Gündem
  • 27.4.2015 10:22

Nepal'i vuran KIRILMA İstanbul'a yaklaşıyor!

Nepal depremi bir hafta önceden belliymiş!

  •  

Nepal'i vuran 7.8'lik depremden bir hafta önce 50'ye yakın sarsıntı kaydedilince bölgeye çok sayıda sismoloğun akın ettiği ortaya çıktı. Bilim adamları büyük bir depremin olacağını anlamıştı, ama bu kadar çabuk beklemiyordu
Önceki gün Nepal'in başkenti Katmandu'da yerin 10 kilometre altında gerçekleşen ve komşu ülkelerden de hissedilen sarsıntıda ölü sayısı 2 bin 500'i geçerken, yaralı sayısı da 5 bini aştı. Yıkılan binaların altında hâlâ çok sayıda insan olduğu tahmin ediliyor.
Artçısı bile 6.7
Yetkililer dün arama-kurtarma çalışmalarını sürdürürken meydana gelen 6.7 büyüklüğündeki artçı sarsıntı da halk arasında paniğe yol açtı. Uzmanlar, felaketten bir hafta önce bölgede 50'ye yakın sarsıntı kaydedildiğini, bu nedenle çok sayıda sismoloğun Katmandu'ya geldiğini vurguladı. Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü Başkanı Sismolog James Jackson, “Fiziksel ve jeolojik olarak tam beklediğimiz şey yaşandı” dedi. Jackson, uzmanların sadece büyük depremin bu kadar erken olmasını beklemediklerini kaydetti.
75 yılda bir vuruyor
Son 205 yılda 5 büyük deprem yaşayan Nepal'de son büyük deprem 1934'te meydana gelmişti. Ülkenin doğusunu vuran 8.1 büyüklüğündeki depremde 10 bini aşkın insan yaşamını yitirmişti. Uzmanlar, 25 milyon yıl önce ayrı bir ada olan Hindistan'ın Asya kıtasına çarpışması sonucu bölgede başlayan sismik hareketlerin ortalama her 75 yılda bir büyük depremlere yol açtığını söylüyor. Hindistan ve Asya tektonik plakalarının hâlâ çarpışmayı sürdürdüğünü vurgulayan uzmanlar, iki parçanın birbirlerini her yıl 3 ila 5 santim ittiğini belirtiyor.
'İstanbul da bekliyor ama onlar hazır'
ABD merkezli 'GeoHazards International' adlı organizasyonda görevli uzmanlar, yıkıcı depremlerin sadece Katmandu'da beklenmediğinin altını çiziyor. Uzmanlara göre Tahran, Haiti, Lima, Peru, Panadg ve Endonezya da benzer büyüklükteki depremlerin görüldüğü yerler arasında. Organizasyonun başkanı Brian Tucker, Türkiye'nin kuzeyinden geçen fay hattında da son yıllarda çok sayıda deprem yaşandığını, kırılmanın giderek İstanbul'a yaklaştığını söyledi. Tucker, bir sonraki büyük depremin İstanbul merkezinde ya da çevresinde meydana gelmesinin beklendiğini vurgularken, “İstanbul binaların deprem yönetmeliğine en sert şekilde uyularak inşa edildiği bir kent. Bence İstanbullular iyi bir iş çıkarttı” diye konuştu. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:48

İLGİLİ HABERLER