Gündem
  • 25.6.2016 00:08

İngiltere'de referandum sonrası şok gelişme

AB referandumunda yaklaşık yüzde 60 oranında birlikte  kalma yönünde oy kullanılan başkentLondra’nın bağımsızlık ilan etmesi için imza  kampanyası başlatıldı.

LONDRA AYRI DEVLET OLSUN ÇAĞRISI
 
Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han'a hitaben kaleme alınan, binlerce kişinin imza verdiği dilekçede, Han'ın, Londra'yıİngiltere'den  bağımsız devlet olarak ilan etmesi ve AB'ye üye yapması çağrısında bulunuldu.
 
Şu ana kadar 27 binden fazla kişinin imzaladığı dilekçe, Sadık Han'ın  "başkan" olmasını öngörüyor.
 
İnternet üzerinden imzaya açılan dilekçenin sahibi James O'Malley,  kampanyanın gördüğü ilginin kendisi gibi pek çok insanın Londra'nın uluslararası  kent olarak kalmasını istediğini gösterdiğini söyledi.

'AB'DE KALSIN'
 
Londra'nın AB'nin parçası olarak kalmasını talep eden bir başka  dilekçe için de şu ana kadar 7 bin 500'den fazla imza toplandı.
 
 Öte yandan, Twitter'da da Londra'nın bağımsızlığını ilan etmesi  fikrini savunanlar, “Lexit” ve "Londependence" etiketleriyle kampanya başlattı.
 
İngiltere'de dün yapılan AB referandumunda 17 milyon 410 bin 742 kişi,  AB'den ayrılma yönünde oy kullanırken, 16 milyon 141 bin 241 seçmen de AB'de  kalınması yönünde oy verdi. Buna göre, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde  48'i ise AB'de kalınması yönünde tercihte bulundu.

LONDRA ABD'DEN YANA!
 
Londra'nın yanı sıra İskoçya ve Kuzey İrlanda, ülkenin AB'de kalması için net destek verirken, İngiltere'nin özellikle taşrası ayrılmaktan yana oy verdi. Londra, referandumda AB'den ayrılınması için kampanya yürüten grupların en önemli şikayet konusunu teşkil eden AB göçmenlerinin de en yoğun yaşadığı ve çalıştığı kent konumunda bulunuyor.

Londra'nın 33 ilçesinin çoğunda AB'de kalınması yönündeki oylar çoğunluğu teşkil etmişti. Kentte AB'de kalınması için verilen oyların ortalaması yüzde 59,9 olarak gerçekleşirken, bazı ilçelerde bu destek yüzde 70'i geçmişti.

Sadık Han da referandum sonucunun açıklanmasının ardından, Londra'nın AB ile yapılacak ayrılık müzakerelerinde daha fazla söz sahibi olmasını talep etmişti.

Han, "Dışarıya dönük olmaya ve bütün dünya ile ticaret ve alışveriş içinde olmaya devam edeceğiz, buna AB de dahil." demişti.

 

Güncellenme Tarihi : 25.6.2016 03:06

İLGİLİ HABERLER