Gündem
  • 31.10.2013 18:13

Pavey'in pantolonla gelmesinde bir engel yok

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bazı milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle girmesini değerlendirdi.

Çiçek, siyasi partilere, genel başkanlarına, parti ve grup yöneticilerine ve teker teker milletvekillerinin hepsine gösterdikleri demokratik olgunluk için teşekkür ettiğini ifade ederek, bu olayın Türkiye'de demokrasinin hangi noktaya geldiğinin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin her türlü meselesinin  en evvel konuşulacağı, görüşüleceği ve çözüme  kavuşacağı yerin TBMM olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:

"TBMM bugün kendi tarihine, tarihi kişiliğine ve vakarına yakışan bir müzakere gerçekleştirmiştir. İnanıyorum ki Türkiye bu anlayışla, bu yaklaşımla ve bu olgunlukla sorunları tartışırsa, konuşur ve müzakere ederse çözemeyeceğimiz hiçbir konu, hiçbir sorun da yoktur. Esasen milletimizin beklentisi de budur. Bu demokratik olgunluğun, toleransın ve hoşgörünün her vesileyle gösterilmesi ve bunun güzel örneklerini ortaya koyması siyasete güç verecektir. Siyaset kurumunun ve TBMM'nin itibarını daha artıracaktır, demokrasimizi de daha güçlü kılacaktır. İnanıyorum ki Türkiye'nin bu yöndeki çabaları ve gayretleri sadece bizim bakımızdan değil, dış dünyada da Türkiye'deki demokrasi bakımından çok güzel bir örnek oluşturacaktır. Bunun için katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

Bugün demokratik olgunlukla ve hoşgörüyle tatlı bir şekilde sonuca bağladığımız bu konu, Türkiye'nin  son 25-30 yılını hatta daha fazla bir zaman diliminde gündemde çoğu zaman birinci ve ikinci sıra olarak yer almıştır. Keşke bu olgunluğu çok daha önce gösterebilseydik. Bu konu tartışmalara, suçlamalara, gerginliklere ve bunların çok ötesinde de hak kayıplarına ve mağduriyetlere sebebiyet verdi.  Olanlar olmuştur, bundan gerekli dersleri çıkarmamız lazım. Bu dersleri çıkarabilirsek bir daha  sorunları bu kadar uzun süre ve mağduriyetlere sebebiyet verecek tarzda tartışmak durumunda kalmayız."

"Hepimize sorumluluk düşüyor"

Çiçek, demokrasinin, "birlikte yaşamaya ve herkesin  kimliklerini, kişiliklerini, özgürlüklerini ve tercihlerini açıkca ortaya koymasına imkan veren,  farklı düşünenlerin de birbirlerine tahammül ve sabır göstererek  birlikte yaşama iklimini gerçekleştiren" bir sistemin adı olduğunu anımsattı.

Herkese sorumluluk düştüğünü vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:

"Teker teker vatandaşlar olarak, devleti yöneten en üstteki insanlarımıza, yetkililerimize varıncaya kadar birbirimizin hukukuna, haklarına, özgürlüklerine, tercihlerine  saygı gösterme noktasında daha sorumlu davranmalıyız. Eğer  daha sorumlu davranır ve bu gerçeği kabul edersek bugün tartışma,  ayrışma ve gerginlik konusu olan birçok şeyi de geride bırakırız."

"Duygularımızı bu işe karıştırmayalım"

Çiçek, Merve Kavakçı olayında Meclis'te olduğunun anımsatılarak, "İşin siyasi boyutundan ziyade duygusal boyutuyla neler hissediyorsunuz?" sorusu üzerine, "Bugün aklımızla düşünmemiz  gereken bir gün, duygularımızla değil. Duygularımız geride kaldı. Olaylar yaşandığında duygularımızı koyduk" dedi.

Pantolon sorunu

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in pantolon sorunuyla ilgili bir gelişme olup olmayacağı sorusuna Çiçek, "İlk göreve başladığım günün belki 2., 3. günüydü. Meclis başkanvekilleri de partilerimiz tarafından belirlenmemişti. Bana bu konu geldiğinde, ben bu konuda hiçbir şey göstermeyeceğimi, anlayış göstereceğimi, girmesinde bir sakınca olmadığını bana konuyu getiren arkadaşımıza söylemiştim. Ben halen o noktadayım. Ama bu işleri de artık kişisel inisiyatiflere filan bırakmaya gerek yok. Bu anlayış hakim olursa onu çoktan çözeriz" yanıtını verdi.

"İçtüzük değişikliği olmadan nasıl olacak?" sorusu üzerine de Çiçek, "Sayın Pavey bakımından bir engel görmüyorum. Öbürü de varsa zaten şu an gündemde, komisyonun gündemine geri çekildi. Getirirler onu da böylece çıkarmış olurlar. Nitekim bir kısım şeyler İçtüzükte yok ama uzlaşmayla çözüldü. Mesela ne yok. Meclis Başkanvekili Sayın Akşener'in bugün giydiği kıyafet İçtüzükte yok. Ama çok da güzel bir kıyafet. Demek ki İçtüzüğün özünde de anlayış var, uzlaşma var. Uzlaşı olunca hukuk da ona karşı çıkmaz" dedi.

Çiçek, pantolonla yoklamaya giren milletvekili olduğunun hatırlatılması üzerine, "Bugünkü atmosfer farklı. Dün kabul etmediğinizi, dün itiraz ettiğinizi bugün anlayışla karşılayabiliyorsunuz" şeklinde konuştu.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 10:46

İLGİLİ HABERLER