Gündem
  • 24.5.2015 13:23

İzmir'de kıran kırana yarış var

Seçimlere günler kala en sıkı rekabetin yaşandığı yerlerden birisi İzmir. CHP, ‘Kale’si olarak nitelendirdiği kentteki kemik seçmenine güveniyor. Rakibi AKP ise yerel seçimlerde belediye başkanlıklarını kazanarak yakaladığı başarıyı yukarı taşıma niyetinde.

Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir, seçim heyecanının en çok yaşandığı yerlerden. Kentin hemen hemen her sokağında, caddesinde, meydanında renk cümbüşü var. Adayların ve partilerin afişleri, flamaları birbirine karışmış. 

En güzel yeri kapan sandık öncesi öncelikle sahada kendini zafere ulaşmış sayıyor. Girmedik sokak bırakmayan seçim araçları ise heyecanı iyiden iyiye yükseltiyor.

Seçmenlerin çoğu bu hareketlilikten memnun. Demokrasiye verdiği önemle ön plana çıkan kentte seçmenlerin ortak istekleri var…

İzmir’in daha yaşanılabilir bir kent olması, yaşam biçimlerine karışılmaması, yatırımlarla kentin geliştirilmesi…

Yelpaze geniş

İzmir’deki seçim rekabeti, iktidar partisi AK Parti ve CHP arasında yaşanıyor. Ancak MHP ve HDP’nin kentteki oy potansiyeli de yelpazeyi genişletiyor.

Partiler, bunu gözönüne alıp tüm kozlarını sahaya yansıtmış durumda. Hem seçilen güçlü adaylar hemde yoğun mesaiyle iş sıkı tutuluyor, eksikliğe yer bırakılmıyor.

Partiler, birinci bölgede Karabağlar, ikinci bölgede Karşıyaka’yı üs seçmiş durumda. Buradaki Seçim Koordinasyon Merkezleriyle çalışmalar ara vermeden 7 gün 24 saat devam ediyor.

Kılıçdaroğlu morali

Yaklaşık 3 milyon 50 bin kişinin oy kullanacağı kentte seçmenlerin CHP’ye ilgisi yoğun. İktidar partisinin politikalarını eleştirenlerin sayısı bir hayli fazla. İzmir’in CHP’nin kalesi olarak devam edeceğinden eminler. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den ön seçimlere girip en yüksek oyu alarak aday olması, teşkilâtta ve seçmenlerde ayrı bir motivasyona neden oldu. “İzmir’den Başbakan çıkartacağız” söylemleri ağızdan ağıza dolaşıyor, rakiplere şans tanınmıyor.

Kılıçdaroğlu haricindeki tüm adaylar da, birbirinden farklı kampanyalarla sahadalar. Kimi vapurda, kimi bisiklet üstünde seçmen avında.

AKP’de Bakan Eroğlu’yla sahada

İktidar partisi AKP de, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na karşı Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu sahaya sürdü. Yerel seçimlerde oylarını artırıp 7 ilçeyi kazanınca morallenen AK Parti, kente hizmet anlayışıyla seçmenin gönlünü kazanmanın peşinde.

Kurumsal sürdürülen seçim çalışmaları sırasında yerel yönetim hedefte. CHP’li büyükşehir belediyesi eleştirilerin odağında. Gerçekleştirilecek 501 projeyle İzmir’in daha yaşanılabilir bir kent olacağının sözü veriliyor.

Baraj aşılırsa HDP milletvekili çıkarır

Yarışta, MHP Oktay Vural, Ahmet Kenan Tanrıkulu, HDP ise Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve diğer adaylarıyla sahada. Zamanında iki bölgeden 4 milletvekili bulunan 2011 genel seçimlerinde 2 milletvekiline düşen MHP de iddialı. Eski günlerine dönüp sayıyı önce eski durumuna getirip sonra artırma peşindeler.

HDP, kentin Yamanlar, Kadifekale, Asarlık, Eskiizmir gibi semtlerinde yoğun yaşayan seçmenlerinin oyuna güveniyor. Siyasi otoriteler, HDP’nin barajı aşması halinde İzmir’den milletvekili çıkaracağından eminler. Bazı CHP’lilerin de AKP’nin ülke genelinde istediği milletvekili sayısına ulaşmaması için HDP’yi destekleyeceği iddiaları kentte dilden dile dolaşıyor.

Var güçlerini sokağa yansıtan partilerin İzmir’de nasıl bir sonuç elde edeceği gerçekten büyük bir merak konusu. Sandıktan çıkacak sonuç, hangi partinin emeklerinin karşılığını aldığını, doğru bir seçim stratejisi izlediğini ortaya koyacak. 

Kaynak: Al Jazeera Türk

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:15

İLGİLİ HABERLER