Gündem
  • 20.10.2018 21:17

Kongre üyelerinden Trump'a Cemal Kaşıkçı baskısı

Senatör Richard Blumenthal, Suudileri "ABD'nin katılımını ve olayın Türk ses ve görsel kayıtlarını içeren bir soruşturma çağrısında bulunarak"  suudileri zaman kazanmaya çalışmakla suçladı.

Wolf Blitzer ,“ Suudiler şimdi de zaman kazanmak için hikaye anlatıyor” dedi. “Uluslararası bir soruşturma olmalı” diye devam etti. " Bu soruşturmalar ABD’yi ilgilendiren meşru ve güvenilir araçlarla yapılmalı ve Türklerin elindeki olayın kaset ve belgeleri incelenmeli” diye konuştu.

Blumenthal ayrıca Suudi hükümetini, MBS olarak bilinen Suudi Arabistanlı Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ı “yalıtmaya ve korumaya” çalışmakla suçladı ve tutuklanan 18 Suudi'yi daha fazla soruşturmadan kaçrmakla suçladı.

"Dünya, Suudiler'den değil, açık bir şekilde Veliaht prensin yalıtılması ve korunması için her türlü çabayı sarf eden ama uluslararası bir soruşturma yürüten bir açıklamayı hak ediyor" dedi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin üst düzey Demokratı olan New Jersey Sen. Robert Menendez, yaptığı açıklamada Suudi açıklamasının “sondan çok uzak” olduğunu söyledi. Menendez bu açıklamanın meseleyi bitirmediğini belirtti.

Menendez, "Bu son noktadan çok uzak ve uluslararası baskıya devam etmemiz gerekiyor. Kongre, Global Magnitsky Yasasını başkanlık kararına çağırdığımızda rol aldı. Şimdi Trump yasayı takip etmeli." Dedi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Sen. Bob Corker, Suudilerin “son hikayesinin su tuttuğunu” öne sürerek uyardı ve ABD'nin Khashoggi'nin ölümünü insan hakları suçlularını cezalandıran Küresel Magnitsky Yasası kapsamında değerlendirmek zorunda olduğunu vurguladı.

Corker, "Suudilerin Jamal Khashoggi'nin ortadan kaybolması hakkında anlattıkları hikaye her geçen gün değişmeye devam ediyor, bu yüzden son hikayelerinin suya sahip olduğunu varsaymamalıyız ." "Kendi soruşturmalarını yürütebilirler, ancak ABD yönetimi Khashoggi'nin yasaların gerektirdiği şekilde Global Magnitsky soruşturması kapsamında öldürülmesi için kendi bağımsız ve güvenilir kararını vermelidir."

Cumhuriyetçi Güney Carolina Sen. Lindsey Graham da Suudilerin değişen açıklamalarının güvenilirliğini sorguladı.

"Cemal Kaşıkçı hakkında yeni anlatının hikayeye de şüpheyle yaklaşıyorum. "İlk olarak Bay Khashoggi'nin konsolosluktan ayrıldığı ve Suudi'nin herhangi bir müdahalesinin olmadığı söylendi. Şimdi, bir kavga çıktı ve konsoloslukta öldürüldü hem de de Veliaht Prensinin bilgisi olmadan."“Bu en son 'açıklamayı' güvenilir olarak bulmak zor” diye ekledi .

Cumhuriyetçi Kentucky Sen. Rand Paul Suudi Arabistan'ın Khashoggi'nin ölümü için “ciddi bir bedel” ödemesini istedi.

Paul, “Bütün askeri satışları, yardımları ve işbirliğini derhal durdurmalıyız” diye tweet attı . "Suudi Arabistan tarafından bu eylemler için ciddi bir bedeli olmalı."

Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat milletvekilleri harekete geçmek için Trump'ı aradılar.

Colorado Cumhuriyetçi Temsilcisi Mike Coffman, yönetimin Khashoggi'nin ölümüne tepki olarak daha güçlü bir duruş sergilemesi çağrısında bulundu.

House Silahlı Hizmetler komitesi üyesi Twitter'da yaptığı açıklamada, “Ülkemiz değerlerimize değer katmalı ve müttefiklerimize insan haklarına saygı göstermelidir” dedi .

Coffman, "Amerika Birleşik Devletleri ve uluslararası toplumun geri kalanı Bay Khashoggi cinayetini ve hain uluslar için işkence odaları olarak diplomatik yayınların kullanımını kınamalı" dedi. şöyle devam etti: "Trump 'ı, Kongre ile daha fazla istişarede bulunmadan önce ABD' nin (Büyükelçi) Büyükelçisini hemengeri çağırmaya davet ediyorum."

Rep. Gerry Connolly, Suudi ifadesinin "neredeyse klasik bir mafya operasyonu gibi" geldiğini söyledi.

Virginia Demokrat, CNN'den Kate Bolduan'a "Erin Burnett OutFront" filminde "Şimdi, Prensi korumak için bir örtüye girdiler ve bunların nasıl çalıştığını göreceğiz." “Suudi konsolosluğundaki bu türden bir cinayet operasyonu, Prens Prensi'nin bilgisi ve onayı olmadan gerçekleşmişti.”

Kongrenin harekete geçip geçmeyeceği sorulduğunda, Connolly, iki parti de de bir "öfke" olduğunu söyledi ancak Trump'ın olayı başından beri vahşeti ele alma şeklini ele eleştirdi.

"Gerçekten katilleri tutuklayan bir başkanımız olsaydı hoş olmaz mıydı?" ekledi.

Dışişleri Evi Komite üyesi olan Demokratik Temsilci Eliot L. Engel, Trump'ın daha kapsamlı bir şekilde "kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma" yürütmesini istedi.

Engel, "Bu geceki Suudi yetkililerden gelen açıklama, özellikle de hikayenin son günlerde çok fazla değişmesi nedeniyle güvenilir değil," diye yazdı.

Güncellenme Tarihi : 20.10.2018 21:36

İLGİLİ HABERLER