Gündem
  • 13.1.2019 00:09

Manisa ve İzmir'i sel vurdu, İzmir-İstanbul yolu kapanmak üzere

İzmir’de neredeyse aralıksız devam eden şiddetli yağış, kent genelinde yaşamı olumsuz etkiledi. İzmir'de kaydedilen son 3 günlük yağış miktarı, 30 yıllık ocak ayı ortalamasının üstüne çıktı. Alsancak'ta iş yerlerini su bastı, esnaf üç gündür süren yağış nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Bergama ve Kınık'ta ise sel tarım arazilerini vurdu. Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürü Latif Gültekin, pazar ve pazartesi günleri hava sıcaklığının azalacağını, salı gününden itibaren yine yağış beklediklerini de aktardı.

Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürü Latif Gültekin yaptığı açıklamada, İzmir'de son 3 günde etkili olan sağanağın gece yarısına kadar süreceğini belirtti. 

İzmir'in son 3 günde aldığı yağış miktarının, son 30 yıllık ocak ayı ortalamasının üstünde olduğu bilgisini veren Gültekin, "Son 30 yıllık ocak ayı yağış ortalaması 133 kilogram. Sadece 3 günde alınan yağış ise ortalama 145 kilograma ulaştı. Bir aylık yağıştan daha fazlası 3 günde alındı." dedi. 

Latif Gültekin, pazar ve pazartesi günleri hava sıcaklığının azalacağını, salı gününden itibaren yine yağış beklediklerini de aktardı. 

ALSANCAK’TA İŞ YERLERİNİ SU BASTI

İzmir’de etkili olan sağanak yağıştan, Alsancak semtindeki 1476/1 sokakta bulunan ev ve iş yerleri de etkilendi. Sokağın kaldırım olmayan kısmındaki iş yerlerini su bastı. Su baskını nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnaf, yıllardır aynı durumu yaşadıklarını söyleyerek sokaktaki mazgal eksikliğinden yakındı. 

Yağmur çizmeleriyle dükkanlarındaki suyu kovalarla boşaltan esnafa mahalleliler yardım etti. Bazı işyeri sahipleri, su baskınını engellemek için dükkanlarında önlem almaya çalıştı. Dükkanının içinin su dolu olduğunu söyleyen market sahibi Cemil Çakmakçı, "Alt yapı eksikliğinden dolayı bu rezilliği 20 yıldır çekiyoruz. Karşı tarafa kaldırım yaptılar, bizim tarafa yapmadılar. Dükkanımın içine dolan sulardan da pislik çıkıyor, lağım suları çıkıyor. Sabahtan beri dükkandan 20 kova su çıkardım. Üç günden beri bu durum böyle. İş yapamıyoruz. Her yağmur yağdığında biz bu rezilliği çekiyoruz. Belediye hep aynı, oya gelince evet, işe gelince hep aynı" dedi.

BERGAMA VE KINIK’TA SU TAŞKINLARI, TARIM ARAZİLERİNİ VURDU

İzmir’de sağanak yağış hayatı felç etti

Bergama ve Kınık’ta 3 gündür süren sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiliyor. Yağış nedeniyle bu sabah Kınık’ta Karadere Çayı taştı. Ayrıca Kınık ve Bergama’dan geçen Bakırçay Nehri’nde taşkın oldu. Her iki ilçede buğday, arpa, ıspanak ve sebze ekili alanların da yer aldığı 100 bin dönümü aşkın arazi sular altında kaldı. Kınık’ın Poyracık Mahallesi’nde bazı besiciler arazide mahsur kaldı. Besiciler, Kınık Belediyesi’nin iş makineleriyle kurtarıldı.

KARAYOLU KAPANDI

İzmir’de sağanak yağış hayatı felç etti

Kınık’ın Örtülü Mahallesi ile Manisa’yı bağlayan karayolunun kenarından geçen Yayakent Deresi’nin suları yükselerek, yolun altını boşalttı. Karayolunun Kınık- Örtülü arasındaki 16 kilometrelik bu bölümü, ulaşıma tamamen kapandı. İlçe Jandarma Komutanlığının talebiyle, Büyükşehir ekipleri tarafından yolun giriş ve çıkışına, araç girmemesi için toprak döküldü.

