Gündem
  • 22.9.2014 12:23

'Sınırda endişe edilecek bir durum yok' MUŞ

ŞANLIURFA Valisi İzzettin Küçük, IŞİD'in saldırdığı Kobani ve çevresindeki köylerden başlayan göçün sürdüğünü belirterek, geçişlerin artık düzenli ve kontrollü şekilde yapıldığını kaydetti.

IŞİD'in Türkiye sınırı açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade eden Vali Küçük, "Şu an için sınırlarımızda endişe edecek bir durum yok. Birliklerimiz tankı, topuyla sınırda 24 saat görev yapıyor. Yanlış bir durum olursa da angajman kurallarının gereği yapılır" dedi.

Öte yandan, çeşitli kentlerden gelen ve Kobani'ye geçmek isteyen kalabalığın toplanması üzerine sınır hattında asker ve polis önlemlerini artırdı.

IŞİD militanlarının hedef aldığı PYD kontrolündeki Kobani'ye yönelik saldırısının ardından sınır hattında hareketlilik devam ediyor. Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen ve dün sınırda güvenlik güçleri ile arasında gerginlik yaşanan yüzlerce kişi bu sabahtan itibaren PYD'ye destek amacıyla sınırın Suriye tarafına geçmek için toplanmaya başladı. Güvenlik güçlerinin sabah saatlerinden itibaren sınıra ulaşan güzergahta oluşturduğu çok sayıda kontrol noktasında yapılan aramanın ardından geçirildi, şüpheli görülenlere ise izin verilmedi. Çok sayıda kişi de güvenlik güçlerinin araçlarla geçişlerine izin verilmemesi üzerine patika yollarda yürüyerek sınıra ulaşmaya başladı. Dün yaşanan gerginliğin ardından bugün sınırın Suriye tarafına geçmek için yeniden toplanmaların başlanması üzerine asker ve polis sınır hattında zırhlı araçlarla önlemlerini artırdı.

VALİ KÜÇÜK: 2 NOKTADAN SIĞINMACI ALIYORUZ

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD tehdidinden kaçanların Türkiye'ye alınmasına devam edildiğini söyledi. Göç dalgasının başladığı ilk gün 11 ayrı noktadan geçişlerin yapıldığını ve 10 saatlik süreçte 70 bine yakın insanın Türkiye'ye geldiğine dikkat çeken Vali Küçük, "Daha sonra geçişleri 8 noktadan kabul ettik. Dünden itibaren de yoğunluğun azalmasıyla birlikte 2 noktadan mülteci alımını başlattık. Şu anda bu 2 noktadan sığınmacılar kontrollü ve düzenli şekilde Türkiye'ye arama yapılarak, kayıt altına alınıyor" dedi.

Sınır hattında güvenlik güçlerinin sığınmacı kabulü ve sınır güvenliği için yoğun çaba harcadığını da anlatan Vali Küçük, dün yaşanan protesto ve müdahaleyi de, "Gün protesto değil, savaştan kaçarak topraklarını terk eden Suriyeli insanlara yardımcı olma günüdür" sözleriyle yorumladı.

Kobani'yi hedef alan ve buraya ulaşmak için kullandığı güzergah üzerindeki köylere saldıran IŞİD'in, Türkiye açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığını vurgulayan İzzettin Küçük, "Şu an için sınırımızda endişe edecek durum yok. Güvenlik güçlerimiz tankı, topuyla sınır hattına konuşlanmış ve görevini yapıyor. Sınırlarımızda sıkıntı söz konusu değil. Biz gerekli önlemlerimizi almış durumdayız ve yanlış bir durum olursa da angajman kuralları kapsamında gereğini yaparız" diye konuştu.

Vali Küçük, Suriyeli sığınmacıların her türlü ihtiyacının karşılandığını ve Suruç'a çadır kent kurulacağını hatırlatırken, şu anda 10 bin kişinin barınması için gerekli altyapının oluşturulduğunu ancak bu barınma merkezlerinde konaklayan Suriyeli sayısının ise 5 bin civarında olduğunu belirterek, "Bu da gelen Suriyelilerin büyük bölümünün akrabalarının yanına gittiğini gösteriyor. Şu anda Suruç veya Şanlıurfa'da sınırı geçerek gelen Suriyelilerin herhangi bir açıkta kalma durumu söz konusu değil" dedi.
Ali LEYLAK- Ömer ŞULUL/ ŞANLIURFA, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:38

İLGİLİ HABERLER