Gündem
  • 9.7.2015 11:00

Seçmen pişman... İşte son anket sonuçları

AK Parti, MHP ve CHP'nin öne sürdüğü koalisyon şartları nedeniyle hükümetin kurulmasını zora soktuğunu dikkate alarak erken seçim seçeneğini tartışmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurmakla görevlendireceği Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun muhalefet partileri ile yapacağı temaslar en geç Temmuz ayı sonuna kadar bir koalisyon hükümetinin kurulup kurulmayacağını da ortaya çıkaracak. AK Parti kurmayları, Davutoğlu hükümeti kuramazsa, Cumhurbaşkanının CHP lideri Kılıçdaroğlu'na 'görev vermeye' gerek duymayacağı görüşünde.
AK Parti'de hedef azınlık hükümeti formülü ile 2016 bahar aylarında erken seçime gidilmesi. Ancak azınlık hükümeti 'Her an güvensizlik oyu' ile karşı karşıya kalacağından yine AK Parti'nin azınlık hükümeti ile 8 Kasım veya 22 Kasım'da seçime gidilmesi tartışılıyor.
 

GİDEN OYLAR DÖNDÜ
AK Parti'nin üst yönetim kademesinde yapılan değerlendirmelerde, anketlerde MHP'ye giden milliyetçi oylar ile HDP'ye giden Kürt seçmeninin oylarından bir miktarının AK Parti'ye geri döndüğü tespiti yapıldı. AK Parti kurmaylarına göre, hem sahada hem de anketlerde 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye oy vermeyen kendi seçmenlerinin büyük bölümünde 'Pişmanlık psikolojisi' ortaya çıkmış durumda. Parti yöneticileri, son yaptırdıkları ankette AK Parti'nin oy oranının yüzde 45-46 civarında çıktığını ifade ediyor.
Erken seçim ihtimaline karşı yeni söylem ve politikalardan oluşan bir çalışma da yapılıyor. Bu kapsamda, seçmenin en fazla şikayet ettiği alanların dökümü yapıldı. AK Parti'de, özellikle Kürt seçmenin desteğini yeniden kazanmak için başta Cumhurbaşkanı olmak üzere 'sıcak mesajlar' verilmesi, bölgede 'örgüt baskısı' ile oy verilmesinin önüne geçmek için sandık güvenliği konusunda yeni tedbirlerin gündeme getirilmesi tartışılıyor. AK Parti kurmayları, “Biz 7 Haziran seçimlerinde ilk kez geleceğe yönelik bir umut veremedik. Şimdi bunu giderecek adımlara hazırlanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
 

TAŞIMALI SANDIK ZOR
AK Parti, erken seçim durumunda özellikle bin-2 bin oy farkı ile milletvekilli çıkarılamayan iller için özel bir çalışma yapılacak. Seçimlerde, 18 ilde çok küçük oy farkı ile milletvekilliği kaybedildiği tespitinin yapıldığı AK Parti'de muhtemel bir erken seçimde bu hataların telafi edilmesi için aday listeleri revizyondan geçirilecek.
Sandık güvenliği konusunda ortaya atılan 'Taşımalı seçmen' formülünün erken seçimde uygulanmasının zor olduğuna dikkat çeken AK Parti kurmayları, “Bu konuyu daha önce de YSK ile konuştuk ama onay vermedi. Zaten seçmeni taşımak için en az bin 500-2 bin otobüs gerekiyor. Seçmen 'Beni taşımadılar oy kullanamadım' derse seçimin iptaline bile gider” değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:27

İLGİLİ HABERLER