Gündem
  • 13.8.2017 11:49

Rusya'dan Türkiye'ye köstaki yalanı

Önceki gün Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu köstaki virüsünü insan sağlığı açısından tehlikeli bulduğunu açıkladı. Bu virüs tehdidini gerekçe göstererek, Türkiye turunu iptal edenlerin paralarının tamamıyla geri ödenebileceği belirtildi. Rusya Turizm Bakanlığı da “Türkiye’de tehlike var” iddiasında bulundu

Rusya'nın, Türkiye'de Koksaki virüsü bulunduğuna yönelik asılsız iddiasının perde arkasından domates misillemesi çıktı. Turizmciler, iddia edilen virüs üzerine Sağlık Bakanlığı'nın otellerde inceleme yaptığını ve virüse rastlanmadığını, bunun da Rusya Sağlık Bakanlığı'na raporla iletildiğini belirtti.
Ancak önceki gün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Rusya'ya "Domates dışında bazı sebzelerde de engellere karşı bize yoğun baskı geliyor. Bu baskı karşısında biz de karşıt önlemleri alırız" şeklindeki açıklamasının Rusya tarafından yaptırım gibi algılandığını belirten sektör temsilcileri, bir anda Rusya Turizm Bakanlığı'nın devreye girerek "Türkiye'de tehlike var" açıklaması yaptığını söyledi.

AÇIKLAMALARA DİKKAT EDİLMELİ
Türkiye'nin hassas ve zor bir dönemden geçtiğini belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, "Böyle dönemlerde yapılan açıklamalara dikkat edilmesi gerekiyor" dedi. Rusya'nın sert kararlar veren bir ülke olduğuna dikkat çeken Ayık, "Biz dış politikada yaptırımlarla değil diyalogla ilerleyen bir ülkeyiz. Bunu Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da söyledi" diye konuştu.
Rusya'ya domates ihracatının 20 milyon dolar çapında olduğunu ancak turizmden sağlanan gelirin çok daha fazla olduğunu belirten Ayık, "Biz o kadarlık domatesi zaten turist geldikçe otellerimize alıyoruz. Zor bir dönemdeyiz, en iyi pazarımızı da kaybedersek sıkıntı çekeriz" ifadelerini kullandı.
Anex Tour'un patronu Neşet Koçkar da bu durumun sektörü baltalayabileceğini belirterek, "Şu anda iptal yok ancak Rusya medyası konuyu gündemde tutuyor. İptaller gelebilir" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 13.8.2017 11:50

İLGİLİ HABERLER