Gündem
  • 28.11.2014 12:35

Son ankette AK Parti'ye büyük şok

Son seçikmerde AK Parti'nin oyunu yüzde 35-38 aralığında gösteren SONAR'dan yine ilginç anket sonuçları çıktı.. CHP'ye yakınlığıyla bilinen şirketin anketinde AK Parti'nin oyu yüzde 35 olarak gösterildi. İşin ilginç yanı oy oranı yüzde 7-8 bandında çıkan Emine Ülker Tarhan'ın CHP'den hiç oy almayıp AK Parti'den kaçanların oyunu alması manidar bulundu.

AK PARTİ DÜŞMANLIĞI!

Özellikle CHP medyasında yayınlanan son ankete göre Emine Ülker Tarhan kurduğu parti %10'luk barajı zorluyor gözüküyor. Fakat ne tesadüftür ki oyları azalması gereken CHP oylarını artırırken son seçimlerde %50 civarında olan AK Parti'nin oyları azalıyor.

CHP-MHP KOALİSYONU HAYALİ

AK Parti dışında neredeyse tüm partilerin oyları yüksek gösterilen anket medyaya ufukta koalisyon hükümeti var şeklinde lanse ediliyor. Malum medyanın rüyalarını süsleyen CHP-MHP koalisyonu için AK Parti'nin oylarını düşük gösteren anket şirketlerinin tek amacı seçmen tercihlerini etkilemek.

AK Parti'nin oylarını azaltarak CHP ve ANAPAR'a yansıtan SONAR bunu her seçimden önce yapıyor.
AK PARTİ'DEN ALIP ANAPAR'A EKLEDİ!

SONAR'da yer alan anketteki veriler, "Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz" sorusuna, katılımcıların yüzde 37.17'si AK Parti, yüzde 27.01'i CHP, yüzde 17.13'ü de MHP karşılığını verdi. Araştırmanın yapıldığı kasım başında yeni kurulan ve çok konuşulan Anadolu Partisi'nin oyu yüzde 8.04, HDP'nin oyu yüzde 6.69 şeklinde ölçüldü.

SONAR BAŞKANI KENDİNİ ELE VERİYOR!

SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, elde ettikleri sonucu şöyle yorumladı: "AKP'nin oy kaybı, bazı siyasi birikimlerden olduğu kadar, yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun performansından da kaynaklanıyor. Ekim ayında yüzde 26'ya kadar yükselen kararsız ya da oy kullanmayacak kitle kasımda yüzde 6.7'lere inmiş bulunuyor. Anadolu Partisi gibi yeni oluşumların, (Oy kullanmayacağım) diyen küskün seçmenleri, sandığa yöneltebileceği görülüyor. 2015 seçiminde de buna benzer bir sonuç alınırsa, AKP, tek başına iktidarda kalmak için gereken 276 vekili çıkaramayacak ve muhalefet için koalisyon hükümeti kurma fırsatı doğacak."
 
SONUÇLAR

1-AKP oy kaybediyor, diğer bütün partiler oy arttırıyor.
2-AKP'nin bu oy kaybının bazı siyasi birikimlerden ötürü olduğu kadar, yeni Başbakan (lider) Davutoğlu'nun performansından da kaynaklandığı anlaşılmaktadır.
3-Ekim ayına kadar %26'lara yükselen kararsız / oy kullanmayacak ve görüş belirtmeyenlerin oranı bu ay %6-7'ler civarına inmiş durumda.
4-Son gelişmeler (siyasi-ekonomik) ve Anadolu Partisi, sandığa gitmeyenlerin ve kararsızların oranını azaltarak yeni bir konjonktür oluşturmuştur.
5-Böylelikle, Anadolu Partisi'nin, CHP'yi bölmek yerine, sandığa küskün seçmeni aktive ettiği görülmektedir.
6-2015 yılında yapılacak Genel Seçimlerde bu veya buna benzer bir sonuç çıkması halinde, AKP'nin, tek başına iktidar sayısı olan 276 milletvekilliği sayısına ulaşması mümkün değildir.
7-Anadolu Partisi'nin barajı geçmesi halinde ise, CHP+MHP+ANAPAR 'ın çıkaracağı toplam milletvekili sayısının 300'e yaklaşması ve üçlü bir koalisyon hükümeti kurabilmesi mümkün olabilecektir.

OY ORANLARINI GÖRMEK İÇİN FOTOĞRAFLARI AÇINIZ

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:01

İLGİLİ HABERLER