Gündem
  • 25.4.2014 09:38

İşte üç soruluk anketten çıkan sonuç

Başbakan'ın "Ben olmasam da partiyi yönetecek arkadaşlar var" diyerek adaylık işareti verdiği ileri sürüldü.

Yerel seçimden zaferle çıkan ve rotasını Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çeviren Ak Parti'de istişare toplantıları dün de sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilleri, il ve belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıların ardından, bu kez Büyük Kongre delegeleriyle buluştu. Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda anket yapılan delegelerden de tam destek çıktı.

902 DELEGEDEN TAM DESTEK

AK Parti Genel Merkezi'ndeki toplantıya 1100 delegeden 902'sinin katıldığı öğrenildi. Bazı delegeler, salona giremediği için Başbakan'ın mesajlarını ekranlardan takip etti. Basına kapalı yapılan ve 4.5 saat süren toplantıda, delegelere üç soruluk anket dağıtıldı. "Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi aday görmek istersiniz?" sorusuna, milletvekilleri ve il başkanlarının ardından, delegelerin de ezici bir çoğunluğunun "Recep Tayyip Erdoğan" yanıtını verdikleri bildirildi. Üç isim hanesi olmasına karşın, pek çok delegenin sadece Erdoğan'ın ismini yazdığı kaydedildi. "Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili görüş ve önerileri"ni de yazan delegelere, "Tüzüğümüzde yer alan seçilmeye ilişkin sınırlamayla ilgili görüşünüz nedir" sorusu da yöneltildi. Üç dönem kuralıyla ilgili soruya delegelerden bir bölümünün "Sürmeli", bir bölümünün de "Kaldırılsın" yanıtı verdiği kaydedildi.

İSTİŞARELERE DEVAM EDECEĞİZ

İstişare sırasında çok sayıda delege söz alarak görüşünü paylaştı. Bazı delegelerin, "Sandıktan çıkan mesaj, sizin Köşk'e çıkmanız yönünde" değerlendirmesini yaptığı, bazılarının da, "2007 yılında da Cumhurbaşkanı adayı olabilirdiniz. Ancak siz o dönem feragat ettiniz. Bu seçimlerde Köşk sizin hakkınız" görüşünü dile getirdiği belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın ise, "Biz 2007 yılında da en geniş şekilde istişare yaparak adayımızı belirledik ve ilan ettik. bugün de resmi bir karar vermiş değiliz. Aynı şekilde istişarelerimizi yapıyoruz. Sizlerin değerlendirmeleri bizim için çok önemli. Önümüzdeki günlerde de istişarelerimiz sürecek ve hiçbir kaosa meydan vermeden en doğru adımı atacağız" dediği öğrenildi.

KADROLARIMIZ TECRÜBELİ

Başbakanın, daha önceki istişare toplantılarında da gündeme gelen, "Köşk seçimleri sonrası ANAP'ın yaşadığı sıkıntılar AK Parti'de de olur mu?" sorusuna da yanıt verdiği bildirildi. Erdoğan'ın, "O dönemin şartlarıyla bugün farklı. Biz dava hareketiyiz. Makamlar gelip geçici. Bu parti ve dava, kişilere bağlı değil. 12 yıldır iktidarda olan bir partiyiz. Çok tecrübeli kadrolarımız var. Ben olmasam bile bu partiyi yönetebilecek çok sayıda değerli arkadaş var" ifadesini kullandığı bildirildi.

İKİ TÜRLÜ SEÇİM SİSTEMİ ÇALIŞMASI

Başbakan Erdoğan'ın, seçim sisteminde yapılacak değişiklik konusunda da değerlendirmelerde bulunduğu kaydedildi. Bu çerçevede, AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı'nın, hem "dar bölge" hem de "daraltılmış bölge" seçim sistemleriyle ilgili geniş kapsamlı bir analiz hazırladığını ve parti yönetimine sunacağını belirten Erdoğan'ın, ülke için en yararlı sistem hangisiyse onu getireceklerini, bugüne kadar muhalefetten de önerilerine yanıt gelmediğini, AK Parti'nin kendi adımını mayıs ayında atacağını vurguladığı kaydedildi.

SIRA KANAAT ÖNDERLERİNDE

Erdoğan milletvekilleri, il ve belediye başkanları ile partinin yetkili organları dışında, Büyük Kongre delegelerinden de Cumhurbaşkanlığına adaylık için tam destek almış oldu. İstişareler ise devam edecek. Başbakanın önümüzdeki günlerde "kanaat önderleri"yle buluşması planlanıyor. Aralarında gazeteciler, eski siyasetçiler ve akil insanların da bulunduğu kesimlerle görüşmelerin ardından, kamuoyu araştırmaları yapılacak. AK Parti'nin 9-11 Mayıs arasındaki afyonkarahisar Kampı'ndan çıkacak değerlendirmeler ışığında da MKYK toplanacak. Mayıs sonuna doğru da aday açıklanacak.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:43

İLGİLİ HABERLER