Gündem
  • 30.6.2016 15:24

SİSİ vatan topraklarını parayla sattı

Suudi Arabistan'dang elen yüklü miktarlardaki yardımlardan sonra bir açıklama yapan Sisi, kendi adaları olan Tiran ve Sanarif'in aslında Suudi Arabistan'ın adası olduğunu açıkladı.
Bu iki adayı Suudilere veren Sisi'ye Mısır'da çok büyük tepki oluştu. Anayasa mahkemesi adaların verilmesi kararını iptal etti. Halk sokaklara döküldü.
Sisi ise hala kendi toprağının Suudilere ait oludğunu ispatlamaya çalışıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, hükümetin Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a ait olduğuna ilişkin bazı belgelere sahip olduğunu belirtti.

'Mısır'ın adaları Suudi Arabistan'ın olmayacak'

Cumhurbaşkanı Sisi, başkent Kahire'de üst düzey devlet yetkililerinin yer aldığı davetteki konuşmasında, Tiran ve Sanafir adaları hakkında kamuoyuna daha fazla açıklama yapması ve konuya ilişkin tüm belge ve kaynakları ortaya çıkarması yönünde hükümete çağrıda bulundu.

‘Mısır meclisi, Suudilerle anlaşmayı iptal edebilir’

Sisi, "Hükümette, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a ait olduğunu onaylayan bazı belgeler bulunuyor" dedi.

‘Suudilerin adalarına göz kulak olduk’ diyen Sisi’ye dava açıldı

Mısır, Kızıldeniz'deki adalarının 'aslında' Suudilere ait olduğunu kanıtlamaya çalışıyor

Medyaya da adalara ilişkin tüm bilgi ve belgeleri ortaya çıkarması yönünde çağrıda bulunan Sisi, önümüzdeki günler ve yasal uygulamaların, konu hakkında daha fazla açıklama getirmesini temenni ettiğini kaydetti: "Taviz verdiğimizin düşünülmesi hoş değil. Sadece bilinmesi için adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu onaylayan belgeleri ortaya çıkarıyoruz."

Devlet kurumlarına bağlı olduğunu ve yargı kararları hakkında yorum yapmayacağını ifade eden Sisi, yargı hükümlerinin herkesi bağladığı ve saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Mısır, 10 Nisan'da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in ülkeyi ziyareti sırasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşması'yla Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan'a bırakmıştı.

İki adanın Suudi Arabistan'a bırakılması muhaliflerin yanı sıra yönetim yanlısı grupların da tepkisini çekmiş, ülkenin farklı bölgelerinde protesto gösterileri düzenlenmişti.

Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a geçmesine tepki gösteren protestocular, 15 Nisan'da başkent Kahire, İskenderiye, Şarkiyye ve Dimyat gibi şehirlerde cuma namazından sonra 'Toprak namustur' sloganıyla protesto eylemleri düzenledi.Gösterilerde 110 kişi gözaltına alındı.

Kahire İdare Mahkemesi ise 21 Haziran'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a geçmesini öngören Kızıldeniz Sınır Anlaşması'nın iptaline hükmetmişti.

Güncellenme Tarihi : 30.6.2016 15:36

İLGİLİ HABERLER