Gündem
  • 11.11.2005 03:27

'KÖPEK BESLENEN EVE MELEK GİRMEZ' POLEMİĞİ...

Yanlış hüküm

KONYA’daki Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptılar: ‘Hadis kaynaklarında peygamberimizin böyle bir ifadesi olduğu rivayet ediliyor. Ancak bundan neyi kastettiği açık değil. İslamiyet’te köpeğin evin içinde bulundurulmasında hiçbir sakınca yok. Köpek beslenen eve meleklerin girmeyeceği yönünde bir hüküm vermek ise çok yanlış.’

Büyük talihsizlik

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Börü, Prof. Çeker’in bu açıklamasıyla toplumu yanlış yönlendirdiğini belirterek şunları söyledi: ‘Bir profesörün böyle bir açıklama yapması büyük talihsizlik. Köpekler de yeryüzünde Allah’ın yarattığı güzel varlıklardandır. Kimse Allah adına böyle bir hüküm verme yetkisine sahip değildir.’

PROF. DR. ORHAN ÇEKER:

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, birçok insanın evde köpek beslemenin dini açıdan sakıncası olup olmadığı yönünde sorularıyla karşılaştığını söyledi. Prof. Çeker, İslamiyet’te bir yasaklama bulunmadığını, ancak peygamberimizin konu ile ilgili sözlerinin ölçü alınması gerektiğini bildirdi. İslam hukuku dersleri veren Prof. Çeker, şöyle konuştu:

Her ne cins köpek olursa olsun evin içinde beslenmemeli. Köpek beslenen eve Cebrail de dahil hiçbir melek girmez. Bunu bize peygamber efendimiz haber veriyor.

Meleğin girmediği eve de şeytanlar dolar. Şeytanların bulunduğu yerde ise fesat ve huzursuzluk hakim olur.

Öyle ki köpek beslenen evde biri ölürse onun canını almak için Azrail bile o eve gelmez.

Ancak, köpekler bahçede ya da evin avlusunda beslenirse bu durum meleklerin girmesine engel olmaz.

PROF. DR. ZEKERİYA BEYAZ:


SÖZ konusu hadis, peygamberimizden 200 küsür sene sonra ortaya çıkmıştır. Yok köpek olan eve Cebrail bile gelmezmiş, Azrail girmezmiş... Eve giren çıkandan sana ne? Bunlar saptırmaca yorumlar. Cebrail, peygamberlere vahiy getiren bir melek, bizim evde ne işi var?.. Gelirse de bizden izinsiz niye giriyor içeriye. Köpeğe karşı alerjinin temel sebebi, o dönemdeki sokaklardaki kirli şartlar yaşayan köpeklerin hoş olmayan durumlarıdır. Bizzat köpegin kendisine karşı bir düşmanlık söz konusu değildir. Günümüz dünyasında ise köpekler yeterli kadar temizlik şartlarına uygun şekilde beslenmekte.

MEHMET NURİ YILMAZ:

BAZI hastalıkların ev halkına bulaşacağı ihtimaline karşılık o günkü şartlarda köpeğin evin içinde değil, dışında bulundurulması tavsiye edilmiş, işin aslı bu. Köpek ve resim olan eve melek girmez diye bir hadis olduğu rivayet ediliyor bazı kitaplarda. Ancak bu sağlam bir rivayet değil. Hocamız bu zayıf rivayete dayanarak böyle bir açıklamada bulunmuş. Köpek beslenen eve melek girmez diye de bir şey yok, hocanın bu sözlerine katılmıyorum.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:41

İLGİLİ HABERLER