Gündem
  • 28.5.2015 09:35

Paralel hakimlere MİT 'BYPASS'ı

MİT devreye girdi, istihbari dinleme yetkisi tek merkeze verildi… 17-25 Aralık operasyonlarının ardından yasa dışı kayıtların çarşaf çarşaf yayımlanmasına kadar, telefon dinmelerine terörle mücadele mahkemeleri karar veriyordu. Hükümet, dinlemeleri denetim altına almak için yasa değiştirdi. 4 Nisan 2015'te yürürlüğe giren İç Güvenlik Paketi ile istihbari dinlemeler konusunda kararlar “Yetkili ve görevli hakim, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi”ne bırakıldı.  Bu yasa hükmüne dikkat çeken HSYK 1. Dairesi, 28 Nisan 2015'te aldığı kararla, önleme amaçlı olarak iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması konularında Ankara ağır ceza mahkemelerinde görev yapan tüm hakimlerin yetkili olduğuna karar verdi. 
 

MİT İTİRAZ ETTİ
Ancak MİT, HSYK'nın bu kararına itiraz etti. MİT Müsteşarlığı, 18 Mayıs'ta HSYK Genel Kurulu'na başvurarak, 1. Daire'nin 28 Nisan tarihli kararının “gözden geçirilmesini” istedi. İletişimin istihbari amaçlı değerlendirilmesine ilişkin taleplere yönelik olarak, yargıda ihtisaslaşmaya gidilmesini talep eden MİT, bu konuda yetkili ve görevli mahkemenin tek bir ağır ceza mahkemesi olması gerektiğini savundu. 
 

TEK ELDE TOPLANDI
Bunun üzerine toplanan HSYK Genel Kurulu, MİT'in talebini karşıladı ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerini görevlendirdi. Kanun'un HSYK'ya mahkemeler arasında ihtisaslaşmaya gitme yetkisinin verdiği belirtilen kararda, bu görevlendirmenin sebebi şöyle açıklandı: “…Önleme (istihbari) amaçlı olarak iletişimin tespiti, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması konularında gizliliğin korunması ve karar mekanizması ile denetimde etkinliğin sağlanması bakımından…”
 

OPERASYONDA SON DALGA: 13 GÖZALTI
KPSS operasyonlarına son iki günde yenileri eklendi. Önceki gün Samsun'da düzenlenen operasyonda bir öğretmen, dün de Adıyaman merkezli 3 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarda 3'ü öğretmen 12 kişi gözaltına alındı. Dün gözaltına alınan şüphelilerin geçen yılki KPSS'de soruları elektronik sistem üzerinden kopyaladıkları ve 9'unun atama beklediği iddia edildi. 

EBRU KARATOSUN-TÜRKİYE

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:11

İLGİLİ HABERLER