Gündem
  • 15.6.2014 14:27

Kılıçdaroğlu, 'Terbiyeli adamdan cumhurbaşkanı olur'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir'de partisinin belediye başkanları toplantısında yaptığı konuşmada cumhurbaşkanı adayı belirleme çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek, "Bilgi, birikim tevazu, hoşgörü, zarafet bunların olması lazım. Oturmasını kalkmasını bilmesi lazım. Terbiyeli bir adamdan cumhurbaşkanı olur" dedi.

Ankara'dan karayolu ile Eskişehir'e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Opera binası salonunda dün başlayan belediye başkanları toplantısına katıldı. Kılıçdaroğlu'nu Opera binası önünde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile belediye başkanları karşıladı.

Eskişehir'de dün başlayan CHP'li belediye başkanlarının 'Büyük Buluşma' toplantısının ikinci günü 'Babalar günü' nedeniyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çocuklarının ve torununun görüntülü mesajlarının izlenmesiyle başladı. Kılıçdaroğlu, çocuklarının ve torurnunun babalar günü mesjalarını izlerken duygulandı.

Toplantıda ilk olarak CHP'nin Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın konuşma yaptı. Ağbaba, projeleriyle ilgili bilgiler verdi. Ağbaba'dan sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sahnede Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen çiçek vererek 234 belediye başkan adına babalar gününü kutladı.

BU MEMLEKET NEREYE GİDİYOR?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada partisinin belediyeleri tarafından yapılan hizmetlerin Türkiye'ye duyurulması gerektiğini ifade etti. Genel iktidarın yolunun yerelden geçtiğini de belirten Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu koşulların ne durumda olduğunu siz de biliyorsunuz. Herkesin kafasında bir soru işareti var. Herkes her tarafta şu soruyu kendi vicdanına soruyor. 'Bu memleket nereye gidiyor?' Evet nereye gidiyor? Aslında hepimiz biliyoruz nereye gidiyoruz. Konsoloslukta yurttaşlarımız rehin alınıyor, nereye gidiyoruz? Her sabah gazeteleri açtığımızda, televizyonları izlediğimizde gölgeli bir seçim toplumdan intikam alırcasına konuşulanı görüyoruz ve duyuyoruz. Ve soruyorum nereye gidiyoruz. Barışçıl olan barışın b si bile yok. Sanki bir kavganın ortasındayız. Ve biz bu soruyu soruyoruz. Huzurlu bir kent, huzurlu bir aile,huzurlu bir ülke istiyoruz. Siyaset kavganın bir aracı haline dönüştü. Vatandaş huzursuz, işadamı huzursuz, ülke huzursuz, her ailede huzursuzluk var. Her aile gelecek açısından kaygılı. Huzursuz dil kullanmayı külliyen kaldıracağız. Belediye başkanlarımız güzel bir dil kullanacaklar, huzurlu bir dil kullanacaklar. Biz bize oy versin vermesin hiçbir ayrımcılık yapmadan bütün yurttaşlarımızı kucaklayacağız. Biz yoksulluğu yönetmek istemiyoruz. Biz yoksulluğu bitirmek istiyoruz. Her ailenin aile sigortası olacak bu ülkede.iz köle ticareti yapmıyoruz. İnsanları köleleştirmek için mücadele etmiyoruz. Biz herkesin bağımsız ve özgür olmasını istiyoruz."

BELEDİYE BAŞKANLARININ MAKAMLARINDA OTURMALARINI KABUL ETMİYORUM

CHP'li belediye başkanlarının makamlarında oturmamaları gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kuşkusuz belediye başkanı arkadaşlarımızın işleri kolay değil. Seçildim daha 5 sene zamanım var, bunu kabul etmiyorum. Makamlarında da oturmalarını kabul etmiyorum. İlk 6 ay çok ama çok önemli. İlk 6 ayda verdiğimiz mesaj halkın belleğine genel tavır görecektir. Makamlarınızda oturun diye belediye başkanı seçilmediniz. Halkın arasında gezip onların sisini dinlemek için belediye başkanı seçildiniz. Elbetteki makamlarınızda da oturacaksınız o makamlar oturma makamı değil hizmet makamıdır" diye konuştu.

Babalar günü nedeniyle çocuklarının vetorunun görüntüsünü izlerken çok duygulandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, " Az önce bir film izlediniz. Gerçekten çok duygulandım. Çocuklarımı nasıl yetiştirdim bilmiyorurm. Bütün yaşamım boyunca hep yolsuzluklarla haksızlıklarla mücadele ettim" dedi.

