Gündem
  • 10.1.2019 10:20

KOBİ’lere yeni kredi paketi

KOBİ’leri rahatlatacak yeni kredi paketi bugün açıklanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, söz konusu paketin hayata geçirilmesinde 12 bankanın yetkilendirileceğini söyledi. Geçen yıl verilen ve 50 bin KOBİ’nin yararlandığı kredinin limiti 200 milyon lira, faiz oranı 0,99 ve vadesi 12 aydı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bugün KOBİ'ler için Türkiye Bankalar Birliği ile 12 bankanın katılacağı çok önemli bir kredi paketini açıklayacakları müjdesini verdi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Ankara'daki Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'na katılarak konuşma yapan Albayrak, KOBİ'lere yönelik yeni kredi paketi hakkında, şu ifadeleri kullandı: "Bu da yine reel ekonomimiz açısından çok önemli. Çünkü özellikle son çeyrekte yaşanan piyasadaki belirsizlik kaynaklı bu likidite daralmasını, gerek kamu tarafından, gerek finansal piyasalarda oluşacak bu likidite ile piyasanın yavaş yavaş çok daha etkin ve aktif bir şekilde toparlanması ve daha iyi bir konuma gelmesini, inşallah hep birlikte el ele vererek daha iyi noktaya gelmesini sağlayacağız."

BÜTÇE DİSİPLİNİNDEN TAVİZ YOK

Makro ekonomik göstergelerle elde edilen iyileşmeleri vatandaşa ve sektörlere yansıtmayı sürdürdüklerini aktaran Albayrak, bu adımlarla dengelenme süreciyle birlikte değişim sürecinin altyapısının da hızlı şekilde hazırlandığını söyledi. Albayrak. Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) ortaya koydukları hedeflerden taviz vermeyeceklerini de vurguladı. Bütçe disiplini ve limitleri çerçevesindeki duruşlarının sürdüğünü vurgulayan Albayrak, "Bütçede öngördüğümüz ya da bütçede ortaya koyulan esneme alanları dışında hiçbir yeni alan yoktur. Bunun altını çok net çizmemiz lazım" ifadesini kullandı.

PİYASAYA HIZLI LİKİDİTE GİRECEK

Albayrak, Merkez Bankasının Olağanüstü Genel Kurul kararı almasıyla ilgili asılsız iddialara şahit olduklarına da dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Nisanda Hazineye devredilecek Merkez Bankası karının ocakta Hazineye devredilmesi için atılan bu adımın amacı, hedefi çok açık ve nettir. Bütçe kapsamında biz Merkez Bankasından Hazineye devredilecek karı 20 milyar lira civarı öngördük. Ama geldiğimiz noktada yıl sonundaki tablo bu rakamın 37 milyar lira olacağını gösteriyor. Yani bütçede beklentimizin çok daha üzerinde bir rakam. İşte bu kaynağın çok önemli bir kısmı ocakta devreye girecek. Nisan yerine ocakta bu karın Hazineye devredilmesinin temel amacı, etkin nakit yönetimi kapsamında kamu yatırımı, kamu ödemeleri, piyasaya ödemeleri ve KDV iade ödemelerinin bu ekonomik koşullarda çok daha hızlandırılarak piyasaya likiditenin çok daha hızlı sunulmasıdır.”

Yatırımlar stratejik sektörlere yönelmeli

Ekonomik büyümenin önemli ayaklarından birini yatırım harcamalarının oluşturduğunu belirten MÜSİAD Genel Başkanı Kaan, şunları dile getirdi: "İlk iki çeyrekte yüzde 7,9 ve yüzde 4,2 artış kaydeden toplam yatırımların, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,8 daraldığı da göz önüne alındığında, stratejik sektörlere yatırımlara odaklanmamız gerektiği daha iyi anlaşılacaktır. Yeni Ekonomi Programı’nın yol haritasının üretimde millileşme hareketine verdiği katkıyı cesaret verici buluyoruz. Cari açığı doğrudan etkileyen sektör kalemlerine de vurgu yapması ve bu itibarla biyoteknoloji, petrokimya, yazılım, enerji ve makine-teçhizat gibi katma değeri yüksek sektörlerde yatırımın öncelik kazanması da yine iş dünyası adına umut verici. Ekonominin konvansiyonel sektörlerinde kümelenmiş reel kesim için ise Emlak ve Kalkınma bankalarının yeniden yapılandırılması hem mevcut dalgalanmanın dengeye kavuşmasını sağlayacak hem de 3 yıllık üretim planlamalarında verimliliği artıracak. İhracat Teşvik Sistemi'nin iyileştirilmesi ve Taşınmaz Değerleme Sistemi de dengelenme sürecine katkı sağlar."

Yeni parasal sistem geliyor

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, dünyanın yeni bir parasal sisteme hazırlanması gerektiğini belirterek, “Para kavramı 2019-2025 hattında çok ciddi paradigma değişimlere maruz kalacak. Bizler bunun hazırlığına şimdiden başlamalıyız” dedi. MÜSİAD 9. Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Kaan, Türkiye’nin, yeni yönetim sisteminin dinamik yapısı sayesinde, hızlı bir kalkınma sürecine gireceğine olan inançlarının tam olduğunu dile getirdi. Kaan, “Büyüme süreci değil, kalkınma ve yatırım süreci başlatalım diyoruz. Çünkü iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin arzusu, kısa dönemli büyüme performansından ziyade, uzun dönemli, ortalama ve dengeli büyümeyi mümkün kılacak sürdürülebilir bir kalkınma sürecidir” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 10.1.2019 10:22

İLGİLİ HABERLER