Gündem
  • 22.1.2017 10:19

Ivanka Trump geleceğin Amerikan Başkanı mı?

Geçen Cuma yapılan yemin töreniyle Trump dönemi resmen başladı. Tüm dünyanın gözleri, babasının sağ kolu ‘De facto first lady’ olarak anılan Ivanka Trump’ın üzerinde... Dışı Barbie, içi ‘Demir Leydi’ olan Ivanka Trump, geleceğin Amerikan Başkanı mı?

Amerikan tarihi, 150 yıldır ilk defa ‘de facto’ bir first lady’ ile karşı karşıya. Evet, 1933–1945 arası ABD başkanı olan Roosevelt de kızı Alice’i muhtelif first-lady’lik görevleri için kullanmıştı ama bunun nedeni eşinin fazlasıyla siyasi bir aktivist oluşuydu. Ivanka gibi olduğundan değil... O, tarihin gördüğü en kuvvetli başkan çocuğu olabilir...” Bu cümleler, New York Times’da yayımlanan, başkanlık dönemi başlayan Donald Trump’ın gözbebeği Ivanka’nın yeni hayatını anlatıyor.  Babasının seçim kampanyasının kilit ismi olan 35 yaşındaki Ivanka Trump, geleneksel ‘başkan kızı’ profilinden çok uzak.  ‘De facto first lady’, ‘taşıyıcı first lady’, ‘gizli başkan’, ‘Trump’a fısıldayan kadın... Cuma günü başkanlık yeminini eden Donald Trump’ın yanında kırık beyaz takımıyla ışıldayan Ivanka Trump’a takılan isimler uzayıp gidiyor.

Trump’a fısıldayan kadın: Ivanka Trump

O ise kendisine biçilen ‘first lady’ tanımından fazlasıyla rahatsız. CNN’e verdiği demeçte şöyle söyledi:�“Zaten bir tane first lady var ve o da muhteşem işler başaracak. Kaldı ki bu fazlasıyla cinsiyetçi bir söylem...”  Alt metne gelirsek; bu ifadede temel sorun, tanımın yanlışlığından ziyade ‘yeterli’ olmaması...

Ivanka Trump haklı; O, bir first lady’den çok daha fazlası. Hatta kimilerine göre, önümüzdeki dönemde ‘gölge başkan’ görevi görecek. Hatta kimilerine göre, babasından sonra da başkanlığa oynayacak.

HER ŞEY PLAN DAHİLİNDE

Trump’a fısıldayan kadın: Ivanka Trump

Ivanka’nın modellik kariyeri, siyasete atılmasıyla bitti. 

Hemen “yok daha neler” demeyin, bundan 12 yıl önce bir kanalda reality-show yapan bir ismin Amerikan Başkanı olduğu bir dünyada yaşıyoruz...

Peki bu söylemlerin kaynağı ne? Dışı Barbie, içi Demir Leydi olan Ivanka’nın yakın zamanda birbiriyle çelişen sözlerine ve son derece planlı olduğu gözlemlenen icraatlarına bakalım:

Siyasete girmem dedi ama...  Ivanka Trump, geçen kasım ayında Amerikan CBS kanalının ‘60 Dakika’ programında, kabinede yer almayacağını şöyle anlattı: “Asla siyasete girmek istemiyorum, sadece babamın kızı olmaya konsantre olacağım.” Sadece iki ay sonra, ocak’ta ise Ivanka’nın Trump şirketler grubunda 11 senelik kariyerinden ayrıldığı, görevlerini erkek kardeşlerine devrettiği açıklandı. Aynı zamanda ayakkabı ve mücevher firmalarındaki tüm hisselerini de devretti.  Seçim kampanyası sürecinde babasının başdanışmanı olan Ivanka’ya, kadın haklarına yönelik kampanyaları nedeniyle kabinede aile-çocuk ve sağlık konularıyla ilgili görev verileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Trump’a fısıldayan kadın: Ivanka Trump