NASIL BİR CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez cumhurbaşkanının halkın oylarıyla seçileceğini belirtti. 'Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı?' diye siyasi partiler. sendikalar, sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüklerini anlatan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Toplumun her kesimiyle, her siyasal partiyle olabildiğince görüşüyoruz. Nasıl bir cumhurbaşkanı adayı olmalı diyoruz. Çünkü halk seçeceğine göre her bireyle 76 milyondan her bireyle tek tek görüşemeyeceğimize göre siyasal partilerle, sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla, meslek kuruluşlarıyla görüşerek onların tabanlarını görüşlerini bir anlamda almak istiyoruz. Bizim bu girişimlerimiz birilerini rahatsız ediyor. Oysa teşekkür edilmesi lazım. Neden? Vatandaşın nabzını tutuyoruz. Cumhurbaşkanı seçeceğiz. O makam çok önemli bir makamdır. Oraya oturacak kişinin sorumluluğu yoktur, vatana ihanet dışında sorumluluğu yoktur. O bayrağı temsil edecek, vatanı temsil edecek. Bizi temsil edecek. Hepimizi temsil edecek. O nedenle oraya seçilecek kişinin hepimizi kucaklaması lazım. Hepimizin gönlünden geçen 'İşte bu benim cumhurbaşkanı adayım' olabilir diyecek, bir kişinin olması lazım. Hala bir kavga gidiyor. Biz kavgadan uzak duracağız. Kavgadan uzak duracağız. O istediği kadar kendisiyle zaten iç dünyası ile kavgalı. Ruhen sorunu var. Ama biz farklı bir pencereden, uzlaşmacı bir anlayışla, büyük bir uzlaşmayı sağlayarak cumhurbaşkanı adayını belirleyeceğiz.Neden büyük bir uzlaşma? Çünkü istiyoruz ki hepimizi temsil eden bir kişi olsun."

KİMLER OLMAMALI

Kimlerin cumhurbaşkanı olamayacağını da tek tek sıralayan Kemal Kılıçdaroğlu, kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisinin cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

"Olmazından bakalım. Nelerin olabileceğini hep beraber görelim. Seçilecek cumhurbaşkanı adayının kuvveler ayrılığına inanmayan birisi olmaması lazım. Kuvvetler ayrılığına ben inanıyorum emesi lazım. Anayasada kuvvetler ayrılığı ilkesi vardır. Yasama yargı yürütme. Buna ben inanıyorum demesi lazım. İnanmayanın cumhurbaşkanı adayı olmaması lazım. Yasama ve yargı benim için ayak bağıdır diyen birisinden cumhurbaşkanı olmaz. Bütün dünya güler bize. Bütün kainat bize güler. Nasıl olur da böyle birisi cumhurbaşkanı olbiblir diye. Vatandaşına sevgi ve hoşgörü gösteren birisi cumhurbaşkanı adayı olabilir. Vatandaşını tokatlayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olur mu? Sormazlar mı siz nasıl bir ülkesiniz? Gelip senin vatandaşını tokatlıyor, tokatlayan adamı seçiyorsunuz. Olmaz. Herkesin vicdanına sesleniyorum. Böyle birisinden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Kin ve öfkeyi sanata dönüştüren, kin ve öfkeyi topluma alışamaya çalışan, kin ve öfkeyi gençlere aşılamaya çalışan bir kişiden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Kin ve öfke değil, sevgiyle hoşgörüyle dünyaya bakacaksınız pencereniz olacak böyle bir pencereniz olacak. Milleti ve vatanını sevecek. Bayrağını sevecek, böyle birisi ancak cumhurbaşkanı adayı olabilir. Ben her türlü milliyetçiliği ayaklar altına aldım dien kişiden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Çünkü milliyetçilik vatan sevgisi demektir. Milliyetçilik bayrak sevgisi demektir. Kafatası milliyetçiliği on dokuzuncu yüzyılda kaldı. Biz şimdi yirmi birinci yüzyıldayız. Bu farkların bilinmesi gerekiyor.Hukukun üstünlüğüne ininmayandan cumhurbaşkanı adayı olmaz. Cumhurbaşkanı adayı hukukun üstünlüğüne inanacak. Yargı ve adalete inanacak. Yani bilecek ki adalet kutup yıldızı gibidir. Sabit yerinde durur bütün kainat onun etrafında döner. Adalet budur. Ona inanmayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Başka, cumhurbaşkanı adayının kadın erkek eşitliğine inanması lazım. Kadın erkek eşitliğine inanmayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Yirmi birinci yüzyıldayız. Bireyin ham ve özgürlüklerinin genişletilmesinden yanayız. Vatandaşını bizden ve onlardan diye ayırandan cumhurbaşkanı adayı olmaz. Benim gibi düşünmeyen insana da saygı göstereceğiz. Benim düşünceme katılmayan insana da ben saygı göstereceğim. Eğer biz farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul etmezsek toplumu bir felakete sürüklemiş oluruz. "

CUMHURBAŞKANI KİM OLMALI?

