Gündem
  • 23.10.2018 09:17

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Kaşıkçı ve Brunson açıklaması

Çavuşoğlu: İncelemenin geç kalması bizden kaynaklı değil!

Son dakika... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Çavuşoğlu, AA Editör Masası'nda, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler, Türk-Amerikan ilişkilerindeki normalleşme süreci, Suriye krizindeki son durum, 27 Ekim'de İstanbul'da Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa arasında düzenlenecek Suriye konulu liderler zirvesi, Yunanistan'la ilişkiler ve Doğu Akdeniz'de Yunan-Rum tarafının tek taraflı adımlarıyla artan tansiyon gibi bir dizi konuda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çavuşoğlu, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında konuştu;

"Suudi Arabistan'ın bu durumu kabul etmesi önemlidir. Şeffaf, sağduyulu bir tutum sergilemiştir. Bu durumun aydınlatılması için her türlü tutumu sergilemiştir. Maalesef konsolosluk binası ve araçların aramasında geç kalınmıştır. Biz Suudi Arabistan dahil, işbirliği yapacağımızı söylemişizdir.

Neticede bir ortak çalışma grubu kurma kararı aldık. Bizim topraklarımızda olsa dahi, başka ülke toprakları sayılıyor Vinaya Anlaşması'na göre. Türkiye kararlıdır, soruşturma, genişletilerek ve derinleştirilerekl devam ediyor. Elde edilen bulguları paylaşıyoruz. Diğer taraftan uluslararası bir soruşturma talebi olursa, BM ve uluslararası bir kuruluş soruşturma açtı, elde edilen bilgilerin bulguların verilmesi gibi şeffaf bir işbirliği yaparız.

Başsavcılığın yürüttüğü soruşturmanın içinde Suudi Arabisatanlı herhangi bir kişi yok. Siyasi boyutu da var işin. Cumhurbaşkanımız iki kez Kral Selman ile görüştü. Her şey açığa çıkana kadar, ne olduğunu ortaya çıkana kadar soruşturma devam eder."

"Çok sayıda Dışişleri Bakanıyla temasta olduk. Tüm dünya tepki gösterdi. Bir insan, bir gazeteci kayboldu. Farklı, çelişkili bilgiler var. Dünya kamuoyundan çok güçlü ses geldi. Ülkelerden gelen açıklamalara bakılırsa, net tavır koyan oldu. İngiltere, Almanya, Franda ortak açıklaması oldu. Ama esas, olay aydınlatıldığında nasıl tavır sergileyecekler göreceğiz."

"Herhangi bir ülkeyle bizdeki delilleri paylaşmadık. İstihbaratlar arasında iletişim olabilir. Ne olduğunu, ne bulduğumuzu anlatıyoruz. Amerika'da Kongre üyelerinden tepkiler geliyor. Ama bazı ülkelerden Suudi Arabistan'la ilişkileri bozmadan nasıl ilerleriz tutumu var."

Çavuşoğlu açıkladı: Türkiye-ABD ilişkileri neden gerildi?

Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayetine ilişkin açıklamalarda bulunurken Türkiye-ABD arasında yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi.

AA'ya konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suudi Arabistan'ın geç de olsa Kaşıkçı'nın öldürüldüğünü kabul etmesi önemlidir" dedi.

Yürütülen tüm aramalarda Suudi yetkililerin de olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Türkiye, kararlı soruşturma derinleşerek devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Kaşıkçı olayında BM, uluslararası kuruluş veya mahkemenin soruşturma açması halinde Türkiye'nin iş birliği yapacağını söyledi.
İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Uluslararası hukuk çerçevesinde işbirliği yaparız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Kralı Selman'la görüştükten sonra süreç hızlandı.

Ne olduğu ortaya çıkana kadar soruşturma sürecek.

(Kaşıkçı olayı) Herhangi bir ülkeyle elimizdeki delilleri paylaşmadık ama istihbaratlar arasında görüşmeler olabilir.

Türkiye-ABD ilişkileri

Türkiye ile ABD ilişkileri Brunson yüzünden değil, ABD'nin YPG/PKK'ya desteği ve FETÖ'ye yönelik tutumundan dolayı gerildi.

Güncellenme Tarihi : 23.10.2018 10:29

İLGİLİ HABERLER