Gündem
  • 23.4.2014 14:35

KONDA'an çarpıcı cumhurbaşkanlığı araştırması

Türkiye'de kamuoyu araştırmaları konusunda en tecrübeli isimlerden biri olarak tanınan KONDA araştırma şirketi kurucu ortağı Tarhan Erdem, Amerika'nın Sesi Radyosu'nun sorularını yanıtladı. AK Parti'nin başkanlık sistemine geçilmesi için yaptığı anayasal girişimlerde başarılı olamadığını savunan Erdem, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda partisi içinde yaptığı görüşmelerden umutlu olduğunu söyledi. Tarhan Erdem, "Bu görüşmelerin göstermelik olduğuna inanmıyorum. Partinin değişik çevrelerinin fikirleri alınıyor. Buna göre bazı düzeltmeler yapılacağını sanıyorum" dedi. Erdem, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı konusunda sorun yaratacak noktalara ilişkin şöyle konuştu:

"Sayın Erdoğan, AK Parti'nin genel başkanlığı yetkilerini kullanmaya devam etmek istemektedir. Sayın Erdoğan Başbakanlık yetkilerinin bir kısmını kendi kullanmak istemektedir, bir kısmını da seçtiği başbakana empoze ederek, fikrini söyleyerek ve onu tam bir baskı altında tutarak başbakanlık yaptırmak istemektedir. Aynı zamanda da tam yetkili olarak, mevcut bütün yetkilerini kullanmak istediğini söyleyerek aday olmuş olacaktır. Yani üç çok önemli makamı bir arada tutmak istemektedir. Bu, başbakanın Adalet ve Kalkınma Partisi genel başkanı olmasıyla aynı şey değildir."

Tarhan Erdem, Erdoğan'ın 3 ayrı yetkiyi kullanmak istemesinin anayasa ihlali olduğunu anlatırken Başbakanın fikirlerini ısrarla tatbik etmek isteyen bir politikacı olduğunu, cumhurbaşkanı olduğunda da bunlardan vazgeçmeyeceğini söyledi. Erdem, "Devlet idaresi halkın demokrasi anlayışını rencide etmemelidir. Buna karşı olduğu belirli hale gelmemelidir. Oysa Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı böyle bir durum yaratacaktır" diye konuştu.

Tarhan Erdem, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde başbakanlık görevine kim gelirse gelsin çok kısa süre içinde çatışma yaratacağını iddia ederken, "Bu problemleri aşmak için suni yollar aranacaktır. İşte bu yollar aranmaya başlanınca, toplumun hangi problemlerle karşılaşacağı belli olmaz. Ben bundan çok ciddi endişe ediyorum. Halk bunu istememektedir bana göre" dedi. 30 Mart'ta yüzde 45 oy alan Erdoğan'ın 10 Ağustos'ta bunun üzerinde oy alacağını tahmin ettiğini vurgulayan Erdem, "Belki yüzde 50'yi de geçecektir, hele CHP'nin bugünkü durumu devam ettiği sürece" diye devam etti.

Erdem, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Bu şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok" sözleri hatırlatılınca bu sözlerin "çekiliyorum" anlamına gelmediğini ifade etti. Tarhan Erdem, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iki çok eski dost olarak büyük sorumlulukları bugüne dek beraber yürüttüğünü ve bunun "Erdoğan'la istişare edeceğiz" anlamına geldiğini düşündüğünü söyledi.

Türkiye'de tartışılan seçim sistemlerinden "Dar bölge" tartışmalarına da değinen Erdem, "Merkezi idarenin bu kadar sert olduğu bir ülkede, dar bölge de başkanlık rejimi de birbirlerine çok ters şeylerdir ve yapılamaz şeylerdir" yorumunda bulundu. Türkiye'de 90 yıldır Kürt azınlıktan korkulduğu için yerel yönetim sistemine kavuşulamadığını da savunan Erdem, Türkiye'de mevcut rejime göre "dar bölge"nin olağanüstü yanlışlığı olan bir sistem olduğunu söyledi.
DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:46

İLGİLİ HABERLER