Gündem
  • 21.10.2018 19:04

Suuidilerin cevap veremediği 9 Cemal Kaşıkçı sorusu

Bütün dünya Cemal Kaşkçı'nın cesedine ne olduğunu merak ediyor. Bunun için de üst üste sorular soruluyor.

Cemal Kaşıkçı'nın esrarengiz ölümü ve ölümün şekli dünya gündemindeki yerini koruyor.. Hemen herkes Kaşıkçı'nın nasıl öldürüldüğünü ve cesedine ne olduğunu anlamaya ve bilmeye çalışıyor.

Suudi Arabistan Jamal Khashoggi'nin öldürülmesi hakkında şu 9 soruya cevap vermedi..

Suudi Arabistan,  Jamal Khashoggi'yi İstanbul konsolosluğunda KATLETTİKTEN tam 17 gün sonra, öldürdüklerini açıkladı.

Ancak krallık, Khashoggi'nin, Türk yetkililerin iddia ettiği gibi, konsolosluğun içinde öldüğünü teyit etmesine rağmen, Suudiler farklı bir hikaye anlattı

Aşağıda Suudi krallığının yanıtlaması gereken dokuz soru var.

1. Khashoggi gerçekten Suudi Arabistan'a dönüşü düşünüyor muydu?

Suudi basını, Khashoggi'nin öldürülmesinde “şüpheliler” in, evine geri dönmekle ilgilendiğini öne sürdü. Gazeteci ile buluşmak için de Türkiye'ye gittiğini söyledi. Ancak Khashoggi, Hatice Cengiz ile evlenmelerine izin verecek bir belge almak için nişanlısı ile konsolosluğa gitmişti.

Khashoggi  kendisine, kendisini krallığa kaçırmaya teşebbüs ettiğinden şüphelenildiğini söyledi. “Nişanlısına dedi ki: 'Şaka mı yapıyorsun?Onlara bir türlü güvenmiyorum, ”dedi.
Böyle düşünen birisi Ülkesine geri dönmeyi aklnın ucundan geçirir mi?

2. Eğer bu sadece bir tartışma olsaydı, toplantı için neden en az 15 kişi İstanbul'a gitti?

Suudi hükümeti, Khashoggi ile karşılaşmanın bir tartışma olarak başladığını, ancak bir süre sonra olumsuzluğa dönüştüğünü ve “şüphelilerin ve vatandaşların bazıları arasında bir kavgaya” dönüştüğünü öne sürüyor. O sırada yaşanan yumruklaşma sırasında Cemal Kaşıkçı'nın hayatını kaybetitğini söylüyor.

Ancak Suudi Arabistan, Khashoggi'nin ölümüne karışmaları nedeniyle toplam 18 kişiyi gözaltına aldı ve Türk hükümeti, gazetecinin ortadan kaybolmasından kısa bir süre önce konsolosluğa ulaşan ve saatlerce ayrılan Suudi vatandaşlarını 15 kişi ile birleştirdiğini söyledi. .

Ülkesine geri dönmek isteyen bir vatandaşı için neden 15 kişilik tim gönderdi? Böyle bir şeyi neden yapsın?

3. Türkiye'ye yollanan bu Suudi grupta neden bir adli TIP uzmanı ve Kraliyet özel muhafızları var.

Basit bir tartışma olsaydı, Suudi güvenlik hizmetlerinin üyelerini göndermek gereksiz olurdu. Ancak, Türk makamları tarafından tespit edilen takımının en az 12 üyesinin, krallığın güvenlik hizmetlerine bir çeşit bağlı olduğu belgelendi.

Şüphelilerden biri olan Muhammed Muhammed el-Tubaigy, hızlı ve hareketli otopsilere öncülük ettiği bilinen bir adli tıp uzmanıydı. Suudi-ABD ilişkileri hakkında bir kitap yazmış olan bir Brookings Enstitüsü üyesi ve eski CIA yetkilisi Bruce Riedel, bunun kendisine bağlı olarak çalıştığını ve yetiştirildiğini açıkladı.

Riedel, The Post'a verdiği demeçte , “Muhammed Muhammed el-Tubaigy, suç kanıtını örtme konusunda yetiştirilmiş bir adli tıp uzmanıdır. Böyle birisinin Türkiye'ye Cemal'i ülkesine geri götürmek için  neden ihtiyaç duyduğunu düşünemiyorum. Eğer amacınız tamamen yok etmek ise ona birşey diyemem" dedi.

Suudi sözcüleri, şüphelilerin neden bir kemik testeresini Türkiye'ye getirdiğini de açıklamadı. 

4. Konsolosluğun içinde ne oldu?

Suudi yönetimi, konsolosluktaki “kavga ya da kavga” ya - iki taraf arasında fiziksel bir anlaşmazlığa işaret eden bir ifadeyi anlatıyor.Bununla birlikte, Khashoggi tesise kendi başına girmiş ve görünüşe göre 15 kişilik bir ekiple görüşmüş bu belli oldu.

Türk yetkililer, CIA meslektaşlarına , konsolosluğun içinde olanlara ışık tutacak bir ses kaydı bulunduğunu düşünüyor. Kayıt, Khashoggi'ye olanlara ölümün kasıtlı olup olmadığı ya da işkence edilip edilmediği gibi önemli ipuçları verebilir.

