Gündem
  • 14.12.2017 00:08

Kudüs toplantısına herkes geldi, Mısır ve Suudi Arabistan gelmedi

İslam İşbirliği Teşkilatı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin ev sahipliğinde olağanüstü toplandı.

TRUMP'LA POZ VERMİŞLERDİ KUDÜS ZİRVESİNE İSE KATILMADILAR

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve skandal Kudüs kararını veren ABD Başkanı Donald Trump, Uluslararası Radikal Düşünceyle Mücadele Merkezi açılışında dünya küresine birlikte ellerini koymuş ve bu fotoğraf dünya kamuoyunda ses getirmişti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin ev sahipliğinde olağanüstü toplandı.

MADURO SÜRPRİZİ

Öte yandan misafir ülke olarak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da zirve de yer aldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen zirve kapsamında, ilk olarak Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşması, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi

Katılımcıların salona geçmesinin ardından Kur'an-ı Kerim okundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi

İİT Olağanüstü Zirvesi'ne 48 ülkeden katılım olurken, Afganistan, Azerbaycan, Brunei, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuveyt, Komorlar, Lübnan, Sudan, Ürdün ve Yemen Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanı ya da Kral, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı, Cibuti, Kazakistan Meclis Başkanı, Pakistan ve Malezya Başbakan, Özbekistan Senato Başkanı, Umman Sultan'ın özel temsilcisi düzeyinde katılım sağlıyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi

Gözlemci ülkelerden KKTC'yi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezuela'yı da Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Uluslararası hukuka, hakkaniyete sahip çıkan ülkeleri, Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. Buradan bir kez daha ifade ediyorum ki Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir." dedi.


 

Güncellenme Tarihi : 14.12.2017 02:09

İLGİLİ HABERLER