İzmir’de sağanak yağış hayatı felç etti

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, "Bergama’nın özellikle Sindel, Armağanlar, Yenikent ve Aşağıkırıklar bölgelerinde on binlerce dekar arazi sular altında kaldı. Bu bölgelerde besicilik yapan çiftçilerin hayvanlarını beslemek için bulunan yemleri, yonca, saman ve mısır silajları aniden taşan dereler yüzünden tahrip oldu. Yetkililerin inceleme yapıp, besicilerin zararlarının tazmin edilmesi gerekiyor" dedi.

İzmir’de sağanak yağış hayatı felç etti

Kınık Ziraat Odası Başkanı Murat Tosun da, "Kınık, Poyracık, Yayakent ve Gümüşova’da 5 bin dekarı arpa ve buğday, 5 bin dekarı ise karışık sebze ekili toplam 60 bin dekar arazi sular altında kaldı. Ayrıca bu arazilerin içinde yer alan hayvan çiftliklerinde bulunan hayvan yemlerini sular götürdü. Bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilip, üreticinin zararları giderilmeli" diye konuştu.

SOKAKTA LASTİK BOTLA GEZDİ

İzmir’de sağanak yağış hayatı felç etti

İzmir’de aralıksız süren sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar su altında kalırken bu durumu eğlenceye dönüştürenler de oldu. Çamdibi Mahallesi’nde oturan bir kişi, şişirdiği lastik botla sokakta biriken suda kürek çekti. Mahalleli tarafından cep telefonuyla kaydedilen görüntülerde, suda botun içinde ellerinde kürek olan kişinin bu şekilde eğlendiği, diğer sokak sakinlerinin de onu izlediği görülüyor.

POLİSİN DAVRANIŞI TAKDİR TOPLADI

İzmiri sağanak vurdu 1 aylık yağmur üç günde yağdı...

İzmir'in Karabağlar ilçesinde, sokağı dolduran yağmur suları nedeniyle evine gitmekte zorlanan bir kadına yardım eden ve polis memuru takdir topladı. Eskiizmir semtinde, evine gitmekte zorlanan bir kadına, Karabağlar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı devriye ekibinden bir polis memuru yardım etti. Kolundan tuttuğu kadına evine kadar destek olan ve düşmesini engelleyen polisin sosyal medyada paylaşılan fotoğrafları, gönülleri fethetti.

İzmiri sağanak vurdu 1 aylık yağmur üç günde yağdı...

Manisa ve İzmir'i sel vurdu, İzmir-İstanbul yolu kapanmak üzere

İzmir-İstanbul kara yolu Kapaklı ve Kayalıoğlu mevkilerinde, şiddetli yağıştan dolayı yol kapanma noktasına geldi. Çevredeki dere ve su kanallarının taşması suların debisini artırırken, bölgede tüm birimler alarma geçti. İzmir ve Manisa'da ise kentin bir çok noktasında da su baskınları meydana geldi.

Manisa ve İzmir'i sel vurdu, İzmir-İstanbul yolu kapanmak üzere

İzmir ve Manisa'nın hemen hemen tüm bölgelerinde kuvvetli yağış etkili oluyor. Son yılların en şiddetli yağışları hayatı felç ederken, sürücü ve vatandaşlar bölgede zor anlar yaşıyor. İki kentin bazı bölgelerinde ise su baskınları meydana geldi, onlarca ev ve iş yerini su bastı.

Vatandaşlar kepçe botlarla kurtarıldı

Öte yandan, İzmir-İstanbul kara yolu Kapaklı ve Kayalıoğlu mevkilerinde, şiddetli yağıştan dolayı yol kapanma noktasına geldi. Bölgede trafiğin kontrollü olarak ilerlediği, kara yolunda taşkınların meydana geldiği belirtildi. İtfaiye, emniyet, belediye ekipleri yoğun bir mücadele verirken, sular bölgelerden tahliye edilmeye çalışıyor.
Bölgede mahsur kalan bazı vatandaşlar ise kepçe ve botlarla kurtarıldı. Spil Mahallesinde, Devlet Su İşleri (DSİ)'ne ait su kanalının taşması sonucu su baskınları meydana geldi. Bölgedeki bazı aileler tahliye edildi. Vatandaşların, geçici bir süre Manisa Öğretmen Evinde konaklanmaları sağlandı. Bölgeye ise ambulans, itfaiye ve polis ekipleri takviye olarak gönderildi.

