Gündem
  • 23.6.2017 10:50

Katar'daki Türk üssünün kapatılma isteğine Ankara'dan jet yanıt

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in Katar'a verdiği talep listesinde en dikkat çekici madde, Türkiye'nin kurduğu askeri üssün faaliyetlerine son vermesi. Öne çıkan diğer talepler ise, Katar'ın bir numaralı dünya markası Al Jazeera televizyonun kapatılması ve İran'la ilişkilerin kesilmesi. Konu ilgili açıklamada bulunan Milli Savunma Bakanı Işık, Körfez ülkelerinden gelen çağrı için "Katar'daki Türk üssü hem Katar askerinin eğitimi hem de güvenliği için yapılan bir faaliyettir. Bundan kimsenin rahatsız olmaması lazım. Şu anda bu askeri anlaşmanın yeniden masaya getirilmesi gibi bir ihtimal yok" dedi.

Suudi Arabistan'ın başını çektiği irili ufaklı dokuz ülkenin 5 Haziran'dan bu yana tecrit ettiği Katar'a, ilişkilerin normale dönmesi için 13 maddelik bir talep listesi sunuldu. Listeyi hazırlayan ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn.

Listedeki en dikkat çekici maddelerden biri, Türkiye'nin kurduğu askeri üssün kapatılması.

Katar'ın bir numaralı dünya markası Al Jazeera televizyonunun da yayınlarına son vermesi isteniyor.

Türkiye ile birlikte Doha yönetiminin yanında saf tutan İran'la ilişkilerin kesilmesi de bir başka madde.

Liste Kuveyt aracılığıyla Katar'a iletildi ve 10 gün süre verildi.

 KATAR'A YÖNELİK TALEP LİSTESİ

Işık, Körfez ülkelerinin Katar'dan 13 maddelik talep listesine ilişkin soruya da "Ben talep listesini henüz görmedim. Böyle bir talep varsa bu tabi ikili ilişkilere müdahale anlamı taşıyabilir. Üs, hem Katar'ın hem de bölgenin güvenliğ için önemli bir üstür. Biz bölgenin güvenliğini de önemsiyoruz" yanıtını verdi.

NTV televizyonunda açıklamalarda bulunan Işık, şunları söyledi;

Bizim askerlerimiz hem Rusya ile hem İran ile çalışmalarını sürdürüyor. İstihbarat birimleri hangi riskler var, bunu çalışıyorlar. Nerede Türk askeri olacak, kaç asker olacak, kiminle birlikte orada çatışmasızlığı temin için çalışacak. Bu noktada oluşacak riskler nasıl elemine edilecek, bunların hepsi çalışılıyor.

İlk Türk askerleri dün ulaştı

Türkiye'nin Katar'a gönderdiği ilk askerler, dün Doha'ya vardı ve Genelkurmay Başkanlığı askerlerin fotoğraflarını paylaştı. Ankara'nın planına göre, Doha'daki üste yaklaşık 3 bin asker bulunacak.

 

Katar Dışişleri Bakanı ABDurrahman bin Muhammed El Sani, son olarak France 24'e verdiği röportajda ""Türkiye başından beri krizdeki aktörlerle iletişime geçerek kuşatmanın sonlandırılması, tansiyonun düşürülmesi ve diyalog çağrısı yaptı. Türkiye'nin Doha'ya tedarik akışının devam etmesi için ortaya koyduğu çabayı da takdir ediyoruz" dedi.

Kuşatmaya maruz kalan ülkesine giden tek karayolunun da kapatıldığını aktaran El Sani, "Bununla mücadele edebiliriz" ifadesini kullandı.

Doha yönetimi, bu hafta içinde yaptığı açıklamada da taleplere boyun eğmeyeceğini net şekilde ilan etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın düğmeye basmasıyla harekete geçen Suudi Arabistan'ın başını çektiği blok, yaklaşık yirmi gündür Katar'ı yalnızlaştırmış durumda. Ülkenin tüm hava, deniz ve kara sınırları kapatıldı, bütün diplomatik ilişkiler koparıldı. Hatta Suudi Arabistan Katarlı çiftçilere ait develeri bile sınır dışı etti.

Güncellenme Tarihi : 23.6.2017 10:51

İLGİLİ HABERLER