Gündem
  • 22.1.2018 09:12

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov : Amerika Türkleri çıldırttı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki tek taraflı eylemlerinin Türkiye’yi çıldırttığını söyledi. Sputnik'te yer alan habere göre Lavrov, Kommersant gazetesine verdiği röportajda Türkiye'nin Afrin Harekatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Lavrov, "Birçok siyaset uzmanı niçin endişe ettiğimizi soruyor ve şöyle diyor: Bırakın ABD, İran ya da Türkiye'yi çılgına döndüren tek taraflı eylemleri yaptığı Suriye gibi ülkelerde anlaşma yetersizliğini, dış ilişkilerdeki yıkıcı rolünü ispatlayadursun" diye konuştu.

RUSYA'NIN ABD'YE ‘YARI RESMİ' OLARAK YAPTIĞI ÖNERİLER GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR

Rus diplomat, Rusya'nın geçen ilkbaharda ABD'ye ‘yarı resmi' olarak yaptığı işbirliği önerilerinin hala geçerliliğini koruduğunu söyledi.

Lavrov, "Önerilerimiz her zaman yürürlükte. Biz hiçbir zaman karşı gelmeyip, Amerikalıların ya da diğer mevkidaşlarımızın eylemlerindeki arka planını anlamaya çaba gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

RUS UZMANLAR'DAN AFRİN OPERASYONU DEĞERLENDİRMESİ

Amerike Türkiye'yi adeta tahrik etti
Rus uzmanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PYD/PKK ve IŞİD’e mensup teröristleri etkisiz hale getirmek için başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya hükümetine ait Finans Üniversitesi'nin Siyasi Bilimler Departmanı'ndan Doçent Gevorg Mirzayan, Russia Today'e (RT) verdiği demeçte Ankara'nın ayrı Kürt anklavlarının (bir ülkenin kendi sınırları içerisinde kalan fakat kendi yönetiminde olmayan bir coğrafi alan) varlığını güvenliği için tehdit olarak değerlendirdiğini belirtti.

'ERDOĞAN İÇİN BAŞKA ALTERNATİF KALMIYOR'

Mirzayan, "Elbette ki bu operasyon Ankara'nın çıkarına, zira Türk yönetimi Kürtleri Türkiye'nin ulusal güvenliği için doğrudan tehdit olarak değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Kürtlere destek vermeye başlayarak Ankara'yı harekete geçmesi için kışkırttığını söyleyen Mirzayan, "ABD Kürtlere silah tedarik etmeye başladı, ardından da Kürt milis gücünden, kendilerinin ifadesiyle ‘Güvenlik Gücü' kurmaya yeltendi. Bu durumda (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın elinde, sorunu güç kullanarak çözmeye çalışmaktan başka bir alternatif kalmıyor, o da bu alternatifi uygulamaya çalışıyor" diye konuştu.

TAMPON BÖLGE

RT'ye konuşan Ortadoğu uzmanı Ammar Vakkaf ise Türkiye'nin şu anki eylemleriyle Suriye sınırında, kendi topraklarında yaşayan Suriyeli sığınmacıları yerleştirebilmek amacıyla tampon bölge oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Vakkaf, "Türkiye Suriye'nin kuzeybatısında, kendi sınırıyla komşu olacak bir tampon bölge oluşturmak istiyor. Muhtemelen uzun vadede Ankara, Suriye yönetiminin iznini almadan oraya sığınmacıları yerleştirmeye çalışacak. ABD'nin bu bölgedeki Kürt oluşumları yoğun bir şekilde silahlandırmasının Türkiye'yi çok rahatsız ettiği ve Ankara'nın bunu bir tehdit olarak değerlendirdiği ortada" ifadelerini kullandı.

'AFRİN KAZANILIRSA TÜRKİYE BÜYÜK BİR GÜVENLİK BÖLGESİ OLUŞTURUR'

 

Moskova merkezli Yenilikçi Gelişim Enstitüsü İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Kirill Semyonov, Afrin'i kazanmanın, Suriye'deki etki bölgesinde diğer aktörlerin bir adım gerisinde olan Türkiye için çok önemli olduğunu savundu.

 

RT'ye konuşan Semyonov, "ABD, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) sayesinde oldukça geniş topraklara sahip oldu. İran Şam'da (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'ın üzerinde etki sahibi. Haritaya bakıldığında Afrin'in, İdlib bölgesini ve Fırat Kalkanı Harekâtı'nın yapıldığı bölgenin birleştirilmesi için çok uygun. Yani Afrin kazanılırsa Türkiye sınırında oldukça büyük bir güvenlik bölgesi oluşur. Sonrasındaysa Türkiye, istikrarlı bir bölge birleşimi yaparak Suriye'deki görevini tamamladığını açıklayabilir" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 22.1.2018 08:55

İLGİLİ HABERLER