Manisa'da metrekareye 203 kilogram yağış düştü

Manisa'da son 3 günde metrekareye 203 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

Manisa'da 3 günden bu yana devam eden sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Şehir merkezi ve bazı ilçelerde nehir ve su kanallarının taşması sebebiyle çok sayıda ev ve iş yerine su bastı. Manisa Valiliğince oluşturulan kriz masası koordinasyonunda jandarma, emniyet, AFAD, MASKİ, DSİ, Kızılay ve itfaiye birimleri il genelindeki su taşkın vakalarına müdahale etti. Yapılan çalışmalar ve sel felaketinin bilançosuyla ilgili Manisa Valiliği tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "10 Ocak 2019 Perşembe günü sabah saatlerinden bu yana ilimizde bugün saat 15.00 itibarı ile metrekareye 203 kilogram yağış düşmüş, özellikle Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, ve Akhisar ilçeleri yağışlardan etkilenmiştir. Vali Ahmet Deniz başkanlığında GAMER'de oluşturulan merkezin koordinasyonunda jandarma, emniyet, AFAD, MASKİ, DSİ, Kızılay ve itfaiye birimleri ile 630 su taşkını vakasına müdahale edilerek, 180 kadar şahıs evlerinden tahliye edilmiş, bunlardan 35'inin öğretmenevi ve Yunusemre Belediyesi misafirhanesinde barındırılmaları, diğerlerinin güvenli evlere taşınmaları ve iaşeleri sağlanmıştır. Soma ilçemizde bir ailenin 4 büyükbaş, 1 küçükbaş ve 35 kümes hayvanı telef olmuştur. Şehzadeler ilçemiz Yeni Harmandalı Mahallesi güzergahında bulunan müstakil evlerde 15 küçükbaş hayvan telef olmuştur. Devlet Demir Yollarının Akhisar sorumluluk bölgesindeki hatta, tren yolu seferleri geçici olarak durdurulmuştur. Yağış devam etmekte olup kurumlarımız tarafından yapılan gerekli çalışmalar da sürdürülmektedir" denildi.

Manisa'da metrekareye 203 kilogram yağış düştü

Manisa'da selde mahsur kalan vatandaşlar botla kurtarıldı

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde sağanak nedeniyle Gediz Nehri’nin taşması sonucu sular altında tarım arazileri sular altında kaldı. Bağ ve çiftlik evlerinde mahsur kalan vatandaşlar ve hayvanları bot yardımıyla kurtarıldı.

Manisa'da selde mahsur kalan vatandaşlar botla kurtarıldı

Manisa'da üç günden bu yana devam eden sağanak yağmur, nehir ve su kanallarının da taşmasına sebep oldu. Şehzadeler ilçesine bağlı Yeni Harmandalı Mahallesi kırsalı da Gediz Nehri'nin taşması sonucu sular altında kaldı. Nehrin kenarında bulunan bağlardaki evlerde konaklayan vatandaşlar suların yükselmesiyle mahsur kalınca yetkililerden yardım istedi. Bölgeye giden Manisa İl Acil Afet Durum Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, evlerde mahsur kalan 10 vatandaşı ve hayvanlarını bot yardımıyla kurtardı. Bazı hayvanlar telef olurken bazıları ise son anda sel sularının içinden çıkarılarak botla kıyıya ulaştırıldı.
Öte yandan mahalle içerisinden geçen tren yolu da sular altında kaldı. Tren seferleri iptal edildi. Ekiplerin bölgede çalışmaları sürüyor.

Güncellenme Tarihi : 12.1.2019 23:38

İLGİLİ HABERLER