Gündem
  • 4.3.2015 10:53

'Kazanan barış, kaybeden CHP'

 Yeni Türkiye çözüm sürecinde bir basamak daha çıktı. Hükümet ve HDP’nin barış çağrısı, kardeşliği yeniden yapılandırdı. Bu tarihi çağrıyı değerlendiren araştırma şirketleri, kazananın AK Parti ve HDP, kaybedenin iseCHP olduğunu söyledi.

Dolmabahçe'den silahların bırakılması yönünde yapılan çağrıylaçözüm sürecinde önemli bir eşik aşıldı. Türkiye, 30 yıldan beri özlediği barışa şimdi çok daha yakın. Yaklaşık 40 bin insanın hayatına ve 600 milyar dolarlık doğrudan zarara yol açan terör konusunda atılan bu adım barış umutlarını yeniden yeşertti. Toplumun yüzde 75'inin sürece destek verdiğini hatırlatan uzmanlar, seçmenin 7 Haziran'da çözüme destek verenleri ödüllendireceğini, karşı çıkanları da cezalandıracağını düşünüyor. Uzmanlara göre, silahsızlanma çağırısının kazananı AK Parti veHDP, kaybedeni ise CHP olacak.


SÜREÇTE AÇMAZI VAR

A&G Araştırma Şirketi Sahibi Adil Gür: Çözüm sürecine toplumun önemli bir kesimi destek verdi. MHP'nin tabanı karşı olduğu için onları çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Burada kritik olan CHP. Partinin Alevi ve sol kanadı sürece destek verirken, ulusalcı kanadı karşı çıkıyor. Dolayısıyla CHP'nin böyle bir açmazı var. Gelinen noktada sürece destek verirse ulusalcı kanadını MHP'ye, karşı çıkarsa sol kanadını HDP'ye kaptırabilir.

SEÇMEN CEZALANDIRACAK

GENAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mustafa Şen: Seçmen, süreçten yana olan partilere destek verirken, sürecin karşısında olanları da cezalandıracaktır. Yani varılan nokta seçimlerde AK Parti ve HDP'ye olumlu, CHP ve MHP'ye olumsuz yansıyacaktır. Geçen hafta yaptığımız son ankete göre AK Parti 30 Mart seçimlerinin 3-5 puan üstüne çıkmış durumda. CHP'nin liberal sol kanadında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'ye doğru bir kayma oldu. Süreçle birlikte CHP'den HDP'ye yüzde 1.5-2 puan kayma olabilir.
 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:47

İLGİLİ HABERLER