Gündem
  • 30.12.2004 00:15

PROF DR İLYAS YILMAZER AÇTI AĞZINI YUMDU GÖZÜNÜ : YALAN KONUŞMASINLAR, SON YAŞANAN DEPREM BAL GİBİ TÜRKİYE'Yİ ETKİLER

ŞABETTİN AKKUŞ-ŞÜKRÜ AKYÜZ
VAN  - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, Güney Asya depreminin Anadolu depremleri ile uzaktan yakından benzerliği olmadığını, ancak kesinlikle Türkiye'yi etkileyeceğini söyledi.


Okyanusta olan depremlerin zamanının tahmin edilemeyeceğini, büyük tsunamilere sebep olabileceğini belirten Prof. Dr. İlyas Yılmazer, 1995 yılında Japonya'da 6 bin 500 insanın ölümüne sebep olan depremin bu tipte olduğunu anlattı. Son yaşanan depremde okyanusun kabuğunun diğer okyanus kabuğunun altına doğru hızla daldığını, bu sırada durağan suya, alttaki kabuğu o ani hareketiyle hareketlenen suyun bütün gücü ile çarptığını belirten Prof. Dr. Yılmazer, "Bu katman, karşısındaki 6 kilometre kalınlığındaki su katmanına yüksek hızla çarpıyor. Bu sebeple oluşan dalgalar kıyılara kadar ulaşıyor" dedi.


Bazı deprem uzmanlarının Güney Asya Depremi'nin Türkiye'deki fayları etkilemeyeceği yönündeki açıklamalarının doğru olmadığını anlatan Prof. Dr. İlyas Yılmazer, "Bu deprem, Türkiye faylarını bal gibi etkiler. Çünkü, bir deprem meydana geldiği zaman kıta kabuğunun altında hareket halinde mama yani erimiş kaya vardır. Buradaki bin kilometrelik kırık, 20 bin kilometreye kadar gider ve o zaman İtalya'ya kadar ulaşır, Akdeniz bölgesindeki fayları tetikler. İlk önce tetikleyeceği yer doğal olarak Hindistan'dı. Daha sonra tetikleme Himaya kuşağı dediğimiz bölge ve Japonya'ya kadar gider" diye konuştu.


Bu depremin Türkiye'yi etkilemeyeceğini söyleyenlerin amaçlarının başka olduğunu iddia eden Prof. Dr. İlyas Yılmazer, şöyle konuştu:


"Okyanus depremleriyle Anadolu'daki depremlerin yakından ve uzaktan ilgisi yoktur. Bizim depremler iyi huyludur. Bizim faylarımız, yani Ecemiş fayı, Kuzey Anadolu fayı, Doğu Anadolu fayı gibi büyük faylarımız ova yaratırlar. Ege bölgesindeki gramer faylarımız ova yaratırlar, bunların hiçbir şekilde insanlığa zararı yoktur. Bizim depremlerimiz ulusal servet kaynağıdır. Bizim faylarımızın aksi yöndeki hareketleri yüzünden 10 kilometre genişliğinde bir ova meydana geliyor. Her harekette, her depremde ova biraz daha büyüyor, zenginleşir, havalandırılır. Ova tam tarıma kazandırılacak bir duruma sokulur. Dolayısıyla Anadolu depremleri bir ulusal servet kaynağıdır. Anadolu da onların dediği gibi deprem tehlikesi kuşağında değildir. Şu anda televizyonlarda bangır bangır bağıran profesörler, halkımızın dikkatini başka yere çekip, Japonya'ya kayanın üzerindeki evlerimizi, köprülerimizi güçlendirme yapsın diye birbirleriyle yarış halindedirler. Bunlar vatan hainleridirler. Bunlar Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya emperyalizminin uşaklarıdırlar. Ovalarımıza Amerikan ve Japon emperyalizminin güdümünde 1938 yılından beri bir saldırı vardır. Artık bu saldırılara dur demek vatandaşların hakkıdır. Düzce ovasında 122 yılda 8 defa yıkım yaşandı. Ama gidin bakın bu profesörler 17 Ağustos depreminde sıfır hasarlı olan Düzce Halk Bankası Şubesi'ni güya güçlendirdiler, ama 3 ay sonraki 12 Kasım depreminde 26 insanın canının kaybolmasına neden oldu. Vadide güçlendirme olmaz. Bunları tarım dışı kullanamazsınız. Çayırova'yı imarlaştırdı. Bunlar Yalova imarını büyütüyorlar. Bunlar katillerdir, bunlar ulusa ihanet edenlerdir."

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:33

İLGİLİ HABERLER