makamı katında Emir Sarıgül bir ofis kurdu, bütün belediye bürokratları ona hesap veriyordu. Hayri Bey odasında yalnız kalmıştı, kimse ona bir şey anlatmıyordu. Hayri Bey, bu işi kökten çözmek istedi ama sonra geri adım atmak zorunda kaldı."

Şişli’de bu olaylar yaşanırken Hayri İnönü, 4 Aralık’ta Hürriyet Gazetesi’nin tehdit mi edildiniz sorusuna:

“Şu anda bir tehdit söz konusu değil, geçmişte bu tarz bir şeyler olmuştu ama o kadarına girmeyeyim. Şu an sakin ortam. Tekrar gerginleşsin istemiyorum” yanıtını vermişti.

"Ne kabul ederim ne hayır derim"

İnönü aynı mülakatta Emir Sarıgül’den vahim telefon aldınız mı sorusuna "Ne kabul ederim ne hayır derim" yanıtını vermişti. Bu konuşmadan 4 gün sonra Emir Sarıgül ile ilgili istifa ettiği söylentileri çıkmış ama Sarıgül,"İstifa etmedim, başkanımın emrindeyim" diyerek bu söylentileri yalanlamıştı.

Yılbaşı eleştirisi

Şişli Belediyesi’nde suların durulduğu sanılırken Belediye Başkanı Hayri İnönü 14 Aralık 2014 tarihli yazılı bir açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, geçmiş belediye başkanı Mustafa Sarıgül’ün Nişantaşı’nda düzenlediği yılbaşı kutlamalarına sert eleştiri vardı:

“Yıllarca kırmızı halı ve süs lambalarıyla halkımıza göstermelik bir şaşa sunulurken kamu kaynakları çarçur edilmiş, belediyemiz ne yazık ki ağır bir borç yükü altına sokulmuştur. Öyle ki sadece Nişantaşı semtimizin kırmızı halı ve süs lambaları için geçmiş dönemlerde milyonlarca lira harcama yapıldığı saptanmıştır….Yıllarca coştuk, eğlendik. Halkısınız fena da olmadı, güzeldi. Ancak ne yazık ki göreve geldiğimiz günden itibaren belediyemizde yaptığımız sondaj sonucunda anladık ki işin arka yüzü hiç de görünen yüzü kadar parlak değil”

Açıklamada 2015 yeni yılı için bir etkinlik düzenlenmeyeceği bilgisi de yer alıyordu. Hayri İnönü’nün açıklaması kendisinden habersiz yılbaşı etkinliği için ihaleye çıkılması girişimine bir tepkiydi aslında. Bu açıklamanın ardından Şişli Belediyesi’nde tansiyon tekrar yükseldi.

Özkes arabulucu oldu

CHP Genel Merkezi olaya el koydu. Emir Sarıgül ve Hayri İnönü CHP Milletvekili İhsan Özkes aracılığıyla bir araya geldi. Ankara’da Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüler. Uzlaşı sağlandı haberleri geldi. Uzlaşı haberlerinin çıktığı günün ertesinde Hayri İnönü’nün eşi Nazlı İnönü Hürriyet Gazetesi’nin “Mustafa Sarıgül tarafından tehdit edildiniz mi?” sorusunu şöyle yanıtladı:

"Evet, eşimle konuştuğunda. Oğullarım ABD’de oturuyorlar. İkisi çalışıyor, biri okuyor. Eşim geçen ay belediyede bazı değişiklikler yapmıştı. Değişikliklerde tehdit etmiş ve oğullarımıza New York’ta 750 bin dolara mafyadan adam tuttuğunu söylemiş. Onun üzerine eşim apar topar ABD’ye gitti, çocukları bilgilendirmek amacıyla. Ve beni kaçıracağını da ima etmiş, ‘Nazlı Hoca’yı aldırıyorum şimdi’ demiş. Ben bir gün eve gelmedim. Eve gidemedim, başka bir yerde kaldım o gece. Devamlı arıyorlardı, telefonumu açmadım. Emir, Mustafa Sarıgül beni arıyorlar. Neredeyim, işte herhalde ne yapacaklarsa... Bizim şoförü de aradılar, ona da açmayın, dedim. Yerimi bulmasınlar diye. Ertesi akşam Hayri geldi, ‘Ben yarın ABD’ye gidiyorum’ dedi. Ben zaten o gün savcılığa gidiyordum, Çağlayan Adliyesi’nde durdurdu eşim beni. ‘Gitme’ dedi.”

