Gündem
  • 18.1.2019 08:00

Kılıçdaroğlu : Bahçeli AK Parti tabanının oyunu çalıyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bahçeli'nin derdi AKP tabanından oy almak, Erdoğan da bunun farkında

Ayşe Sayın/Ankara/BBC TÜRKÇE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, TBMM Başkanı ve AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'la ilgili önce "İstifasına gerek yok" deyip, daha sonra Meclis içtüzüğündeki "vekalet sistemi"nin kullanılması yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

Ayşe Sayın ve Kemal Kılıçdaroğlu

Kemal Kılıçdaroğlu, "Bahçeli'nin bütün derdi AKP tabanından nasıl oy alırım. Bütün derdi o. Erdoğan da bunun farkında, herkes bunun farkında" dedi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Türkiye'yi felakete götürdülerini söyledi.

Bahçeli Salı günü MHP Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "TBMM'nin içtüzüğünün 14. maddesi akla ve mantığa uygun en kalıcı çözüm yoludur. TBMM Başkanı Yıldırım, seçim propaganda ve yasaklarının başladığı tarihten oy verme gününe kadar Ankara dışında olduğu dönemlerde başkanvekillerinden birisine yazı ile vekalet görevi verebilecektir. Böylece her itiraz, her suçlama, her polemik bıçak gibi kesilecektir. Sayın Yıldırım, propaganda yasaklarına doğal olarak uyacak, görevinin imkanlarını kullanamayacaktır. Biz sorunlarına çözüm odaklı yaklaşıyoruz" demişti.

Kılıçdaroğlu ise iktidarın bütün baskılarına karşın seçmenin demokrasiden yana tavır alacağını söyledi, "Türkiye, 1 Nisan'da güzel bir bahara inanacak, buna inanıyorum" diye konuştu.

'Erdoğan'ın değeri beş para'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BBC Türkçe'nin de aralarında bulunduğu internet gazetecileri ile bir araya geldi, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu'na ilk soru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açtığı davalar karşısında, partili milletvekillerinin para cezalarını ödemek için kurduğu fon oldu.

Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu'nun da bu para cezalarından çok rahatsız olduğu yönündeki haberlerin anımsatılması sonrası "Evde böyle bir gündem var mı?" sorusunu kahkahalarla gülerek karşıladı.

CHP lideri, bu haberleri kendisinin okumadığını belirtirken, "Tabii eşimle böyle eşimle bu konuda herhangi böyle özel bir tartışma söz konusu bile değil. İkincisi, milletvekili arkadaşlarımızın fon kurmak için biraraya gelmelerinden gerçekten haberim yoktu. Ben de gazetelerden okudum. Sonra Engin Özkoç arkadaşımız geldi bana bilgi verdi biz böyle bir fon kurduk diye" yanıtını verdi.

Söz konusu dayanışma girişimine, "özgürlük ve demokrasi fonu" adını verdiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, fonun amacını da şöyle anlattı:

"Siyasal iktidarın yargıda kurduğu bir çeteye karşı mücadele ediyoruz. Eğer bir arkadaşımız siyasal söylemi nedeniyle tazminata ağır para cezasına mahkum edildiyse, tazminatını ödeyeceğiz. Daha sonraki aşamaları tabi yargı aşamalarını da bir şekilde izleyeceğiz. Bütün bu davaları adım gibi biliyorum kazanacağız. Bu davaların tamamını kazanacağız.

"Erdoğan'ın özellikle ağır para cezaları vererek bizi susturmak istemesinin özünde kendisinin eleştirilmesinin istemiyor, özellikle haklı dayanakları olan eleştirilere Erdoğan tahammül edemiyor."

Şimdiye kadar Anayasa Mahkemesi'nde sadece bir davayı, o da zamanında başvuru yapılmadığı için kaybettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, bu konuda da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine çok yüklü tazminat talebi içeren davalar açmasına karşın, kendisinin "beş kuruşluk" dava açmasının nedeni ise şöyle açıkladı:

"Hakaret davaları olduğu zaman ben Erdoğan için beş paralık dava açıyorum. Çünkü değeri beş para. Onu da söylüyorum, dava dilekçesinde de söylüyorum, beş para olmadığı için mecburen beş kuruşluk açıyoruz. Çünkü çünkü muhatabımızın değeri beş paradır diye açıyoruz."

Güncellenme Tarihi : 18.1.2019 09:10

İLGİLİ HABERLER