Gündem
  • 26.6.2016 11:58

LPG'li araçlara önemli uyarılar

LPG'li araçlara uyarılar

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, TÜİK verilerine göre, trafikte bulunan araçların yüzde 40,9'unun yakıt olarak LPG kullandığını, gazın kontrolsüz kullanılan araçlarda yaşanılan aksaklıklar sonucu ağır bedeller ödenmesine neden olduğunu ifade ederek, LPG’li araç kullananları uyardı.

LPGli araçlara uyarılar

MMO Adana Şubesi, yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda LPG AITM sektöründeki firma yetkilileri ve mühendislerle bir araya geldi. Makina Mühendisleri Odası’ndaki sektör toplantısında LPG montajı esnasında dikkat edilmesi gereken konular, araçların denetiminde karşılaşılan başlıca sorunlar ve çözümleri üzeri ele alındı.

LPG’Lİ 3 MİLYON 467 BİN ARAÇ VAR
MMO Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, TÜİK verilerine göre trafikte bulunun araçların yüzde 40,9’unun yakıt olarak LPG kullandığını, 8 milyon 478 bin otomobilin yüzde 35’inin benzin yüzde 23,5'inin ise dizel yakıt kullandığını belirterek, “Başta alış-veriş mekanları olmak üzere kapalı otoparklara alınmamasına karşın LPG’li araç sayısı 3 milyon 467bin’e ulaştı. Artan akaryakıt fiyatları kullanıcıları daha ekonomik olan LPG kullanımına itiyor” dedi.
Araç içerisinde yapılan tadilatların onay alması için yetkili kuruluşlar tarafından mutlaka uygunluk denetiminden geçmesi gerektiğine vurgu yapan Kavi, şöyle konuştu:
“Makina Mühendisleri Odası olarak tüm Türkiye’de yaptığımız kontrollerde araçların tadilat sonrası birçok sorun ile karşılaştığını görüyoruz. Havadan ağır olan ve yüksek basınçta depolanan gaz, kontrolsüz kullanılan araçlarda yaşanılan aksaklıklar sonucu ağır bedeller ödenmesine neden oluyor. Yaşanılan ölümlü kazaların artması sonucunda yapılan montaj sonrası araçların tarafsız bir kuruluş tarafından kontrolden geçmesi kararlaştırılmış, ancak ilerleyen süreçte bu denetimler belirli şartlara bağlanarak zorunluluktan çıkartılmıştır. Yaptığımız denetimlerde araçların montajının yeni yapılmasına rağmen birçok gaz kaçağı tespit ediliyor. Bir diğer problem montajda kullanılan parçaların standartlara uygun olmaması ve kullanım ömürlerine dikkat edilmemesi. Yetkili olmayan firmalar tarafından yapılan montajlarda, standartlara uyulmadığı, kaçak kontrolünün yeterince yapılmadı tespit ediliyor. Denetimsiz dolaşan araçlarda kullanılan parçaların zaman içerisinde ömrünü doldurduğu, hareket ve titreşimden kaynaklı parça bağlantılarının gevşemesi sonucu kaçak oluşması can ve mal güvenliğini büyük ölçüde tehlikeye sokmaktadır."

LPG KAÇAĞINA DİKKAT
Makina Mühendisleri Odası olarak kontrol merkezlerinde sorun ile karşılaşılması durumunda montaj firmasına bilgi vererek eksiklerin giderilmesi ve araçların güvenli bir şekilde kullanılmasını denetlediklerini belirten Kavi, "Araçlarda gaz kokusu alınması durumunda en yakın LPG montaj firmasına veya kontrol merkezimize gelerek kaçak tespiti yapılıp araçları güvenli bir şekilde kullanmalıyız. Araç muayenesi için alınan rapor ücreti dışında, rutin kontrollerinizi tüm birimlerimizde ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Araç muayenesi zamanları dışında da tüm kullanıcılara daha güvenli bir sürüş için kontrol merkezimize bekliyoruz” dedi.
MMO Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, başta LPG’li olmak üzere tüm araç kullanıcılarını özellikle uzun yolculuğa çıkmadan kontrolden geçme çağrısında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 26.6.2016 12:00

İLGİLİ HABERLER