5. Khashoggi'nin bedenine ne oldu?

Suudi Arabistan şimdi gazetecinin konsolosluğun içinde öldüğünü itiraf etse de, Cumartesi günü yaptığı açıklama, onun vücuduna olanları açıklamadı.

Türk makamları kısa süre önce İstanbul yakınlarındaki kırsal bölgeleri aramış olmasına rağmen, bazı çevrelen spekülasyon yaparak Khashoggi'nin vücut parçalarının ülke dışına çıkarılmış olabileceğini öne sürdü. 
Suudi bir kaynak Reuters'e Cuma günü yaptığı açıklamada, Khashoggi'nin cesedinin nerede bulunduğunu “yerel bir gruba” teslim edildikten sonra son durumunun belirsiz olduğunu söyledi.

6. Suudi Arabistan neden konsolosluktan ayrılp gittiğini söyledi?

Khashoggi konsolosluktan geri dönmediğinde, dışarıda bekleyen ortağı Nişanlısı Hatica Cengiz ispatladı. Bununla birlikte, Suudi yetkililer gazetecilere gazetecinin tekrar geldikten kısa bir süre sonra konsolosluktan bir arka girişten ayrıldıklarını ve kaderlerini de endişelendirdiklerini defalarca söylediler.

Suudi kraliyet, Prens Muhammed bin Salman'ın Bloomberg Newsile 5 Ekim'de verdiği röportajda bu sözleri tekrarladı. “Cemal Kaşıkçı geldi ve birkaç dakika ya da bir saat sonra dışarı çıktı” dedi. "Emin değilim. Bunu tam olarak ne olduğunu görmek için Dışişleri Bakanlığı'ndan araştırıyoruz. ”
Prensin kesin olarak biliyorum ki diyerek söylediği bu sözler ardından cinayetin konsolostukta işlendiğinin kabul edilmesiyle yalanlandı. Madem suçu ve dahli yok o zaman Prens neden bu kadar kesin dille yalan söyledi.

7. Veliaht Prens'in adamlarının özel uçaklarla gidişi ve Cemal Kaşıkçı ile buluşacağını bilmemesi mümkün mü?

Suudilerin açıklamasında, Prens'in Khashoggi'ye olanları bildiğini gösteren bir ifade bulunmuyor. Bulunmadığı gibi bu cinayeti araştırmak için kurulan komisyona liderlik etmesi için babası Kral Salman tarafından görevlendirildi:
Bu büyük bir çelişki değil mi?

33 yaşındaki Prens Muhammed'in, Suudi Arabistan'daki gücü yaygın olarak kabul ediyor. Kendisi aynı zamanda ülkeyi modernize etmeyi planlıyor. Bazı uzmanlar ayrıca özgür konuşmada bir kenetlenme arkasında olduğunu söylüyorlar. Amerikalı bir diplomat aynen şunu söyledi; “Bu cinayet Prensin onayı alınmadan veya onayı olmadan asla gerçekleşmezdi. Asla, asla, asla,..

Prensin danışmanı olan Suud El-Qahtani, Cumartesi günü işten çıkanlar arasındaydı. ABD yetkililerine göre, daha önce Khashoggi'yi Suudi Arabistan'a çekmeye yönelik girişimlerin arkasındaydı. 
Krallığın Cumartesi günü yaptığı duyurudan sonra, geçen yıl görevden alınan Suud El-Qahtani Twitter'da yazdığı mesaj Sosyal medyaya düştü.
O mesaj da şöyle demişti; “Emir rehberlik almadan kendim hareket edebilir miyim? Ben Kral ve Veliaht Prens'ten emir almadan hiç bir şey yapmam ve yapamam.Ben bir kralın ve tprenslerin emrinde bir çalışan ve güvenilir bir icracıyım.”

8. Suudi Arabistan'nın tutuklandığını açıkladığı 18 kişi içinde  Türk hükümetinin geldiğini belgelediği 15 kişinin tamamı var mı?
Suudi hükümeti 18 kişinin tutuklandığını söyledi. Ancak, bu kişilerin Türk makamları tarafından tespit edilen aynı 15 şüpheli olup olmadığı belirsizdi. 
Suudi Arabistanlı el-Arabiya haber kanalı daha önce bir rapor yayınlayarak Türk hükümetinin suçladığı 15 kişinin yanlışlıkla suçlanan “turist” olduğunu söylemişti.

9. Cemal kaşıkçı'nın öldüğünü duyurmak neden 17 gün sürdü?

Khashoggi'nin ortadan kaybolmasından iki haftadan fazla zaman geçti.Bu listedeki soruların geri kalanına verilen cevaplar ne olursa olsun, krallığın Khashoggi'nin öldüğünü ortaya çıkarması ve açıklaması çok uzun sürdü. 
Riyad'ın Cemal Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili hiyayesine şimdiye kadar Trump dışında tek kişi bile inanmadı.

Ottawa Üniversitesi'nde Suudi Arabistan'da bir uzman olan Thomas Juneau Twitter'dan yapıtğı açıklamada “Bu cinayetteki rezaletler Suudi idaresinin kapasitesinin zayıflığını açığa vurdu ” dedi

Adam Taylor
WASHİNGTON POST

 

Güncellenme Tarihi : 21.10.2018 19:04

İLGİLİ HABERLER