Gündem
  • 22.8.2008 09:09

JANDARMA, HÜKÜMETE BAĞLANIYOR

AB yolunda yapılan reformlar kapsamında, sivil-asker ilişkilerine yeni bir düzenleme getiriliyor.

AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'nin yol haritasını gösteren ve üçüncüsü açıklanan Ulusal Program'a ilk kez "Sivil-Asker ilişkileri" girdi.

Program kapsamında iç güvenlikle ilgili düzenlemenin Meclis'ten geçmesi halinde Jandarma artık İçişleri Bakanlığı'na bağlı olacak.

Ankara, AB yolunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu çerçevede hazırlanan Ulusal Programın ana hatları belirlendi. Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte Ulusal Program'da yer alan 13 yasanın görüşülmesine başlanacak.

400 sayfadan oluşan Ulusal Program'ın hayata geçmesi büyük ölçüde Anayasa değişikliğine bağlı.

JANDARMANIN DURUMU

Programda, iç güvenlik hizmetinin, sivil iradenin belirleyeceği politikalar doğrultusunda ve yine onun denetim ve gözetiminde, "hukukun üstünlüğü" ve "insan hak ve hürriyetleri" çerçevesinde, kolluk kuvvetlerinin profesyonel ve uzmanlaşmış birimleri tarafından yerine getirileceği vurgulanıyor, Programdaki, "Bu kapsamda, iç güvenlik yönetiminin koordinasyonunu ve sivil idarenin iç güvenlikle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarını etkin olarak yerine getirmesini güçleştiren mevzuat hükümleri ve uygulamaları değiştirilecektir" ifadeleri önemli değişiklikleri de beraberinde getirecek.

KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİ: ASKER STANDART GETİRİLSİN

AB tarafından geçen şubatta onaylanan Katılım Ortaklığı Belgesi'nde asker-sivil ilişkilerine dikkat çekilmişti. Müzakerelerin hedefinin üyelik olduğu belirtilen belgede, Türkiye'den öncelikli olarak "Sivil-asker ilişkilerini AB standartlarıyla uyumlu hale getirmesi, ordu ve savunma politikası üzerinde TBMM'nin eksiksiz gözetim yapabilmesini sağlaması, Askeri mahkemelerin görevalanının sadece askeri personelin görevleriyle ilgili konularla sınırlandırması, din özgürlüğüne ve azınlık haklarına tam saygı göstermesi, Türkçe dışındaki dillerde televizyon yayınlarını kolaylaştırması ve AB üyesi bütün ülkelerle ilişkilerini normalleştirmesi" gibi talepler sıralanmıştı.

TARAF

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:54

İLGİLİ HABERLER