Gündem
  • 17.9.2014 13:11

Ölüm döşeğindeki askere komutan tokatı

Mide kanaması sonrası hayatını yitiren Akın Ergün'ü tokatlayan komutanı 25 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün geri bırakılmasına karar verdi.
BİLECİK'te 8 yıl önce askerlik yaptığı sırada mide kanaması sonucu yaşamını yitiren Akın Ergün'e sedyede tokat attığı gerekçesiyle, o dönem tabip üsteğmen olan M.A.D.'ye, 25 gün hapis cezası verildi. Bu ceza ertelendi.

 
Üniversiteyi bitirdikten sonra vatani görevini yapmak üzere 2006 yılında askere giden Akın Ergün, Bilecik'teki 9'uncu Jandarma Eğitim Alayı, Jandarma Eğitim Taburu 12'nci Eğitim Bölük Komutanlığı'na gönderildi. Burada bir süre kalan er Akın Ergün, mide bulantısı ve bayılma şikayetiyle revire çıktı. Durumu gittikçe kötüleşen Ergün'ün hastalığına, Bilecik Devlet Hastanesi'nde de teşhis konulamadı. Rahatsızlığının devam etmesi üzerine 19 Aralık 2006 tarihinde Eskişehir Askeri Hastanesi'ne sevk edilen er Akın Ergün, ambulansa alınmak için sedyeye konuldu. O dönem tabip üsteğmen olan M.A.D., iddiaya göre sedyenin başına gelip "Kalk, numara yapma" diyerek, baygın haldeki askere birkaç kez tokat attı. Ambulansa alınan er Akın Ergün, Eskişehir'e, durumunun ağırlaşması üzerine Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) sevk edildi. 20 Aralık günü bilinci kapalı halde hastaneye getirilen Ergün, ertesi gün mide kanaması sonucu yaşamını yitirdi.
 
Çocuklarının ölümüyle ilgili araştırma yapan anne Yıldız Ayten ve baba Hasan Hüseyin Ergün, oğullarının ambulansa alınırken yaşanan 'tokat' olayını öğrenince komutan hakkında suç duyurusunda bulundu. 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca gönderilen 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı, 22 Mayıs 2012 tarihinde ailenin eline ulaştı. Ailenin karara itiraz etmesi üzerine askeri savcılık soruşturmayı yeniden başlattı ve sonrasında Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde dava açıldı.
 
Duruşmada savunmasını yapan Tabip Yüzbaşı M.A.D., "Olayın üzerinden 7 yıl geçti. Durumu tam hatırlayamamakla birlikte, benim Bilecik'te görev yaptığım süre içinde günde 150 hastaya bakıyorduk. Hasta ile olay günü koridorda karşılaştım. Muayene ettim. Şuuru yerinde değildi. Uyarılara cevap verip vermediğini anlamak için yüzüne doğru tokat attım. Bu, kesinlikle zarar verme amaçlı bir tokat değildir. Tamamen uyarılara cevap verip vermediğinin tespiti amaçlıydı. Hasta daha sonra devlet hastanesine gönderildi. Geri geldiğinde ben tekrar hastayı ambulansın içinde muayene ettim. Ambulansın içinde tokat atmadım" diye konuştu.
 
Eskişehir Askeri Mahkemesi, tanık ifadelerinin ardından Tabip Yüzbaşı M.A.D. hakkında 'Asta karşı müessir fiil: Rütbece küçük kişiye zarar verme' işlediği gerekçesiyle önce 1 ay hapis cezasına hükmetti. Ardından sanığın kısmi itirafı ve pişmanlığı nedeniyle cezanın 25 güne indirilmesine karar verildi. Mahkeme ayrıca 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' karar vererek, hapis cezasını erteledi.
 
Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği kurucularından avukat Ahmet Çevik, er Akın Ergün'ün şehit sayılabilmesi için yeni bir çalışma başlatılacağını açıkladı. Ahmet Çevik, tabip yüzbaşının hasta bir askeri tokatlamasının insani yönü bulunmadığını belirterek, "Hasta askerin tokatlanmasının mazur görülecek hiçbir yönü yok. Dahası günlerce acı içinde kıvranan Akın Ergün'e teşhis konulamadığı ve tedavi edilemediği için ölümüyle ilgili şehitlik unvanının verilmesi talebiyle hukuki sürecimizi başlatıyoruz" diye konuştu.
Teslime TOSUN/ ANTALYA, (DHA)
 
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:46

İLGİLİ HABERLER