Gündem
  • 6.7.2015 23:32

Silahlanan Türkmenler kendi ordusunu kuruyor

Suriye Türkmenleri kendi ordusunu kuruyor

Gaziantep'te bir araya gelen Suriyeli Türkmenler, IŞİD ve PYD tehlikesine karşı bundan sonra ne yapacaklarını tartıştı. "Kaybedecek tek bir dakikalarının bile kalmadığını" savunan Türkmenler, kendi ordularını kuracaklarını duyurdu.

Abdurrahman Mustafa, Türkmenlerin geri dönecek evleri ve üzerinde yaşayabileceği vatandan mahrum olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

 

Suriyeli Türkmenler genel istişare amaçlı genişletilmiş ikinci toplantıyı Gaziantep'te yaptı. Toplantıya sahada savaşan Türkmen komutanlar ve siyasi temsilcilerin yanı sıra Türkmen sivil toplum kuruluşları da katıldı.

Suriye Türkmen Meclisi'nin Şahinbey Belediyesi konferans salonunda düzenlediği toplantıda 150 katılımcı yer aldı, farklı bölgeleri temsilen 16 kişi konuşma yaptı.

Gaziantep'te Suriye Türkmen Meclisi tarafından organize edilen toplantıda 150 katılımcı yer aldı.
[Fotoğraf: Al Jazeera]

‘Vatansız kalma tehlikesi ile karşı karşıyayız’

Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa yaptığı konuşmada, Suriyeli Türkmenler olarak beş yıllık savaş sürecinde ortak hareket etme ve güçlü yapılar oluşturmakta başarılı olunamadığını ancak Türkmen bölgelerinde baş gösteren IŞİD ve PYD tehlikesine karşı kaybedilecek tek bir dakikalarının bile kalmadığını söyledi:

Burası bizim bin yıllık ata topraklarımız. Şu an bizim topraklarımız üzerinde fanatik bazı unsurlar ve etnik temelli örgütler tarafından topraklarımız gasp ediliyor. Şayet bu duruma müdahale edilmez ise geri dönecek evlerimiz ve üzerinde yaşayabileceğimiz vatandan mahrum olma tehlikesi ile karşı karşıyayız.”

 ‘Türkmen ordusu kurulmalı’

Abdurrahman Mustafa, YPG tehdidinin Tel Abyad’dan başlayıp, Cerablus ve Azez ilçelerine doğru büyüdüğünü savundu. YPG'nin 200’den fazla Türkmen yerleşim birimini tehdit ettiğini söyleyen Abdurrahman Mustafa, "Bölgede Türkmen yerleşim birimlerinin güvenliği ve Türkmen topraklarının daha fazla yağmalanmaması için acilen Türkmen ordusu kurulması gerekiyor"  dedi. Mustafa bu yönde belirli bir mesafe alındığını da sözlerine ekledi.

Öncelikli gündem konusu: Tel Abyad

Toplantıda ağırlıklı gündem konusunu Tel Abyad’da yaşanan gelişmeler oluşturdu. Tel Abyad bölgesini temsilen bir konuşma yapan Envar el Hak Tugayları Komutanı Abdullah Dede, "Türkmen toprağı üzerinde inşa edilen Suriye Kürdistan’ı projesi yüzde 70 oranında sonlandırıldı ve duyarsız kalınması halinde bu topraklarda Türkmen varlığından söz edilemeyecek" diye konuştu. Tel Abyad'dan gelen bazı konuşmacılar da YPG'yi eleştirdi.

Abdullah Dede ‘Türkmen toprağı üzerinde inşa edilen Suriye Kürdistan’ı projesinin yüzde 70 oranında gerçekleştirilğini söyledi.
[Fotoğraf: Al Jazeera]

‘Suriye Türkmenleri Askeri Konseyi’ kurulacak

Toplantı sonrası kısa bir kapanış ve değerlendirme konuşması yapan Abdurrahman Mustafa; Halep, Golan, Mumbuç, Cerablus, Lazkiye-Bayırbucak, İdlib, Rakka, Tel Abyad ve Humus bölgelerini temsilen toplantıya katılan Türkmenlerle birlikte gün boyu süren istişareler sonucu sahada daha etkin yöntemler belirlemek için Türkmen Meclisi bünyesinde askeri konsey kurma kararı aldıklarını duyurdu. Abdurrahman Mustafa, Suriye için oldukça kritik bir dönemden geçildiğini ve Türkiye’nin bu dönemde sergileyeceği tavırın, bölgenin geleceğini etkileyeceğini söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:29

İLGİLİ HABERLER