Gündem
  • 19.6.2018 13:53

Mahmud Abbas Filistinlileri tutuklattı..

Filistin güvenlik güçleri işgal altındaki Ramallah’ta Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye uyguladığı yaptırımları sona erdirmesi için eylem yapanlara saldırdı.

İnsan Hakları Merkezi Adameer'in verilerine göre 46 kişi tutuklanırken tutuklananlar arasında Bir Zeit Öğrenci Konseyi başkanının da olduğu belirtildi. Diğer on kişi ise hastaneye kaldırıldı ve öğrenci kartları ellerinden alındı.

FİLİSTİN'İN GAZZE YAPTIRIMLARI

Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye yönelik yaptırımları arasında İsrail'den gelen elektrik tedarikinin faturasını ödememek, Gazze'nin enerji santralinde kullanılan petrolün vergisini ödememek, sağlık hizmeti için Gazze'yi terk eden hastalara tıbbi tedavi garantisi vermeyi reddetmek de yer alıyor.

Filistinliler ise 30 Mart'tan beri “Büyük Dönüş Yürüyüşü” nedeniyle İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze'deki vatandaşlarla dayanışma içinde 10 Haziran'dan itibaren “Yaptırımları Kaldırma” eylemini başlattılar.

YA ÖLDÜR YA SAKATLA...

O günden bu yana 120 Filistinli hayatını kaybederken 13 bin kişi ise yaralandı. Filistinlilere karşı öldürücü güç kullanımı nedeniyle uluslararası eleştirilerin odağı olan İsrail ise yine insan hakları eylemcilerinin deyimiyle öldürmek veya sakatlamak için vuruyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ EYLEMCİLERE KARŞI ELEKTRİKLİ SOPA KULLANIYOR

Başkan Mahmud Abbas'ın yurtiçi ilişkiler danışmanı Ramazan Bayramı öncesinde ve bayram boyunca protestoların yasaklanmasını emretmişti. Çarşamba geç saatlerde güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullandı. Kaydedilen videolar ise Filistin Yönetimi'nin eylemcilere karşı elektrikli sopa kullanarak telefonlarını aldığını gösteriyor.

SENDİKA: HÜKÜMET HABERLERİNİ YAPMIYACAZ

Filistinli Gazeteciler Sendikası ise gazetecilere saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı. Haberlere göre, iki yabancı gazeteci gözaltına alınırken diğerlerinin kameralarına el konuldu. Sendikadan duyurulan bildiride saldırı yapanlar hesaba çekilinceye kadar hükümetle ilgili haberleri yapmama kararı aldıkları belirtildi.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: AMERİKA'DAN FONLANIYORSUNUZ

Filistin Yönetimi ise protestocuları Amerika tarafından fonlanan ve içeriye sızan eylemciler olmakla suçlarken kampanyanın kadın sözcüsü Rula Abu Dahu, Middle East Eye'e konuşarak, “Elbette İsrail'in işgali, karadan havadan ve denizden kuşatması Gazze'deki durumun sorumlusu ancak bu kuşatmanın üstüne Filistin Yönetimi'nin yaptırımlarının gelmesini kabul etmeyeceğiz” dedi.

İnsan hakları örgütü Amnesty International'dan da bir üyelerinin Filistin Yönetimi güçleri tarafından gözaltında işkence gördüğü açıklaması yapıldı.

Güncellenme Tarihi : 19.6.2018 13:54

İLGİLİ HABERLER