Gündem
  • 30.6.2015 20:27

Meclis Başkanlığı seçiminde sürpriz sonuçlar

Bugün saat 15.00'da toplanan TBMM Genel Kurul'da Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu yapıldı. İlk ve ikinci tur oylamada yeterli sayıya ulaşılamadı. İşte sonuçlar...

İkinci tur oylamanın sonucu

İkinci tura geçildi. Milletvekilleri oylarını kullandı. Ancak ikinci turda da yeterli sayıya (367) ulaşılamadı. 3 ve 4. tur oylamalar yarın yapılacak. İkinci turda CHP adayı Baykal'ın oyunun 3 arttığı görüldü. Baykal'ın yine oy kullanmadığı ikinci turda CHP ilk turda HDP ve MHP'ye giden birer oy ile boş çıkan oyu geri aldı. CHP'den bir oy da geçersiz sayıldı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ oylamaya katılmadı, bu turda CHP'den HDP adayına 1 oy gttiği görülüyor.

İsmet Yılmaz ( AK Parti) :256

Deniz Baykal (CHP): 128

Ekmeleddin İhsanoğlu ( MHP) :80

Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP): 80 

 İşte ilk tur oylamanın sonucu:

İsmet Yılmaz ( AK Parti) : 256

Deniz Baykal (CHP) : 125

Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP) :81

Dengir Mir Mehmet Fırat (HDP) :81

Seçimde 2 oy geçersiz sayıldı. Bu rakamlara göre 545 milletvekili oy kullanmış oldu.

CHP 5 FİRE VERDİ

AK Parti'de 2 milletvekili mazeretli olarak seçime katılmadı.  Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal da oy kullanmadı.  AK Parti adayı İsmet Yılmaz, seçime katılan partili tüm milletvekillerinin oyunu almış görünüyor. HDP ve MHP adayları partilerinin milletvekili sayısından 1 oy fazla oy aldı.  CHP'nin 132 milletvekili olduğu düşünüldüğünde Deniz Baykal partisinin vekil sayısından az oy aldı.  HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ'ın mazeretli olarak oylamaya katılmadığı, bu nedenle rakamlara göre MHP'nin adayı İhsanoğlu'na ve HDP'nin adayı Fırat'a giden birer oyun ve boş kullanılan oyların CHP'den olduğu anlaşıldı.

Meclis'te AK Parti'nin 258, CHP'nin 132, MHP ve HDP'nin 80 milletvekili bulunuyor. 

TAKTİK SAVAŞLARI YARINKİ TURDA

Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak AK Parti'nin 60'a yakın milletvekilini üçüncü turda HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'a yönlendirip CHP'li Deniz Baykal'ı dördüncü turda saf dışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura AK Parti ve HDP'li aday kalacağından ve MHP'liler Fırat'a oy vermeyeceğinden Yılmaz'ın kazanma şansı olabilecek.

ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK

Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı'nın oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:35

İLGİLİ HABERLER