Gündem
  • 22.6.2011 09:11

KARADENİZ’DE PKK ŞİFRELERİ

Raporda, bölgeye takviye amaçlı yeni PKK gruplarının gönderileceği belirtildi. Raporda, örgüt kadrolarına, “Özgün bir eylem yap” şeklinde talimatlar verildiği, bu nedenle mayınlama veya sabotaj tarzı eylemler yapılabileceği kaydedildi. Milliyet, güvenlik birimlerince hazırlanan ve devletin üst yönetimine de sunulan PKK’nın Karadeniz bölgesindeki faaliyetleriyle ilgili rapora ulaştı. PKK’nın bölgedeki durumunun ortaya konulduğu rapor şöyle:
- Bölgedeki PKK’lıların, hava şartlarına bağlı olarak zaman zaman yayla evlerinde kaldıkları, erzak ihtiyaçlarını çoğunlukla yayla evlerinden ve tek evlerden hırsızlık yaparak sağladıkları belirlendi.

MEVSİMLİK İŞÇİYLE İRTİBAT YOK
- Kastamonu-Çankırı yolundaki Ilgaz Dağı eylemini gerçekleştiren grubun lideri konumundaki Salih Reş kod adını kullanan Mehmet Kurt’un, yakın dönemde bölgedeki eylemlerde kullanmak amacıyla örgüt yönetiminden roket ve ağır silah istediği, ancak üst yönetimin bu isteği kabul etmediği tespit edildi.
- PKK’lıların geçici veya mevsimlik işçilerle bölgede kalındığı dönemde hiçbir şekilde irtibat kurulmadığı anlaşıldı.
- Sivas-Ordu arasındaki Dumanbaba mevkii ile Koyulhisar-Mesudiye karayolu üzerindeki orman deposunun bulunduğu bölgenin örgüt mensuplarınca, “buluşma noktası” olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
- PKK’lıların vatandaşlarla temas etmemek için görülmemeye çalıştığı, istemeyerek vatandaşın görmesi halinde ise genellikle güvenlik güçlerine bilgi vermemesi konusunda tehdit ettikleri tespit edildi.
- Bölgede bir yerden başka bir intikal genellikle havanın kararmasına yakın olan saatte başlarken, bazı zamanlarda tüm gece boyunca intikallerin gerçekleştirildiği belirlendi. Gecenin geç saatlerinde köy yolları, orman yolları kullanıldığı, yağışlı havalarda gündüz intikallerin yapıldığı ortaya çıkarıldı.
- Karadeniz sahil yolu gibi ana yollarda yol kesme eylemi planının olmadığı mevcut eylemci grupların bu eylemi gerçekleştirebilecek kadrolarının olmayışının buna olanak sağlamadığı belirlendi.

‘Cudi’ ismi Karadeniz’de
- PKK’lıların Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da olduğu gibi bazı bölgeleri kendilerine göre isimlendirdikleri tespit edildi. Buna göre, Şebinkarahisar’daki Gedikkaya bölgesine “Şehit Abbas”, Şaplıca köyünün batı kesimine “Şehit İsa”, yine Şaplıca köyünün batısındaki ağaçlık bölgeye “Şehit Pale”, Maden köyü ile Nuribaba mevkii arasındaki bölgeye “Cudi”, Bağlıca köyünün bulunduğu bölgeye ise “Şehit Hüseyin” isimlerinin verildiği saptandı.
- Bölgedeki örgüt kadrolarına, “Özgün bir eylem yap” şeklinde talimat verilmesiyle mayınlama veya sabotaj tarzı eylem yapılabileceği belirlendi.

TOLGA ŞARDAN - MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 16:25

İLGİLİ HABERLER