Gündem
  • 26.11.2015 12:03

‘Jet’ krizi sonrası tansiyon düşüyor

Ankara ve Moskova’dan gerilimi azaltmak için sağduyulu mesajlar geldi. Lavrov, “Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz” derken, Erdoğan, “Gerilimin, krizin ve husumetin safında değiliz” açıklaması yaptı.
Türkiye ile Rusya arasında esen sert rüzgarların ardından, ilk üst düzey temas, önceki günkü Türkiye ziyaretini iptal eden Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında gerçekleşti.
Türk hava sahasını ihlal eden Rus jetinin düşürülmesinin ardından iki mevkidaş bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede taraflar, “Olayla ilgili detayların diplomatik ve askeri kanallardan paylaşılması” hususunda uzlaşmaya vardı. Görüşme esnasında tansiyonu düşüren açıklamalarda bulunan Lavrov, “Türkiye ile savaşa girmeyeceğiz ancak ilişkilerimizi ciddi olarak düşüneceğiz” dedi.
Çavuşoğlu ile Lavrov’un 3-4 Aralık tarihinde Belgrad’ta gerçekleştirilecek AGİT Dışişleri Bakanları toplantısında bir araya gelmesi kararlaştırıldı. Telefon görüşmesinde Lavrov, önümüzdeki süreçte Türkiye’den herhangi bir yetkiliyi Moskova’ya davet etmelerinin söz konusu olamayacağını da söyledi. Bu gelişme üzerine Liderler seviyesinde gerçekleşecek ÜDİK toplantısı iptal edildi. Çavuşoğlu da, en kısa sürede Lavrov ile yüz yüze görüşmek istediğini vurguladı. Bunun üzerine, taraflar her iki bakanın da katılacağı ilk uluslararası zirvede buluşma konusunda uzlaşıya vardı. 
 

KRİZİN SAFINDA DEĞİLİZ
Yaşanan diplomatik krizin ardından Türk tarafından da sağduyu mesajları geldi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İSEDAK)toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye, gerilimin, krizin ve husumetin safında değildir. Her zaman barışın, diyaloğun ve diplomasinin tarafında yer almıştır. Bundan sonra da biz bu tavrımızı koruyacağız” dedi. Erdoğan, çok uzun süredir böyle bir hadisenin yaşanmaması için büyük çaba harcadıklarını, ilgili tüm ülkeler nezdinde gerekli uyarıları yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti: “Nitekim çeşitli tarihlerde ve çeşitli kanallarla komşumuza da bu konudaki hassasiyetimiz iletilmiştir. Düne kadar böyle bir olayın vuku bulmamasının sebebi, Türkiye’nin, sabrını zorlayarak ortaya koyduğu soğukkanlı ve iyi niyetli tavırdır. Hiç kimse bizden sınır güvenliğimizin sürekli ihlal edilmesine, egemenlik haklarımızın yok sayılmasına, hak ve hukukumuzun çiğnenmesine sessiz ve tepkisiz kalmamızı beklememelidir. Bu hadiseyi tırmandırmak gibi bir düşüncemiz kesinlikle bulunmamaktadır. Sadece kendi güvenliğimizi ve kardeşlerimizin hukukunu savunuyoruz” dedi.
 

GERİLİM İSTEMİYORUZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu da partisinin Grup Toplantısı’nda, “Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. İpleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da...” ifadelerini kullandı. İki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Karşılıklı iletişime büyük önem veriyorum. Olay sonrasında gerekli bütün diplomatik tedbirleri de aldık” dedi.
Öte yandan Fransa’daki Rusya Büyükelçisi Aleksandre Orlov, ortak bir askeri komuta altında Rusya’nın ABD, Fransa ve Türkiye ile IŞİD’e karşı birlikte mücadele etmeye hazır olduğunu söyledi. Orlov, Moskova’nın Türkiye’nin de katılımını onaylayıp onaylamayacağına ilişkin soruyu “Eğer Türkiye bunu isterse, Moskova bundan elbette memnun olur” şeklinde cevapladı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:28

İLGİLİ HABERLER