Gündem
  • 14.8.2017 00:14

PKK Maçka'da ne arıyor? İşte cevabı

Trabzon'un Maçka İlçesi'nda PKK’lı teröristlerin Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik ile 15 yaşındaki Eren Bülbül’ü şehit ettiği hain saldırının ardından ormanlık alana kaçan terörist grubu yakalamak için başlatılan kapsamlı operasyon sürüyor. Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, Maçka’da gerçekleşen saldırı için, “Bölücü terör örgütü, üzerindeki baskıyı azaltmak ve dağıtmak için hem alana hem zamana yayılı terör eylemleri yapma amacını taşıyor" dedi.

Maçka İlçesi Vazelon Manastırı Mevkii’ndeki bir evden erzak çalan PKK’lı teröristlerin açtığı ateş sonucu Astsubay Ferhat Gedik ile Eren Bülbül'ün şehit olduğu olay sonrası güvenlik güçlerinin PKK’lı teröristleri etkisiz hale getirmek için bölgede başlatttığı operasyonlar devam ediliyor. Bölgeye sevk edilen çok sayıda polis ve Jandarma Özel Harekat timi, dağlık ve ormanlık alanda kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek için zor şartlarda araziyi karış karış tarıyor.

TAKVİYE EKİPLER GELDİ

Terörist grubun kaçma olasılığı üzerine Gümüşhane- Trabzon sınırında da çok sayıda jandarma ve Özel Harekat polisi konuşlandırıldı. Zırhlı araçların da desteğiyle sürdürülen arama- tarama çalışmalarına Giresun ve Gümüşhane'den takviye ekipler eşlik etti. Saldırı sonrası kaçan ve sayıları 3 olduğu değerlendirilen teröristleri yakalamak için başlatılan operasyonlar, ormanlık ve sarp arazide yoğun sise karşın gece boyu sürdürüldü.

MAÇKA SALDIRISI NE ANLAMA GELİYOR?

hurriyet.com.tr’ye konuşan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Maçka’da gerçekleşen ve 15 yaşındaki Eren Bülbül ile Jandarma Astsubay Başçavuş Ferhat Gedik’in şehit olduğu hain terör saldırısı için, “Bölücü terör örgütü üzerindeki baskıyı azaltmak ve dağıtmak için hem alana hem zamana yayılı terör eylemleri yapma amacında. Bir tek Trabzon değil; Artvin, Giresun, Ordu, Tokat ve Tunceli’ye de bakmak lazım" dedi.

Ağar, "Sadece terör örgütü PKK olarak değil, biliyorsunuz Türkiye’deki yasadışı silahlı sol örgütlerle işbirliğine giderek, ‘Halkların Birleşik Devrim Hareketi' adı altında yer aldılar. Türkiye’de 4 temel eksen belirlediler ve bunlardan biri de Karadeniz. Bölücü terör örgütü, bu bölgede toplumsal taban kabul etmediği için yandaş bulma çabasını sol örgütler üzerinden de sağlamaya çalışıyor" diye konuştu.

Ağar şöyle devam etti:

"Bölgede görevli güvenlik güçleri, bölücü terör örgütünün Karadeniz’de küçük gruplar halinde hareket ederek önce yerleşmeye dair, ardından da eyleme dair bir varlık gösterme çabasında olduğu bilgisini veriyor. Halen alanı tanıma safhasındalar. Sırasıyla intikal, sızma, konuşlanma ve eylem geliyor."

OPERASYONEL ÇATIŞMA DEĞİL

"Bu işi bilen biri olarak, her duyuma karşı operasyonel bir refleks üretemezsiniz. Çünkü sürekli duyum gelir. Refleksler farklı farklıdır. Hırsızlık deniyor, hırsızlık ihbarına yaklaşım ile terör ihbarına yaklaşım farklıdır. Zaten iki şehit verdiğimiz bu olayda da operasyonel bir çatışma çıkmamış. Bu bir rastlantı temasıdır."

DEŞİFRE OLMA İHTİMALLERİ ÇOK DAHA FAZLA

"Karadeniz coğrafyasının terörle mücadele anlamında avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Teröristlere eylem anlamında avantaj sağlarken, ikmal ve lojistik anlamında ise işlerini zorlaştırıyor. Demografik olarak da burada eylem yapmaları kolay değil. Deşifre olma riskleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine göre çok daha fazla.”

Güncellenme Tarihi : 14.8.2017 00:41

İLGİLİ HABERLER