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olacak kişinin bilgi birikiminin olması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bir ülke bilgi birikimiyle yönetilir. Eğer bilgi birikiminiz yetersizse o kişiden o kişiden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Bilgi, birikim tevazu, hoşgörü, zarafet bunların olması lazım. Oturmasını kalkmasını bilmesi lazım. Terbiyeli bir adamdan cumhurbaşkanı olur. Terbiyenin ne olduğunu bilen birisinden cumhurbaşkanı olur.İyi bir eğitim almış kişiden cumhurbaşkanı adayı olur. Bunları düşünmek zorundayız. Ayrıca çok daha önemli halkına yalan söyleyenden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Siyaseti yalan üzerinden inşa edebilirsin ama cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak kişinin yalancılığıyla ünlemiş bir kişi olmaması lazım. Buna bütün yurttaşları dikkat etmesi lazım. Ve çok daha önemlisi cumhurbaşkanı adayının temiz birisi olması lazım. Şaibesiz birisi olması lazım. Hesabını veremeyeceği hiçbir noktasının olmaması lazım. Bunları şunun için anlatıyorum. Ağustos ayında seçim var. Sizler beldelerde görev yapacaksınız, sizler belediye başkanı olarak görev yapacaksınız. Bu nitelikleri halka anlatmak zorundasınız. Her yerde halka anlatmak zorundasınız. Ben şunu söylüyorum. Cumhurbaşkanı adayı CHP'nin cumhurbaşkanı adayı yok öyle bir şey. Biz bir partinin cumhurbaşkanı adayını seçmeyeceğiz. Halkın cumhurbaşkanı adayını seçeceğiz. Onun için söyledim. İlla partili olsun diye düşüncemiz yok. Halkın benimseyeceği, özelliklerini hepimizin kabul edeceği bir cumhurbaşkanı adayımız olsun. Bu çerçevede önerilerimizi yapıyoruz. Sivil toplumu dinliyoruz. Pek çok kesimi dinliyoruz. Düşüncelerimiz aktarıyoruz. Bu söylediğim özellikler bana aktarılan, benim değil sivil toplumdan, sendikalardan, meslek kuruluşlarından, sanatçılardan,yazarlardan, çizerlerden bize aktarılanlar. Biz böyle bir cumhurbaşkanı istiyoruz nitelikleri böyle olmalı. Temiz olmalı, dürüst olmalı, hukukun üstünlüğüne inanmalı, adaletli olmalı, vatandaşına sevgiyle, hoşgörüyle bakmalı, zarif olmalı, iyi bir dil bilmeli, yabancı devlet adamlarıyla yan yana gelirken onlara espiri yapma yeteneği olmalı. Dünyayı yeniden keşfetmeli, bilgisi ve birikimiyle bütün dünyada saygınlık uyandırmalı böyle birisini istiyoruz biz. Bu halk seçer mi böyle birisini? Niye seçmesin. Bu halka hep beraber güveneceğiz. Halkımıza güveneceğiz. Onun sağduyusuna güveneceğiz. Dürüst birisi, namuslu birisi inşallah o koltuğa oturacaktır ve biz de hep beraber cumhurbaşkanı adayımızı alkışlayacağız. O bir partinin değil Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı olacak. Hedefimiz o."

Kılıçdaroğlu, özel idarelerin kapanmasının ardından mallarının paylaşımı konusunda CHP'li belediyelere haksızlık yapıldığını savunarak, "Büyükşehirlerde il özel idarelerin malları dağıtıldı. CHP'li belediyelere gelince hurda makinalar, mezarlıklar, borçlar devredildi. Ambulans bile verilmedi" dedi.

Kemal ATLAN-Hakan TÜRKTAN-Saadet KEFAL-Seyfullah SOLAK / ESKİŞEHİR,(DHA)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:11

İLGİLİ HABERLER