Gündem
  • 25.4.2014 10:58

Milyonlarca vatandaşa banka hesabı uyarısı

BANKALARIN kullanılmayan hesapların kapatılmaması halinde hesap işletim ücreti kesmeye başlayacak olması vatandaşı banka banka gezdirmeye başladı. Geçmişte hesap açtırıp açtırmadığını hatırlamayan ya da bankanın kendisine ulaşamadığını düşünen vatandaşların bankaya giderek kredi kartı, vadeli vadesiz hesabı olup olmadığını sorguluyor. Bankalar Birliği, BDDK’nın da görüşünü alarak geçen yıl “Bankalar ile Bireysel Müşterileri Arasında İmzalanacak Sözleşmelerin Şekil ve İçeriğinde Yer Alması Gereken Asgari Hususlar ile Sözleşmelerin Uygulanacağı İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar” hakkında tebliğ yayımladı.

180 GÜN HAREKETSİZ

Tebliğ 1 Eylül 2013’te yürürlüğe girdi. Tebliğe göre kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplar hareketsiz hesap kabul edilecek. Bu hesaplardan ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde haber verilecek. Haber verildikten sonra müşteri isterse hesabı kapatabilecek. Bankalar Birliği’nden 10 Nisan’da yapılan açıklamada düzenlemenin, müşterilerin haberdar olmadıkları hesaplarından ücret alınmasını önlemeyi amaçladığına dikkat çekilmişti. 180 günlük süre mart başında bitti. Bazı bankalar müşterilerine mesaj gönder-meye başladı. Her müşterinin ayrı hesabı olduğu için bankalara başvurmak için tarih şartı yok.

Bankalar müşterilerini kullanılmayan hesaplar konusunda her bir ürün veya hizmet için ayrı ayrı olmak üzere yazılı veya müşteri şifresi girmek ya da kimlik doğrulamak suretiyle kullanılan elektronik ortam, e-posta, ATM, telefon, kısa mesaj yoluyla yapmak zorunda. Ancak güncel adres bilgisi yoksa ya da cep telefon numarası değişmişse ne olacağı belirsiz.

HESAP NASIL KAPATILABİLİR?

BANKA hesapları bankaların internet şubeleri, ATM’ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor. Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri veya sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor. Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebiliyor ya da aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.

Cem Yılmaz’ın unutulan hesabı

TÜRKİYE Bankalar Birliği’nin internet sitesinde isim girilerek “zamanaşımı” sorgulaması yapılabiliyor. Sadece isim girildiğinde hangi bankada ne kadar hesabınız varsa tüm detayları ile ortaya çıkıyor. Ancak sorgulama hesapta para varsa yarıyor. Örneğin Cem Yılmaz ismi sorgulandığında doğum yılı 1973 olan Yılmaz’ın hangi bankanın hangi şubesinde hesabı varsa ekrana yansıyor. Yılmaz’ın bir bankada 50 liranın üzerinde dolar hesabı olduğu ve en son hareketin 4 Nisan 2003’te gerçekleştiği görülüyor. TC kimlik gibi bilgiler istenmediği için bu kişinin ünlü komedyen olup olmadığı bilinmiyor. “Abdullah Gül” ismi sorgulandığında doğum tarihleri farklı 5 isim geliyor.

Kapatılmayan hesaplardan işletim ücreti alınacak. Bu ücret bankadan bankaya değişse de aylık 3 TL’den başlıyor.

Zamanaşımı sorgusu

BANKACILAR, Türkiye Bankalar Birliği’nin internet sitesinde “zamanaşımı” sorgusu yapılabileceğini de belirttiler. 31 Mayıs tarihine kadar yapılabilecek bu sorgulamada 10 yıllık zaman aşımına uğrayacak hesaplar görülebiliyor. Ancak hesaplarda para varsa görülebiliyor. Eğer hesapta para yoksa yine hesap görüntülenemiyor. (Hürriyet)
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:43

İLGİLİ HABERLER