Gündem
  • 29.7.2014 10:39

'Paralel' hık demiş 'Ergenekon'un burnundan düşmüş

Bazı çevreler Emniyet'teki paralel yapıya yönelik operasyonun 17 Aralık'ın, bazıları ise Ergenekon ve Balyoz davasının rövanşı olduğunu savunuyor. 22 Temmuz'da başlayan Emniyet'teki derin kulak operasyonunun ardından yaşananlar ve gözaltına alınanların söylemleri, 7 yıl önceki Ergenekon gözaltılarını akıllara getirdi. 

Devletin, kendi içindeki derin devletle hesaplaşması 2008 yılında Ergenekon davasıyla başladı. Soruşturma 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombalarıyla açıldı. Gözaltı kararları, başta vaka-i adiyeden görüldü. Ancak 6 ay sonra Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz gibi isimlerin gözaltına alınmasıyla işin rengi değişti. Operasyon ayı yine Temmuz'du. İşte iki operasyon arasındaki başka benzerlikler:

SUÇ: DARBE YAPMAK

Ergenekon: “Hükümete darbe yapmaya teşebbüs”, “silahlı terör örgütü kurma”, “açıklanmaması gereken gizli bilgileri açıklama”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme”, “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme” gibi 30'un üzerinde suçlama vardı. 

Derin kulak: “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs”, “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “haberleşmenin gizliliğini ihlal”in de aralarında bulunduğu 7 ayrı suçlama var. 

“ZAMANLAMA MANİDAR”

Ergenekon: 14 Mart 2008'de AK Parti'ye kapatma davası açıldı. Bir hafta sonra da Doğu Perinçek, İlhan Selçuk, Ferit İlsever, Kemal Alemdaroğlu gibi kamuoyunda tanınan isimler gözaltına alındı. Soruşturmaya karşı çıkanlar, davanın “siyasi” olduğu söyledi. Hatta operasyon yapılacağı bilgisinin sızdırıldığı ve AK Parti'ye kapatma davasının açılmasının erkene alındığı iddia edildi.

Derin kulak: “Emniyet ve adliye'nin desteğiyle 17 ve 25 Aralık tertiplendi. Hükümet düşürülmek istendi. Ardından şok operasyonlar yapıldı. Casusluk ve yasa dışı dinleme operasyonunun bu yüzden siyasi olduğu söylendi. Paralel yapıya mensup bir polisin, operasyon yapılacağını haber verdiği ve baskının erkene alındığı iddia edildi.

ŞAFAK İTİRAZI

Ergenekon: Baskınlar sabah erken saatlerde yapıldı. Bu yüzden polis yoğun eleştiri aldı.

Derin kulak: Gözaltılar sahur vakti yapıldı, bu yüzden eleştirinin dozu yükseldi.

BASKI YAPILIYOR YAYGARASI

Ergenekon:  Kimi medya, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e lehte karar vermesi için 'soruşturmayı bitir' baskısı yapıldığını yazdı.

Derin kulak: Aynı medya bu sefer soruşturmaya bakan hakime polislerin aleyhine karar vermesi için baskı yapıldığını iddia etti ve “Kaç İsmail kaç” hadisesini öne sürdü.

MEDYA İŞİNE GELDİĞİ GİBİ

Ergenekon: Sanıklara yakın düşünce yapısındaki medya, gözaltıların 'hukuksuz' olduğunu yazdı. Aralarında Tuncay Özkan'ın da bulunduğu gazeteciler, protestolarda boy gösterip davanın takipçisi oldu.

Derin kulak: Geçmişte Ergenekon davasındaki gözaltıları destekleyip “amaçları ses getirecek eylemlerle ülkeyi kaosa sürüklemek” diye yazan 'paralel' gazeteler, Derin Kulak operasyonunun ise 'hukuksuz' olduğunu savundu. Aralarında Ekrem Dumanlı ve Bülent Keneş gibi gazete yöneticileri adliyeye giderek polislere destek verdi.

CHP AYNI CHP

Ergenekon: O dönem CHP'nin başındaki Deniz Baykal, Ergenekon gözaltılarını “Bu bir intikam operasyonudur” diyerek eleştirdi. 'Paralel yapı'ya yakın gazeteler Baykal'ın 'tuhaf açıklamalar' yaptığını yazdı. CHP'liler mitinglerle destek verdi.

Derin kulak: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu operasyonun rüşvet ve yolsuzlukları ortaya çıkaran polislere yönelik intikam operasyonu olduğunu biliyorum” diyerek gözaltıları eleştirdi. CHP'liler adliyeye gidip emniyetçilere destek verdi.
 

 

KOD ADI; BAYRAK
İki dava arasında bir diğer benzerlik ise bayraktı. Ergenekon gözaltıları, organize şekilde protesto edildi. Emniyet ve adliye önlerindeki protestolarda bayrak açıldı. Şüphelilerin “milli” ve “vatansever” oldukları için gözaltına alındığı propagandası yapıldı. 'Derin kulak'ta da 115 emniyetçinin gözaltına alınması, adliye ve emniyet önünde protesto edildi. Göstericiler, dev Türk bayrağı açtı, aileler bayraklarla poz verdi. 


 

AİLELER ÖN PLANDA
Ergenekon: Sanıkların aileleri ilk günden itibaren protestolarda başı çekti. Aileler, “yıllarını terörle mücadeleye vermiş askerlerin terör örgütü kurmaktan yargılanmasının tuhaf olduğunu” dillendirdi. Albay Dursun Çiçek'in kızı İrem Çiçek, Orgeneral Ergin Saygun'un kızı Ece Saygun ön plandaki sanık yakınları oldu.
Derin kulak: Aileler, gece yarısı operasyonlarıyla birlikte emniyet önüne akın etti. “Yıllarını terörle ve kanunsuzlukla mücadeleye adamış olan polislerin, kanunsuz iş yapmayacağı” savunuldu. Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Y.'nin kızı Fatma Y. ile eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt A.'nın kızı Elif A. itirazda başı çekti.

SELÇUK SELEK / TÜRKİYE GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:55

İLGİLİ HABERLER