Gündem
  • 18.1.2017 00:17

Ölümcül aslan balığı Akdeniz'e girdi

Uzun yıllardır Akdeniz'de bilimsel çalışmalar yürüten Doç. Dr. Deniz Ayas, zehirli bir tür olan aslan balığının son 2 yıldır Mersin açıklarında görülmeye başladığını belirtti.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, İndo-Pasifik kökenli zehirli aslan balıklarının Kızıldeniz'i geçerek Akdeniz ekosisteminde popülasyon kurmaya başladığını söyledi.

Özellikle Taşucu-Anamur arasında yapılan çalışmalarda çok sayıda aslan balığına rastladıklarını belirten Ayas, "Aslan balıkları, İndo-Pasifik kökenli, Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen tropik balıklardır. Küçük balıklar, omurgasız ve kabuklular ile beslenen avcı-predatör türlerdir. Bu avlan sezonu içerisinde çok sayıda aslan balığı topladık. Topladığımız balıkları fakültemizde muhafaza altına aldık. Sayısında gözle görülebilir bir artış var" dedi.

Türün istilacı karakterinin yanı sıra usta bir avcı olması nedeniyle Doğu Akdeniz ekosisteminde büyük popülasyonlar kurabileceğini de ifade eden Ayas, "Bu türün çoğalması diğer türler üzerinde bir baskı oluşturacağı için bir risk, etinde zehir bulunmaması ve insan gıdası olarak tüketiminin bulunması nedeniyle bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Ayrıca zehirli ışınlara sahip olmalarına rağmen avcıları da vardır. Bu durum yayılımcı karakterdeki bu türün üzerinde sınır bir baskı oluşturabilir. Ekosistemde yaratacağı tahribatı önlemek için birçok ülkede aslan balığı avcılığı yapılmakta ve eti tüketilmektedir" diye konuştu.

Ayas, balıkçılar ve dalgıçların bilinçsiz şekilde aslan balığını yakalamalarının tehlikeli olabileceğine dikkat çekti.

Daha fazla: https://tr.sputniknews.com/foto/201701171026813679-akdeniz-aslan-baligi/

Güncellenme Tarihi : 18.1.2017 00:13

İLGİLİ HABERLER