Gündem
  • 25.9.2016 15:50

İsviçre'nin Kebap yasağı Şanlıurfa'yı sinirlendirdi

"Kebap diyarı" olarak nitelendirilen Şanlıurfa ve Gaziantep'te ustalar, yaklaşık 70 bin Türk'ün yaşadığı İsviçre'de kebabın yasaklanmasına yönelik başlatılan kampanyaya tepki gösterdi.

Kebabın kültürlerinde olmadığı gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanmasına yönelik başlatılan kampanya, patlıcanlı kebaptan ciğer kebabına kadar her türlü kebabı pişiren Şanlıurfalı ustalarca tepkiyle karşılandı. Şanlıurfa Köfteciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Kaçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsviçre'deki yasak girişimini anlamakta zorlandıklarını söyledi.

Gelişen iletişim ve teknoloji sayesinde dünyanın her yerindeki lezzetlere insanların kolayca ulaşabildiğini anlatan Kaçak, insanların damak zevkine kısıtlama getirilmesinin izah edilemeyeceğini belirtti.

Kebapçılardan İşviçre'deki kampanyaya tepki

"Bugün İsviçre'de kebabın yasaklanması akla ve mantığa sığmıyor." diyen Kaçak, şunları söyledi:

"Türkiye'de olduğu gibi bugün bizim kebaplarımızı, ciğerimizı ve lahmacunumuzu dünya yiyor. Kendilerinin yapmış olduğu yanlış yorumdur. Herkes Türk kebaplarını takdir ederken İsviçre yetkilileri neden buna engel olmaktadır, o zaman biz de pizza gibi fast foodları Türkiye'de yasaklayalım. Bugün kebap çeşitlerimiz dünyaya mal olmuştur, kendilerine yanlış yorum çıkartmasınlar. Biz onlar istese de istemese de dünyaya kebaplarımızı tanıtacağız ve satacağız. Bunu herkes böyle bilmeli. Dünya ülkeleri Türkiye'de üretilen gıdaya mecburdur. Onun için burada kendi etlerimizi ve yiyeceklerimizi yasaklamalarının bir anlamı yok. Kendilerine çeki düzen versinler."

Kebapçılardan İşviçre'deki kampanyaya tepki

'70 BİN TÜRKÜ ÜZDÜNÜZ'

İsviçre nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unun yabancı ülkelerin vatandaşlarından oluştuğuna dikkati çeken Kaçak, "Bu kampanya İsviçre'de yaşayan yaklaşık 70 bin Türk'ü üzmüştür. Görüştüğümüz gurbetteki vatandaşlarımız ve Türk işletmecilerimiz kampanyaya karşı olduklarını iletiyor. Gurbetçilerimiz, kampanyadan vazgeçilmesini bekliyor." diye konuştu.

KEBAP BÜTÜN DÜNYADA VAR

Yaklaşık 50 yıldır kebapçılık yapan Aziz Uzun da yasak girişimine tepki gösterdi.

Türkiye'de yemek kültüründe kebabın önemli bir yerinin olduğunu belirten Uzun, her ile has ayrı ayrı lezzetlerin halkın beğenisine sunulduğunu ifade etti. 
Yabancı turistlerin de kebabı beğenerek yediğine dikkati çeken Uzun, "Adana, Şanlıurfa, patlıcanlı, domatesli, karışık kebaplar yapıyorum. Bugün Türkiye'de yemek kültürü kebap üzerine kurulmuştur. Avrupa'da ciğer kebabının yasaklanması girişimi doğru bir şey değil. Orada çok sayıda Türk vatandaşımız da yaşıyor. Vatandaşlarımıza hizmet lazım. İyi karşılamıyorum. Kültürümüzde var olan bir lezzet, vatandaşımız alışkın. Oranın yemeklerini pek sevmiyorlar. Bugün kebap bütün dünyada var. Yabancı turistler kebap yedikleri zaman teşekkür ediyor, yasak olmaması lazım." şeklinde konuştu. 
Ciğer kebabı ustası Ahmet Demir ise yasak girişimini üzüntüyle öğrendiklerini söyledi.

Yemek türünün yasaklanmasının manasız olduğunu ifade eden Demir, "Yemek türü yasak olmamalıdır. Yurt dışından müşterilerimiz oluyor. Özellikle kilometrelerce öteden ciğer kebabı yemeye gelen müşterilerimiz var. Yasak girişimine anlam veremiyoruz." dedi.

Kebapçılardan İşviçre'deki kampanyaya tepki

BARBEKÜ KÜLTÜRÜYLE ÇOK FARKLI

Şanlıurfa'daki ustalarınkine benzer tepkileri gastronomi alanında mutfağıyla koruma altına alınan Gaziantep'teki ustalar da veriyor. 
Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Battal Battal Yıldırım da İsviçre'de bir grubun kebabın yasaklanması girişimine tepki gösterdi. 
Yıldırım, "Avrupa'da ve İskandinav ülkelerinde barbekü kültürü vardır. Barbeküde yapılan etler yağlarını direkt barbekünün üstüne bırakır ve oradan dönen duman etlere temas eder. Bilim adamları bu temasın sonucunda kansorejen madde üretildiğini söylüyor. İsviçre dahil Avrupa ülkelerindeki hatta Amerika'daki barbekü kültürüyle Türkiye'deki çok farklı. Biz eti kömürün üzerinde pişiririz. Etten dökülen yağlar, kömürün üzerine döküldüğü için, barbeküdeki gibi geri dönüşü olmaz ve kansorejen üretmez." diye konuştu.

'KÖZDE PİŞİRİLİYOR'

Ustalardan 73 yaşındaki Halil Kör de kebabın közde pişirildiğini belirterek, "Közde pişen bir şey de insan sağlığına zarar vermez. Biz kebaplarımızı meşe odunuyla, onlar ise alevde pişiriyor. 60 yıldır bazen günde 2 bazen de 3 kez kebap yerim. Çok şükür sağlığımda bir sorun yok. İsveç, Alman ya da Amerikalı olsun birçok yabancı turist, Gaziantep'e geldiğinde buraya mutlaka uğrar ve yemeklerini yedikten sonra çok beğendiklerini söyleyerek çıkar. Kebap kültürü bugün ya da dün çıkan bir şey değil. Bin yıldır tüketilen bir yemektir. O nedenle sağlıklı olmak istiyorlarsa korkmasınlar kebap yesinler." dedi. 
Damak tadı ve lezzet bakımından Türkiye'nin önemli şehirlerinin başında gelen Şanlıurfa'da hemen hemen her sokak başında kebap satıcısına rastlanabiliyor. Ortalama 200 gram porsiyonda fiyatı 12 ila 25 lira olan kebaplar, bölgedeki yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Güncellenme Tarihi : 25.9.2016 16:23

İLGİLİ HABERLER