Gündem
  • 25.9.2017 21:09

Kerkük'te sokağa çıkma yasağı

Kuzey Irak'ta tartışmalı bağımsızlık referandumu sürerken Irak'ın Kerkük şehrinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Türkiye'nin ve pek çok ülkenin karşı çıktığı referandum sürerken bu akşam Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Öte yandan, IKBY'deki referanduma saat 17:00 itibariyle katılım oranının yüzde 76 olduğu açıklandı. Ayrıca "Referanduma Şimdi Hayır Hareketi" ise yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların referanduma katılımının yüzde 43 civarında olduğunu iddia etti.

KERKÜK Valiliği, referandum sonrası sevinç gösterileri yapılması sırasında herhangi bir olay yaşanmaması için kentte gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise yaptığı açıklamada kimsenin Kerkük’teki azınlıklara, özellikle Türkmenlere zarar vermesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin düzenlediği referandum için oy verme işlemleri saat 18.00’da sona ererken, sandıklar kapatılarak oy sayım işlemlerine başlandı. Referundumun yapıldığı Kerkük’te ise Valilik tarafından sevinç gösterileri sırasında istenmeyen bir olay yaşanmaması için gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sandıkların kapanma saatine kadar Kerkük’te iki ayrı konvoydan havaya ateş açılması dışında herhangi bir olay yaşanmadığını belirten güvenlik güçleri, oy veren vatandaşların sokağa dökülmemesi çağrısı yaptı.

ARAÇLARIN TRAFİĞE ÇIKIŞI DA YASAK

Öte yandan, Irak'ın Kerkük kentinde Türkmen ve Arapların boykot ettiği anayasaya aykırı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yaptığı tartışmalı referandumun bitmesine çok az bir zaman kala araçların trafiğe çıkması yasaklandı.

Kerkük Polis Müdürlüğü Basın Sorumlusu Afrasyav Kamil, kent merkezinde araçla trafiğe çıkılmasının yasaklandığını ifade etti. 

Böylesi bir kararın neden alındığına da değinen Kamil, tartışmalı referandumun bitmesinden sonra olası bir provokasyonun önüne geçilmesi için araçların trafiğe çıkmasının saat 16.00'dan sonra yasaklandığını ve yarın sabah saatlerine kadar bunun geçerli olduğunu kaydetti.

IKBY'DEKİ TARTIŞMALI REFERANDUM KARARI

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 25.9.2017 21:12

İLGİLİ HABERLER