Sarıgül yalanladı

Tehdit suçlamasını Mustafa Sarıgül yaptığı yazılı açıklama ile yalanladı:

"Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün eşi Nazlı İnönü, şahsımla ilgili gerçek dışı suçlama ve iftiralarda bulunmaktadır. Söz konusu suçlamalar tamamen gerçek dışıdır ve çirkin bir iftiradan ibarettir... Milletvekilimiz Sayın İhsan Özkes'in de huzurunda yapılan görüşmelerde farklı konuşup, daha sonra gerçek dışı suçlama ve iftiraya kalkışmak nasıl bir ruh halidir, doğrusu anlamak mümkün değil. Bir kez daha kamuoyu bilmelidir ki, şahsıma yönelik suçlamaların gerçekle uzak yakın bir ilgisi yoktur ve tamamen iftiradan ibarettir. Son dönemde bu konudaki açıklamaları yan yana koyduğumuzda; bunun şahsımı ve mensubu bulunduğum CHP’yi yıpratmaya yönelik çirkin bir oyunun parçası olduğunu düşünmemek elde değildir.

"İnönü 'tehdit edildim' demedi"

Bu iki açıklamanın ardından Baba oğul Sarıgül ile Hayri İnönü arasında uzlaşı görüşmelerinde bulunan CHP Milletvekili İhsan Özkes TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Özkes, İnönü’nün “tehdit edildim” demediğini söyledi:

"Görüşmemizde basında yer alan tehdit gibi konuları ben dile getirdim. Hayri İnönü'ye sordum. 'Sayın Başkanım böyle şeyler yazılıyor, tehdit var mı?' diye sordum. Hatta bunu sormadan önce Sayın Sarıgül'e döndüm, böyle şeylere temas ediliyor. Sarıgül dedi ki, Sayın İnönü'ye saygılıyız. Ben şu anda belediye başkanı değilim, asla müdahalem olmaz. Oğlumun da bir kusuru varsa gerekeni yaparım' dedi." İki gün önce Sayın Genel Başkanın odasında Sayın Genel Başkan, bendeniz, Sayın İnönü ve Emir Sarıgül ile birlikte dördümüz oturduk. Konuşmalar esnasında bu gibi şeylerin yer aldığını Genel Başkan sordu. Ben şahidim ki Hayri İnönü böyle bir şeyin olmadığını söylemiştir."

İnönü, eşinin Sarıgül iddialarını destekledi

Tüm bu açıklamaların ardından Perşembe akşam saatlerinde Hayri İnönü’den de yazılı bir açıklama geldi. İnönü açıklamasında İhsan Özkes’i kendisini töhmet altında bırakmakla suçladı. İnönü açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Genel Başkanımız huzurundaki toplantıda kendisiyle yaptığımız mülakat sırasında Emir Sarıgül ile ilgili hususlar değerlendirilmiştir. Sayın İhsan Özkes hem bu toplantı sırasında hem de toplantının devamındaki sohbetimizde şahsımın Emir Sarıgül ile ilgili beyanlarını bu defa Mustafa Sarıgül ile ilgili konuyla iç içe katarak kamuoyuna beyanatta bulunması şahsımı töhmet altında bırakmaktadır."

'Tedirgin bir annenin duyguları'

İnönü açıklamasında eşinin tedirgin ve korkmuş bir anne duygularıyla ifadede bulunduğunu belirterek “Emir Sarıgül hakkındaki görüşmelerin eşimin ifade ettiği Mustafa Sarıgül ile yaşanmışlıklarla birbirine karıştırılarak algıların yanıltılması kabul edilebilir nitelikte değildir. Zira eşimin vurguladığı huşular özellikle Mustafa Sarıgül’e yöneliktir” dedi.

Emir Sarıgül’e yakın olan Şişli Belediye Meclis Üyesi bir kişi Al Jazeera’ye, tehdit ya da belediye basıp tartaklama olmadığını söyledi. Meclis Üyesi yaşananların Hayri İnönü’nün kimseye danışmadan 15 yıllık bürokratları görevden almasına meclis üyelerini tepkisi olarak niteledi.

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:31

İLGİLİ HABERLER