Melania’ya Beyaz Saray’da yer yok mu: CNN’den Lisa Mirando, 14 Aralık’ta Twitter hesabından Beyaz Saray’ın doğu kanadında first lady için ayrılan bölüme Melania değil Ivanka’nın taşınacağını söylediğinde, Trump cephesi iddiaların doğru olmadığını söyleyerek köpürdü. Ivanka Trump, profesyonel hayatına devam edeceğini sbelirterek bu söylentileri bastırmaya çalıştı. Ancak geçen ay eşi Jared Kushner ve üç çocuğuyla  birlikte tası tarağı toplayarak Washington’a taşındı. Beyaz Saray olmasa da çok yakınındaki sokağa yerleşti. Trump’ın eşi Melania ise, oğlu Barron’ın okulunu bahane ederek New York’u terk etmeyi reddetti. Belki Melania için Trump Tower’ın Central Park’a nazır, her bir yanı altın varakla süslü Versailles Sarayı’nı aratmayan çatı katının yanında, Beyaz Saray sıkıcı kalıyor. Fakat Ivana için fazlasıyla çekici...

Trump’a fısıldayan kadın: Ivanka Trump

 

Eşi dostu danışman yaptı: Ivanka hareket planına, Trump’ın kabinesine ‘güvenilir’ eşini dostunu doldurmakla devam etti. ‘Eşi dostu’ burada deyim değil, gerçek anlamda: Ivanka’nın kocası Jared Kushner, Trump’ın üst düzey danışmanı olarak işbaşı yaptı. Üstelik Amerika’da 50 yıldır yürürlükte olan, akrabalara ayrıcalık yapmayı yasaklayan ‘anti-nepotizm’ yasasına rağmen.... Gerçi bu gelişme kimseyi şaşırtmadı. Zira Donald Trump’ın damadına güveni tam. Seçildikten kısa süre sonra New York Times’a verdiği röportajda  ‘çok parlak bir genç adam’ olarak tanımladığı Kushner’ın İsrail-Filistin sorununa çözüm getirebileceğini düşündüğünü söylemişti. ‘Dost’ kontenjanına gelince; Ivanka’nın yakın dostu Reed Cordish de Başkan’ın yeni danışmanı olarak ilan edildi. Haber sitesi ‘Daily Beast’e göre ırkçılık konusunda aleyhinde çeşitli davalar olan Reed Cornish’in Trump’ın danışmanı olması enteresan fakat şaşırtıcı değil. Çünkü Reed, Ivanka’nın  en yakınlarından: “Muhtelif bar ve gece kulüplerini pazarlayan bir şirketler grubu olan Reed Cornish, sadece titrini değil, mutluluğunu da Ivanka’ya borçlu: Öyle ki Reed Cornish’in şimdiki eşiyle nişanını bile Ivanka organize etti.” Wall Street’le güçlü bağlantıları olan, Trump’ın seçim kampanyasının finansörlerinden Anthony Scaramucci de Trump danışmanlarından. Ve tabii ki o da Ivanka’ya yakınlığıyla biliniyor...

 

Trump’a fısıldayan kadın: Ivanka Trump

Geleceğin başkanı mı:�Bazı öngörülere göre Önümüzdeki dönemde babasının yanında önemli görevler üstlenecek Ivanka için bu yaşadıkları sadece prova...Haber sitesi Salon’da yayımlanan bir haber, Donald Trump’ın kızını geleceğin ilk kadın Amerikan başkanı olması için eğiteceği, devir teslim yapacağı yönünde... Ivanka Trump, Cosmopolitan dergisine verdiği röportajda, bu konuya çok da mesafeli olmadığını şu cümleyle ifade ediyor: “Bu hayatta edindiğim en büyük tecrübe ‘asla asla deme’Bu çok kısıtlayıcı... Her türlü tecrübeye açığım.” Babasına göre daha sakin üstelik çok daha çekici olan Ivanka’yı ‘Başkan’ olarak görmek ister miyiz? Ivanka, marka değerini yerle bir etmeden babasının yönetiminde nasıl çalışacak? İşte şu anda kafamızda ‘deli’ sorular... Öyle ya da böyle, prensesin dünyayı fethetmesi için geri sayım başladı.

Trump’a fısıldayan kadın: Ivanka Trump

 

 
 
Güncellenme Tarihi : 22.1.2017 11:27

İLGİLİ HABERLER