Gündem
  • 4.12.2007 15:21

MÜFTÜ, ALEVİLERİ SATANİST VE GÂVUR OLMAKLA SUÇLADI!

Erzincan Tercan Lisesi'nde din kültürü ve ahlak bilgisi dersine giren müftü Abdullah Bora' nın, Alevileri "din dışı, satanist, gâvur" olmakla suçladığı bildirildi. Bir Alevi öğrencinin bu ifadelerden rahatsız olarak konuyu velisine aktarması üzerine, veli okul yönetimi ile görüşmeye gitti ancak dersin öğretmeniyle yüzleştirilmedi. Öğrencinin, okul yönetimince konuyu kapatması için uyarıldığı da öğrenildi.

Erzincan Tercan Lisesi 3. sınıf öğrencilerine 28 Kasım Çarşamba günü verilen din dersinde Alevilerin aşağılandığı belirtildi. Öğretmeni olmadığı için ilçe müftüsü Abdullah Bora'nın girdiği derste, bir Sünni öğrencinin "Alevilerin yaşam tarzı" hakkında bilgi almak istemesi üzerine, müftünün Alevilere ağır suçlamalarda bulunduğu öğrenildi. Derste bulunan Alevi öğrenci Gencay Coşar , Cumhuriyet 'e yaptığı açıklamada, "Öğretmenimiz, 'Aleviler eğer namazı, orucu, peygamberi kabul ediyorlarsa ben onlardan daha Aleviyim' dedi. Caferilerin namaz kıldığını, oruç tuttuğunu söyledi. 12 imam orucundan, cemevlerinden bahsetmedi ve eksik bilgi verdi. Daha sonra bir kısım Alevilerin namaz kılmadığını, oruç tutmadığını, gâvur, satanist, din dışı olduklarını söyledi" dedi. Coşar, derste öğretmene herhangi bir tepki gösteremediğini, kendisinin dışında 2 Alevi arkadaşının daha olduğunu belirtirken "Diğer iki arkadaşım korkuyorlar, fazla büyütmek istemediler olayı. Ama ben çok rahatsız oldum ve eve gidince babama anlattım" dedi.

'Aileler korkuyor'

Coşar, okul müdürünün kendisini odasına çağırttığını ve "Büyüklerini ikna et, olay büyümesin. Sen yanlış anlamışsındır" dediğini söyledi. Coşar, "Ama kabul etmedim. 'Ben doğru anladım hocam ve bu olayın üzerinin kapanmasını istemiyorum' dedim" bilgisini verdi.

Baba Ali Coşar ise oğlunun olayı kendisine anlatması üzerine okula giderek, müdür ile görüştü. Kendisine oğlunun konuyu yanlış anladığının söylendiğini aktaran Coşar, Cumhuriyet 'e yaptığı açıklamada, "Hocam nasıl olur? Benim oğlum 16 yaşında, küçük değil... Dersini de dinliyor ve öğretmeninin ne söylediğini duymuş, anlamış" dediğini belirtti. Coşar, müftüyle yüzleşmek istediklerini ancak buna olanak tanınmadığını söylerken, Cem Vakfı'nın Erzincan şubesinin de kendilerine destek verdiğini, yaşanan sürece tanık olduklarını vurguladı. Diğer Alevi öğrencilerin aileleriyle görüşmek, olayın üzerine gitmek istediğini ancak ailelerin çekindiğini dile getiren Coşar, "Bu bilinçli olarak yapılıyor. Geçen senelerde iki üç dersi boş geçiyordu çocuklarımızın, dışarıdan öğretmen gelsin diyorduk, hiçbir şey yapılmadı. Ama din dersi boş diye hemen müftü ayarlandı, derslere getirildi" dedi.

CHP sahip çıktı

Olayı yakından izleyen ve aileye destek çıkan eski CHP Erzincan Milletvekili Nurettin Karsu ise Anadolu'daki Alevilerin sindirilmek, özünden koparılarak Sünnileştirilmek istendiğini söyledi. Yaşanan olayın Alevilerin nasıl horlandığını, nasıl yanlış tanıtıldığını gözler önüne serer nitelikte olduğuna dikkat çeken Karsu, "Her yerde baskı gören aydınlıkçı, Atatürkçü, çağdaş Alevilerin hakkını kim savunacak" diye sordu.

(CUMHURİYET)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:20

İLGİLİ HABERLER