Gündem
  • 25.7.2016 01:56

İşte Fethullahçı Aleviler

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’da “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen vakıf ve dernekler ile bunların iktisadi işletmelerinin” kapatıldığı duyuruldu. Kapatılanlar arasında Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu, Anadolu Alevi Derneği, Kırklar, Nefes, Haydariye, Canlar, Semah adları altında kurulan 12 Alevi kuruluşu da var. 3 Alevi Federasyonu’nun yöneticileri konuyla ilgili özetle şunları söyledi:

TABANI OLMAYAN TABELA YAPILAR
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün: Bunlar, hükümetle birlikte Fetullah Gülen tarafından kurulmuş dernek, vakıf ve federasyonlardır. Bizim bileşenlerimizle bir ilgileri yok. Sadece gerçek Alevi bileşenlerinin karşısına çıkarmak için oluşturulmuş, tabanı olmayan, tabeladan ibaret yapılar bunlar. Federasyon Başkanı olarak söylüyorum ki biz Aleviler, darbenin her türüne karşı olan bir toplum ve yapıyız. Bizim mücadelemiz tamamen özgürlük, demokrasi, insan hakları ve barış mücadelesidir. 
 

FEDERASYONUMUZLA İLGİSİ YOK
Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut: Kapatılan bu yapılar, AK Parti hükümetlerinin kurdurdukları dernek, vakıf ve federasyonlardır. Bunları bizim karşımıza çıkardılar ki; kamuoyu nezdinde ‘Alevi açılımı yapıyoruz, bunu da Alevilerle yapıyoruz, onlarla oturuyoruz, konuşuyoruz’ demek için kurdular. Bunların sadece adı ‘Alevi.’ Aleviler, bu yapıların aksine; demokrat, laik, özgür düşünen, ülkesini milletini seven insanlardır. Kin, nefret, cebir, şiddet yoktur. Çorum, Maraş, Sivas, Gazi, Gezi’de hep öldürüldük. Ama hiçbir zaman, cemevinden çıkıp elimizde silahla bir kimseyi öldürmedik. Alevilerin darbeyle yan yana olması düşünülemeyeceği gibi böyle bir ima bile bize zul gelir, hakaret sayarız. Kapatılanların bizim federasyonlarımızla ilgisi yok.Türkiye’de Alevi toplumunu temsilen üç federasyon var; Alevi Vakıfları Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu (dergâhların bağlı olduğu) ve Alevi Bektaşi Federasyonu (Pir Sultan ve Alevi Kültür derneklerinin bağlı olduğu) 

BUNLAR ALEVİ DEĞİL DİYE İTİRAZ ETTİK
Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu: Kapatılan bu yapıları zamanında AK Parti hükümetleri, Fetullah Gülen ile birlikte kurdurdu. Alevi açılımını gerçek Alevi örgütleriyle değil, bugün kapattıklarıyla yapmaya kalkıştılar. Oysa biz bunlar Alevi değil, diye itiraz ettik. Dinlemediler. Devlet kadrolarına Alevileri almadılar, tehlikeli buldukları için. Savcı, hâkim, polis, öğretmen, vali, kaymakam yapmadılar; onların yerine bile bile Fetullah’ın adamlarını doldurdular, şimdi de ayıklamaya çalışıyorlar. Ramazan iftar yemeklerine çağırdılar, Saray’da ağırladılar. Biz hep darbeye karşı olduk, şimdi de karşıyız. İster askerden isterse sivilden gelsin hep karşı çıktık; bugün de karşı çıkıyoruz, bundan sonra da karşı çıkacağız.

Güncellenme Tarihi : 25.7.2016 01:59

İLGİLİ HABERLER