Gündem
  • 31.5.2016 12:09

PKK Yüksekova'yı böyle harabeye çevirdi

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu" kapsamında ilan edilen sokağa çıkma yasağının kısmi zamanlı kaldırılmasıyla, ilçeye dönüşler başladı.

Hakkari-Yüksekova karayolundaki Yeniköprü Jandarma Kontrol Noktasında araç yoğunluğu yaşandı. Güvenlik noktasında, vatandaşlar kimlik kontrolünün ardından ilçeye alındı. Polis ekipleri, PKK mensupları tarafından tuzaklanmış olası patlayıcılara karşı uyarıda bulundu.

 İlçedeki tahribatın giderilmesi için çalışmalar aralıksız sürüyor. Ekipler, hasar gören elektrik ve su hatlarının onarılması için çalışmalarına devam ediyor.

İlçeye dönen vatandaşlara gıda yardımı yapan Kaymakamlık, ayrıca evlerine dönenlerin sosyal yardım ve zarar tespit müracaatlarını daha kolay yapabilmeleri amacıyla geçici müracaat büroları oluşturdu.

Esnaf da iş yerlerini açarak, temizlik çalışması yaptı.

 Valilik dün yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağının ilçe merkezi ve Vezirli köyü ile Çimenli mezrasında her gün sabah saat 06.00'dan 20.00'ye kadar olan saatler arasında kısmi zamanlı olarak kaldırıldığını duyurmuştu.

Açıklamada ayrıca, "Ramazan ayı münasebetiyle kısmi zamanlı kaldırılacak yasak 5 Haziran 2016 günü itibariyle sabah saat 06.00’dan akşam saat 22.00’ye kadar olan saatler arasında belirlenmiş olup; diğer saatler arasında sokağa çıkma yasağı kısmi olarak devam etmektedir" ifadesi yer almıştı.

Hakkari Valiliği'nin yaptığı duyuru, çevre il ve ilçeleri ile merkeze yakın köylere yerleşen Yüksekovalılara büyük heyecan yaşattı. Dün duyurunun yapılmasından hemen sonra yüzlerce kişi ilçeye gitmek üzere yola çıkarken, bugün yasağın sona ermesi ile birlikte yoğunluk daha da arttı. Yüzlerce araç, 78 gün aradan sonra sabah saatlerinden itibaren ilçeye gelmek üzere yola çıkarken, ilçeye 40 kilometre mesafede bulunan Yeni Köprü Jandarma Kontrol noktası ile ilçe girişinde bulunan polis kontrol noktasında yoğunluğun arttığı görüldü.

İlçeye ilk girenler ise karşılaştıkları menzara karşısında büyük şaşkınlık ve üzüntü yaşadı. Hakkari Valiliği dün yaptığı açıklamada, hükümetin demokratikleşme ile eş zamanlı olarak yatırım, üretim ve istihdama ile ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna dönük çalışmaların yapıldığı belirtirken, vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için de her türlü tedbirin alındığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca görevlendirilen teknik ekibin ise çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

TUZAKLARA KARŞI UYARI

Valilikten yapılan açıklamada bu süreçte evlerini bırakarak yakınlarının yanına giden vatandaşların geri döndüklerinde dikkatli olmaları da istendi. Yetkililer, vatandaşlardan şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri gibi materyalleri görmeleri durumunda dokunmadan güvenlik kuvvetlerine haber vermelerinin can güvenliği açısından önem arz ettiğini kaydetti.

ENKAZDAN EŞYALARINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından ilçeye dönenler, çatışmaların ardından yıkılan evlerinde geriye kalan eşyalarını kurtarmak için çalışıyor. Bu kadar büyük bir hasar beklemediklerini ifade eden ev sahipleri, geceyi evlerinin önünde geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 31.5.2016 14:51

İLGİLİ HABERLER