Gündem
  • 19.7.2012 18:45

Rusya ikna edildi mi?

       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki Türk heyetinin Rusya'da yaptığı görüşmelerde 'alternatif yönetim senaryolarını' masaya yatırdıklarını söyleyen Bakan Davutoğlu,' Moskova ikna edildi mi' sorusuna da cevap verdi. 

İSTANBUL (AA) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bizim için doğru olan, bir an önce Suriye'de halkın iradesine, desteğine sahip olan, meşruiyet zemini kuvvetli ve kendi halkı ile barışık bir yönetimin kurulmasıdır. Rusya da prensipte böyle bir perspektife, Suriye'nin toprak bütünlüğü, egemenliği içinde Suriye halkının kendi yönetimini belirleme ilkesine sahip çıkıyor. Yöntemler konusunda da bütün alternatifleri görüştük'' dedi.
     Davutoğlu, Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan İstanbul Şehir Üniversitesi bünyesinde açılan İslami İlimler Fakültesi'nce düzenlenen ''Türkiye'nin İslami İlimler Birikimini Dünyaya Açmak'' panelinde yaptığı konuşmanın ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı.
     Gazetecilerin, Suriye'ye ilişkin soruları üzerine Davutoğlu, şunları dile getirdi:
     ''Dün Sayın Başbakanımızın da vurguladığı gibi Rusya'da yaptığımız görüşmeler son derece verimli geçmiştir. İkili ilişkilerimizde son yıllarda gittikçe ivme kazanan süreç daha da ileriye taşınacak şekilde siyasi irade ortaya konmuştur. Bölgesel ve uluslararası konuları da çok dostane bir şekilde ele aldık. Türkiye-Rusya ilişkileri hem ikili bağlamda, hem ilgili bölgelerde, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Asya'da, Orta Doğu'da karşılıklı istişareye açık ilişkiler olmuştur.''
     Davutoğlu, bazen görüş ayrılıkları olsa da Rusya ile Türkiye'nin, yakın ve dostane bir iletişim içinde olduğunu belirterek, dün de yapılan görüşmelerde Suriye konusunda çok açık görüşlü bir tavrın sergilendiğini ifade etti.
     Bakan Davutoğlu, ''Suriye ile olabilecek bütün hususlar ele alınmıştır. Bir de dün Suriye'deki gelişmeler de tam bizim toplantı esnasında gerçekleşmiş olduğu için şunu tekrar ifade etmek isterim, Esed'in uyguladığı katliamlar konusunda ve diğer yanlış politikalar konusunda açık bir görüş paylaşımı olduğu gibi, bundan sonra olabilecek süreçler konusunda yine Rusya tarafıyla çok açık görüşmeler gerçekleştirdik'' diye konuştu.
     Cenevre mutabakatında alınan kararlara ilişkin de Davutoğlu, ''Bizim o kararda ana unsur olarak gördüğümüz unsur; (Suriye'de) bir geçiş hükümetinin derhal kurulması ve bütün yetkinin geçiş hükümetine devredilmesi'' dedi.
     Suriye'de, şu anki yönetimin yetkilerini doğru kullanmış olması halinde zaten bir geçiş yönetimine ihtiyacın kalmayacağını da ifade eden Davutoğlu, ''Şu anki liderlik eğer güçlü bir meşruiyet zemininde bulunuyor olsaydı, Cenevre'de biz bir araya gelip, bunun yerine bir geçiş hükümeti kurulsun diye ve bütün yetkiler de ona devredilsin diye karara varmazdık'' şeklinde konuştu.
     Davutoğlu, Cenevre mutabakatının bir an önce güçlü bir BM Güvenlik Konseyi kararıyla devreye sokulmasına önem verdiklerini kaydetti.
     ''Rusya ikna edildi mi-'' şeklindeki soru üzerine de Davutoğlu, şunları söyledi:
     ''Türkiye-Rusya ilişkilerinde, herhangi iki ülke ilişkilerinde karşılıklı ikna süreci olarak bunu görmemek lazım. İstişare ediliyor ve o kadar dinamik bir tabloyla karşı karşıyayız ki, statik bir durumda bu aktör bunu ikna ediyor diye düşünmeyin. Karşılıklı istişarelerle en doğru olanı bulmaya çalışıyoruz. Bizim için doğru olan, bir an önce Suriye'de halkın iradesine, desteğine

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:37

İLGİLİ HABERLER