Gündem
  • 20.9.2014 10:37

MİT IŞİD ile çatışmaya girdi mi?

IŞİD’in 101 gün önce kaçırdığı Musul Başkonsolosluğu’ndan 49 personelin serbest bırakılmasıyla ilgili ilk perde arkası bilgiler gelmeye başladı. 101 gün sonra serbest kalan rehineler bu sürede 8 kez yer değiştirdi. Operasyon sırasında çatışma çıkmadı.

ÇATIŞMA OLMADI

 
Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, rehinelerin kurtarılmasında silahlı bir çatışma veya silahlı bir operasyon kesinlikle olmadı.
 
MÜZAKERE YOLUYLA İKNA
 
Rehineler değişik kanallar üzerinden yürütülen müzakereler sonucu ikna yöntemiyle kurtarıldı. Rehinelerin kurtarılmasında MİT “Ana üstlenici” olarak operasyonun baş rolünde yer aldı.
 
SON GÜNLERDE SİNYALLER GELDİ
 
Ancak MİT askeri unsurlarla da sürekli irtibat halinde kaldı. Özellikle son iki gün içinde müzakereler yoğunlaştı ve rehinelerin serbest bırakılabileceği sinyalleri alınmaya başlandı.
 
BORDO BERELİLER HAZIR BEKLETİLDİ
 
Bordo bereli özel harekatçılar her an silahlı operasyona başlanılacakmış gibi 24 saat hazır tutuldu. Kaçırılma olayından serbest bırakılana kadar rehinelerle görüntülü irtibat hiçbir zaman kesilmedi.
 
8 KEZ YER DEĞİŞTİRDİLER
 
49 rehinenin kaçırıldıktan sonra tam 8 kez yer değiştirdikleri bildirilirken, Musul’da teslim alındıkları ancak güvenlik nedeniyle Suriye’den getirildikleri öğrenildi.
 
FİDYE ÖDENMEDİ
 
Rehinelerin üçünün Iraklı yerel personel, 46’sının ise Türk vatandaşı olduğu belirtildi. Serbest bırakılma için fidye ödenmediği ileri sürüldü.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:41

İLGİLİ HABERLER